Kvinderne skal redde os

Klumme: Hvis vi på verdensplan kan løfte andelen af kvinder, der arbejder med informationssikkerhed fra hver tiende til hver fjerde, vil vi virkelig kunne give hackerne kamp til stregen – og ikke mindst få luft til at løfte faget endegyldigt ud af it-afdelingen til i højere grad at være en strategisk disciplin.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Der bor 3,5 millioner mennesker i Uruguay. 3,5 millioner er også det antal specialister i cybersecurity, der lige nu mangler på verdensplan.

Det er en pæn slat mere end den samlede danske arbejdsstyrke fra avisbude til topdirektører.

Og alene i 2018 blev der oprettet 80.000 nye sikkerhedsjob, der skulle besættes.

Det fortæller noget om den måske største udfordring i forhold til informationssikkerhed lige nu. Der er simpelthen ikke nok mennesker til at løse opgaverne.

Med en håndgribelig analogi: Alle virksomheder har i disse år stigende behov for at få bedre låse på dørene, men der er simpelthen ikke nok låsesmede til at udføre arbejdet.

Men løser kunstig intelligens da ikke problemet for os med tiden?

Er der virkelig behov for så mange arme og ben, kunne man spørge?

Jeg har selv skrevet her i Computerworld om det store potentiale i kunstig intelligens på sikkerhedsområdet, og ja vi kommer til at se meget mere fra den front.

Har ikke ressourcer til at løfte hovedet
Udfordringen er bare, at manglen på kvalificeret arbejdskraft lige nu gør, at mange afdelinger ikke har ressourcerne til at løfte hovedet og udvikle på den lange bane.

Der er rigeligt at gøre med at lappe huller på daglig basis.

Jeg har selv oplevet at komme ud på projekter, hvor jeg var hyret til at forbedre sikkerheden, men hvor kunden ikke havde de nødvendige ressourcer til at give opgaverne videre.

Folk drukner i dagligdag og brandslukning.

Så længe det er virkeligheden, kommer vi ikke langt med kunstig intelligens og andre strategiske og fremadrettede tiltag.

Så der er ikke nogen vej udenom. Vi skal have mere kvalificeret arbejdskraft på det her felt.

Regeringen har det allerede på dagsordenen i forbindelse med den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed.

Jeg vil anbefale dem at fokusere på en oplagt løsning: At få flere kvinder ind i faget. Lige nu er kun hver 10. specialist i informationssikkerhed kvinde.

Fra 0 til 26 procent på halvandet år
Jeg tror, at fordomme om teknologinørder omgivet af kabler og kabinetter er den altoverskyggende årsag til, at vi ikke ser flere kvinder i faget.

Historisk set er informationssikkerhed da også vokset ud af it-afdelingen, hvor man skulle kunne bygge en firewall selv.

Nu er faget dog blevet langt mere forretningsorienteret. Og jeg vil påstå, at informationssikkerhed som felt i dag rummer mange af de ting, som kvinder typisk værdsætter ved et job.

Vi lagde i Accenture for et par år siden vores kommunikation om vores jobs i Security om til i højere grad at handle om teamwork, om at gøre Danmark til et sikrere sted og om generelt at gøre en forskel for andre.

Det virkede.

Vi gik på halvandet år fra 0 til 26 procent kvinder. Vi er ikke i mål, men det beviser for mig, at der er noget at komme efter.

Hvis vi på verdensplan kan løfte andelen af kvinder, der arbejder med informationssikkerhed fra hver tiende til hver fjerde, vil vi virkelig kunne give hackerne kamp til stregen – og ikke mindst få luft til at løfte faget endegyldigt ud af it-afdelingen til i højere grad at være en strategisk disciplin.

Og det handler altså ikke kun om flere hænder.

Det handler også om, at mere sammensatte teams fungerer bedre end teams, der er for homogene.

Mine kvindelige kollegaer bidrager med en anden tankegang og måde at arbejde på.

Et team kun bestående af mænd har måske tendens til at tænke meget i bokse og teknologi, mens kvinder ofte bidrager med mere overblik og et skarpere fokus på, hvad teknologien egentlig skal bidrage med.

Det er selvfølgelig en generalisering, men summa summarum så vil meget være vundet, hvis vi kan få flere kvinder ind i cybersecurity.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Hackere kræver løsepenge af Norsk Hydro i omfattende ransomware-angreb: "Hele vores globale netværk er nede"
Alle offentlige norske virksomheder er sat i alarmberedskab efter et omfattende ransomware-angreb, der har fået hele Norsk Hydros globale netværk til at gå ned.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.