Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Vil du outsource til Polen, hvor lønnen er 40 procent lavere end herhjemme? Her har du nogle gode råd

Klumme: Lønudgifterne til it-folk er i Polen cirka 40 procent lavere end i Danmark. Men der er nogle ting, som man bør vide, inden man begynder at flytte opgaver til landet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

I mangel på it-eksperter herhjemme har mange danske virksomheder outsourcet deres it-opgaver til Polen.

Lønudgiften er da også cirka 40 procent lavere end i Danmark. Kulturforskellene og den fysiske afstand er overkommelig, og tidszonen den samme som herhjemme.

Og frem for alt er der masser af veluddannet it-arbejdskraft i en by som Warzawa, hvor også udviklere fra store dele af Østeuropa søger til.

Polen byder sig især til med stærke kompetencer inden for SAP, Java, Microsoft .NET, SharePoint.

Tit er den gennemsnitlige udvikler i Polen dygtigere end hans kollega i Danmark. Hertil kommer, at der nok er cirka 10 gange så mange udviklere i Polen som i Danmark.

Så puljen af kandidater er stor og god og kilden løber nok ikke tør lige med det samme.

Selv har jeg været med til at etablere outsourcing til Polen for to danske virksomheder.

Og for tiden er jeg med til at hjælpe endnu en kendt dansk produktionsvirksomhed med at flytte hele sin it-afdeling til Warzawa, fordi de ikke kunne tiltrække nok it-folk til virksomheden.

Ophedning

Men hvad skal du egentlig man være opmærksom på, hvis du også vil have udviklet eller driftet løsninger i Polen?

For det første er det ikke kun danske virksomheder, der har fået øjnene op for Polens fortræffeligheder.

Med andre ord er der en vis ophedning af markedet i gang, hvilket kan give yderligere lønstigninger og gøre det sværere at finde de rette kompetencer.

Den stigende velstand i Polen er også synlig i gadebilledet med nyere biler, vestligt tøj og så videre.

Heldigvis har den stigende efterspørgsel endnu ikke skabt nævneværdige problemer. Og Polen er da også et meget stort land med 40 millioner indbyggere, hvor der løbende bliver uddannet mange nye it-folk.

For det andet må man ikke begå den fejl at tænke på it-arbejdere i Polen som brikker i et Excel-ark.

De er mennesker af kød og blod. Tidligere har den polske ledelsesstil været ganske autoritær, og den er det måske stadig i andre sektorer.

Men når det kommer til it-sektoren, ligner Polen meget mere Danmark.

Højt på agendaen står personlig og faglig udvikling, uddannelsesplaner, nærvær fra chefen, jævnlige MUS-samtaler og personalegoder såsom adgang til sundhedsgoder og sportsfaciliteter.

Centralt placeret

Og lønnen er ikke det eneste, som motiverer. Det er også utroligt attraktivt at kunne tilbyde kort transporttid til arbejde, hvorfor kontoret helst skal være centralt placeret i byen.

I et af mine projekter havde vi et opstartskontor ude ved lufthavnen, som egentlig ikke lå så langt fra byen. Men det måtte vi flytte ind til centrum. Medarbejderne syntes, at der var for langt derud.

Endelig spiller fleksibilitet en stor rolle - lige fra agile softwareudviklingsmetoder til muligheden for at arbejde hjemmefra.

Heldigvis er den skandinaviske kultur og ledelsesstil populær blandt polske it-arbejdere, og polakker orienterer sig mere mod vest end øst.

Derfor har danske virksomheder et godt udgangspunkt i forhold til at rekruttere dygtige folk i Polen.

På et tidspunkt troede jeg, at nogle polske kolleger havde hacket sig adgang til vores HR-system. For kort tid efter en medarbejder havde fået lønforhøjelse, vidste hele kontoret det.

Men nej, kollegerne havde ikke haft næsen nede i HR-systemet. Det, der var på færde, var, at polakkerne er utroligt åbne omkring løn og bonusordninger.

Så medarbejderen havde bare fortalt alle i afdelingen om sin lønforhøjelse.

Resultatet var faktisk lidt belastende.

For snart bad mange af hans kolleger også om lønforhøjelse og virkede noget nedslåede, da jeg i store træk afviste deres lyst til at forhandle løn i utide.

Så husk, at hvis du giver noget til en person, vil de andre også have noget.

Apropos løn, så er der i hvert fald tre forskellige måder, man kan være ansat på.

Jeg har til alle mine tre Polen-projekter taget en lokal rådgiver med på råd omkring ansættelser, økonomi og jura såsom oprettelse af lokale selskaber.

Polen er bestemt mulighedernes land.

Men hvis outsourcingen skal fungere godt, så bør du alliere dig med rådgivere, som kender landet og kulturen. Ellers kan det blive en lidt hård omgang.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere