Artikel top billede

Dræb myterne om kunstig intelligens: Her er tre oplagte og realistiske anvendelser, hvor kunstig og menneskelig intelligens komplementerer hinanden.

Klumme: Frygter du eller frydes du over kunstig intelligens? Myterne om fremtidens teknologi står i kø, men når mystikken fjernes, er der reelt tre områder, hvor kunstig og menneskelig intelligens spiller effektivt sammen.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

År 2020 bliver ifølge analysefirmaet Gartner en milepæl for kunstig intelligens (AI): 2,3 millioner nye job vil på det tidspunkt have set dagens lys som følge af AI. Men 1,8 millioner mennesker vil også have mistet deres job på grund af teknologien.

De tørre tal til trods får følelserne ofte frit løb, når talen falder på AI.

Enten vil robotterne overtage alle vores job, sådan som The Guardian påstår, eller også vil de løse alle verdens største problemer, hvis vi skal tro World Economic Forum. For os, som arbejder med AI, er sandheden langt mindre dramatisk.

Jeg ser tre oplagte og realistiske anvendelser, hvor kunstig og menneskelig intelligens komplementerer hinanden.

#1 Træf bedre beslutninger

Forestil dig - ikke helt urealistisk i disse tider - at EU indfører handelstold på metal i hele unionen samtidigt. Det får råvareprisen til at stige, med store konsekvenser for produktionsindustrien.

I en virksomhed med produktion i flere lande skal der i situationen løbes knaldstærkt for at få styr på den nye omkostnings- og prisstruktur. Markedsafdelingen sendes på akut overarbejde med at justere priserne ud fra meget store mængder data.

Med AI kan opgaven løses meget enklere og med større træfsikkerhed.

Teknologien kan skabe et overblik over et meget stort antal faktorer, der påvirkes af prisstigningerne.

Det handler om meget mere end blot dataanalyse.

AI bruger historiske data til at lære om tidligere beslutninger og foreslår på baggrund heraf en plan for, hvordan der bør justeres i den aktuelle situation.

Når man sidder med enorme mængder data fra mange forskellige markeder, er det en kæmpe udfordring at vide, hvilke informationer der er vigtige.

AI kan spore uregelmæssigheder og nye mønstre og derved automatisere visse beslutningsgange.

Med udgangspunkt i tidligere handlinger og prioriteringer kan moderne forretningssoftware med AI for eksempel vise de fem vigtigste beslutninger, du skal adressere i løbet af dagen.

#2 Forudse servicebehov

Selvkørende biler er en af topscorerne, når medierne skriver om kunstig intelligens. Men for de allerfleste virksomheder ligger værdien af AI snarere i, hvordan bilerne skal vedligeholdes.

Altså at kunne forudse den enkelte bils servicebehov på forhånd ved at koble algoritmer og sensordata sammen.

Måske er det inden for forebyggende vedligehold, AI får den mest fremtrædende rolle.

På dette område kan teknologien tilføre værdi til mange brancher. Ifølge McKinsey kan produktionsvirksomheder for eksempel forhindre maskinstop ved at kombinerer data fra avancerede IoT-sensorer, vedligeholdelses-logs og data fra eksterne kilder til at forudse vedligeholdsbehov.

Det kan øge produktiviteten med 20 procent og reducere vedligeholdsomkostningerne med 10 procent, hvilket er betydeligt for en stor organisation.

Et andet eksempel er kraftværker, som anvender sensorer og IoT-data til at spore for høje temperaturer, hvilket er en indikator for servicebehov.

Ved at koble machine learning-algoritmer til kan systemet nu lære af tidligere erfaringer og ikke blot sende en alarm om, at service er påkrævet, men bestille hele opgaven automatisk.

AI kan også tildele serviceopgaverne optimalt, så den servicetekniker med de rette kompetencer, som er tættest på, bliver sendt ud på opgaven.

#3 Enklere brug af data

Stemmeassistenter er nok det område, hvor AI er længst fremme i dag.

Med AI-styrede stemmeassistenter kan anvendes til simple spørgsmål og transaktioner, som gennemføres i store mængder.

Selv om det er ukomplicerede opgaver, har det hidtil krævet, at man hver gang logger sig ind i en applikation og gennemfører en kort handling, hvilket tilsammen bliver til et ineffektivt tidsforbrug

Chatbots kan gøre mange interne processer smartere. For eksempel når en medarbejder skal sygemelde sig eller bede om ferie.

Med kunstig intelligens kan det gøres hurtigt og nemt med voice eller chat.

Over tid vil AI-funktionen ovenikøbet forfine processen og lære at håndtere opgaven endnu hurtigere og smidigere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.