Kvinderne skal redde os

Klumme: Hvis vi på verdensplan kan løfte andelen af kvinder, der arbejder med informationssikkerhed fra hver tiende til hver fjerde, vil vi virkelig kunne give hackerne kamp til stregen – og ikke mindst få luft til at løfte faget endegyldigt ud af it-afdelingen til i højere grad at være en strategisk disciplin.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Der bor 3,5 millioner mennesker i Uruguay. 3,5 millioner er også det antal specialister i cybersecurity, der lige nu mangler på verdensplan.

Det er en pæn slat mere end den samlede danske arbejdsstyrke fra avisbude til topdirektører.

Og alene i 2018 blev der oprettet 80.000 nye sikkerhedsjob, der skulle besættes.

Det fortæller noget om den måske største udfordring i forhold til informationssikkerhed lige nu. Der er simpelthen ikke nok mennesker til at løse opgaverne.

Med en håndgribelig analogi: Alle virksomheder har i disse år stigende behov for at få bedre låse på dørene, men der er simpelthen ikke nok låsesmede til at udføre arbejdet.

Men løser kunstig intelligens da ikke problemet for os med tiden?

Er der virkelig behov for så mange arme og ben, kunne man spørge?

Jeg har selv skrevet her i Computerworld om det store potentiale i kunstig intelligens på sikkerhedsområdet, og ja vi kommer til at se meget mere fra den front.

Har ikke ressourcer til at løfte hovedet
Udfordringen er bare, at manglen på kvalificeret arbejdskraft lige nu gør, at mange afdelinger ikke har ressourcerne til at løfte hovedet og udvikle på den lange bane.

Der er rigeligt at gøre med at lappe huller på daglig basis.

Jeg har selv oplevet at komme ud på projekter, hvor jeg var hyret til at forbedre sikkerheden, men hvor kunden ikke havde de nødvendige ressourcer til at give opgaverne videre.

Folk drukner i dagligdag og brandslukning.

Så længe det er virkeligheden, kommer vi ikke langt med kunstig intelligens og andre strategiske og fremadrettede tiltag.

Så der er ikke nogen vej udenom. Vi skal have mere kvalificeret arbejdskraft på det her felt.

Regeringen har det allerede på dagsordenen i forbindelse med den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed.

Jeg vil anbefale dem at fokusere på en oplagt løsning: At få flere kvinder ind i faget. Lige nu er kun hver 10. specialist i informationssikkerhed kvinde.

Fra 0 til 26 procent på halvandet år
Jeg tror, at fordomme om teknologinørder omgivet af kabler og kabinetter er den altoverskyggende årsag til, at vi ikke ser flere kvinder i faget.

Historisk set er informationssikkerhed da også vokset ud af it-afdelingen, hvor man skulle kunne bygge en firewall selv.

Nu er faget dog blevet langt mere forretningsorienteret. Og jeg vil påstå, at informationssikkerhed som felt i dag rummer mange af de ting, som kvinder typisk værdsætter ved et job.

Vi lagde i Accenture for et par år siden vores kommunikation om vores jobs i Security om til i højere grad at handle om teamwork, om at gøre Danmark til et sikrere sted og om generelt at gøre en forskel for andre.

Det virkede.

Vi gik på halvandet år fra 0 til 26 procent kvinder. Vi er ikke i mål, men det beviser for mig, at der er noget at komme efter.

Hvis vi på verdensplan kan løfte andelen af kvinder, der arbejder med informationssikkerhed fra hver tiende til hver fjerde, vil vi virkelig kunne give hackerne kamp til stregen – og ikke mindst få luft til at løfte faget endegyldigt ud af it-afdelingen til i højere grad at være en strategisk disciplin.

Og det handler altså ikke kun om flere hænder.

Det handler også om, at mere sammensatte teams fungerer bedre end teams, der er for homogene.

Mine kvindelige kollegaer bidrager med en anden tankegang og måde at arbejde på.

Et team kun bestående af mænd har måske tendens til at tænke meget i bokse og teknologi, mens kvinder ofte bidrager med mere overblik og et skarpere fokus på, hvad teknologien egentlig skal bidrage med.

Det er selvfølgelig en generalisering, men summa summarum så vil meget være vundet, hvis vi kan få flere kvinder ind i cybersecurity.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Microsoft på vej med ny funktion til Edge-browseren
En helt ny funktion, der skal gøre livet lettere for bekymrede forældre, er nu på vej til Microsoft Edge-browser.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.