Artikel top billede

Test af Sony XA2: Heller ikke denne gang, Sony

Sony XA2 er på sin vis en fin lille smartphone. Men larmende og unødvendig software ødelægger oplevelsen

Det er ikke let at være Sony på et stadigt mere klemt smartphone-marked.

Ud over et stadig større pres fra de kinesiske producenter, der ganske enkelt producerer bedre og bedre smartphones, så virker det også som om, at Sony bevidst skyder sig selv i foden.

Sonys eksisterende Xperia-serie af smartphones har i hvert fald ikke set skyggen af nyskabelse og nytænkning i flere år, hvis vi ser bort fra de forventelige specifikationsopgraderinger.

Lidt nyt er der dog nu med den nye Sony Xperia XA2. Det er en lille smartphone i den billigere ende - knap 3.000 kroner - og hvor Sony har lavet en lille smule om på designet.

Og imens der absolut er gode ting ved den lommevenlige smartphone, så kan vi ikke andet end begræde, at Sony stadig ikke har lært af flere års fejltagelser.

Lækkert, men lidt forældet design

Sony har længe benyttet et kantet, rektangulært design. Det har på sin vis været pænt, men efter sidste års nye trend med telefoner, hvor skærmen dækker det meste af fronten, så ser Sonys telefoner bare ud som noget fra 2015.

Sonys XA2-model er bedre, om end stadig fanget i fortiden. Skærmen går nu helt ud til telefonens kanter på siderne, men er stadig indrammet i top og bund.

Det er bedre, men de to bjælker i top og bund betyder bare, at telefonen næsten er lige så stor som en OnePlus 5T, men har 0,8 tommer mindre skærm. Det er til at føle på. Det er den samme kritik, vi har mod eksempelvis iPhone 8.

Når det så er sagt, så er telefonen i gode materialer, der er en minijack-port (yay!), USB C med hurtig-opladning og en hurtig fingerskanner placeret på bagsiden.

Dertil kommer en dedikeret kamera-knap, der vækker flygtige minder om Windows Phone-æraen. Jeg vidste ikke, at jeg havde savnet sådan en knap.

Fin hardware…

Skærmen er en 5,2 tommer stor LCD-skærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels (FHD). Inde i telefonen sidder 3 GB RAM, en Snapdragon 630-processor.

Qualcomms Snapdragon 600-serie er en “mellemklasse”-processor i stil med Intels i5-processor, hvor Qualcomms 800-serie (den nyeste er 845) kan sammenlignes med Intels i7-processor.

Det er en batteribesparende processor, og en processor som ofte viser sig at være mere en habil til at yde godt til alle de, der ikke har brug for en dyr og kraftfuld smartphone.

…hakkende software

Problemer et bare, at den føles langsom. Sony har som sædvanlig påklistret sin egen version af Android, der dog i mindre grad en tidligere ændre på Androids design.

Android-versionen er desuden den nyeste: 8.0. Af hjertet tak.

Men ændringer er ændringer, og apps åbnes langsommere end på andre telefoner med samme processor, ligesom særligt Sonys egne apps hakker og virker håbløst langsomme.

Og når vi nu er ved Sonys egen software: Hvorfor i alverden har Sony installeret så mange unødvendige apps, som vi på ingen måde har brug for?

Jeg har intet imod, at der er en indbygget mailklient, eller at Sony har udviklet sin egen opkalds-app. Det gør alle andre producenter også, selvom Android i princippet allerede har en, der fungerer udmærket.

Læs også: Test af Nokia 8: Dette kan være Nokia-telefonen, du har ventet på

Problemet kommer, når Sony installerer programmer som Xperia Lounge, Movie Creator, en tegne-app kaldet Skitse (men der hører ingen styles til som på Samsung Note 8?) og en nyheds-app.

Dertil kommer, at Sony har præinstalleret og aktiveret AVG Antivirus på telefonen fyldt med reklamer, og som ikke engang kan slettes, og som opfordrer mig til at købe et abonnement.

Dertil kommer irriterende reklamer for konkurrencer og mersalg fra førnævnte Xperia Lounge-app. Stop dig selv, Sony…

Man kan slå det fra, men det burde virkelig ikke være nødvendigt.

Fint kamera

Kameraet på XA2 er udstyret med en 23 megapixel Sony-sensor, og du har mulighed for at optage slowmotion-videoer i 4K-opløsning.

Det er fedt og flot, og du kan nemt tage rigtig flotte fotos med telefonen.

Vores eneste minusser ved kameraet er, at appen er langsom at starte op. Omvendt vil vi lige igen nævne vores store kærlighed til den dedikerede kamera-knap.

Læs også: Test: Derfor er OnePlus 5T den mest anbefalelsesværdige telefon i 2017

Konklusion:
Vi har længe haft stor kærlighed til Sonys telefoner, og det er til trods for, at der ikke er sket meget på design-fronten.

En af mine absolut favorittelefoner er til dato stadig Sonys serie af Compact-telefoner, der har den samme hardware som toptelefonerne, men i en lommevenlig størrelse.

XA2 er til gengæld ikke en af vores favoritter.

Påtrængende reklamer og påduttet software får virkelig vores (NH2)2CO i kog, ligesom telefonen hakker unødvendigt meget i Sonys egne apps.

Det er synd, for telefonen føles lækker i hånden, kameraet er godt, og batterilevetiden god.

Oven i kommer et marked, der bare er presset.

XA2 koster omkring de 3.000 kroner, og i samme kategori finder du smartphones som HTC U 11 Life eller Huawei Mate 10 Lite. Begge er telefoner, jeg vil anbefale i stedet.

Læs også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne


Loading ikon