Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

2020’erne bliver det store data-årti: Her er fem centrale tendenser

Klumme: Så har vi taget hul på 2020, der har stået som en milepæl for mange virksomheder og regeringer verden over. Også i it-branchen har der været masser af 2020-målsætninger og -handlingsplaner, som nu bliver afløst af 2030-planer inden for alle tænkelige områder. Her er fem tendenser, som jeg forventer, vil komme til at præge 20’erne.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Hvis man lige stopper op og ser tilbage på, hvad vi samlet set har opnået inden for den teknologiske udvikling det seneste årti, er det ganske imponerende.

De mange enheder, systemer og applikationer, som vi alle bruger, er blevet forbundne og intelligente – lige fra personlige sundhedsapplikationer, vindmøller, pumper og bankapplikationer.

På baggrund af de store datamængder, algoritmer og kunstig intelligens, der har vundet indpas, kan vores personlige, digitale assistenter mere og mere præcist forudsige vores behov og næste skridt.

2020 markerer begyndelsen på, hvad vi i Dell Technologies kalder det næste dataårti. Og der er ingen tvivl om, at teknologi kommer til at bidrage positivt til, hvordan vi lever, arbejder og bruger vores fritid.

Jeg tror, at disse fem temaer og tendenser vil komme til at spille en central rolle i de kommende år.

1: Det enkle og simple vinder indpas
I dag har vi data alle vegne: Big data, metadata, strukturerede data, ustrukturerede data, data i skyen, i virksomhedernes centrale datacentre, data på endpoints og edge-data.

Virksomhederne har svært ved at holde styr på, hvor data skal opbevares i tid og sted, så det giver bedst mening for forretningen. Der mangler gennemsigtighed, når det handler om at kunne tilgå og analysere de rette data grundet en ofte kompleks it-infrastruktur.

Jeg ser derfor en klar tendens til, at CIO’en fremadrettet vil gøre datagennemsigtighed til en af sine topprioriteter.

Vi vil således opleve accelereret digital transformation med fokus på simplificering og automatisering i it-infrastrukturen samt konsolidering af systemer og services til mere holistiske løsninger. Konsistens i arkitekturer, orkestrering og SLA’er vil åbne nye døre for datastyringen – og det vil i sidste ende muliggøre brug af kunstig intelligens og machine learning på de tilgængelige data, så it-automatiseringen tager fart.

2: Dataetik som disciplin og fagområde kommer i centrum
Med de voksende datamængder vil virksomheder i stigende grad blive tvunget til at spørge sig selv: Hvad er “rigtigt” og “forkert” i deres indsamling, brug, analyse og deling af data.

Cambridge Analytica og Facebook-skandalen har utvivlsomt sat yderligere fokus på problematikken. Men hvem i organisationen skal kunne besvare dette?

Jeg forventer, at 'data-etiker' bliver en almindelig stillingsbetegnelse de kommende år, og at data-etikeren kommer til at arbejde tæt sammen med funktioner som Chief Privacy Officer og Chief Data Officer omkring eksempelvis lokationsdata, biometriske data, sundhedsdata mv. Et andet område for data-etikeren er, hvordan virksomhederne sikrer, at dens algoritmer og systemer baseret på kunstig intelligens ikke har bias på nogen som helst måde.

3: Private clouds vil vokse ud af datacenteret
Vi ser allerede nu eksempler på, at public og private cloudløsninger kan og vil sameksistere.

Multi-cloud it-strategier, som bliver understøttet af hybrid cloud-arkitekturer, kommer til at spille en nøglerolle i virksomhedernes arbejde med datastyring – herunder balancegangen med både at sikre data og sørge for, at de er nemt tilgængelige.

Faktisk forudsiger IDC, at i 2021 vil over 90 procenst af virksomhederne på globalt plan have et miks af dedikerede private cloudløsninger på deres egne lokationer, adskillige public cloudløsninger og legacy systemer[size= 10.8333px].

[/size]Men private cloudløsninger vil i fremtiden ikke blot eksistere i hjertet af datacenteret. I takt med at 5G og edge computing bliver udrullet vil vi se flere private hybride cloudløsninger, som bliver placeret decentralt tættere på de lokationer, hvor dataene og systemerne skal være tilgængelige i realtid.

Det stiller selvfølgelig krav til, at virksomhedernes leverandører af it-services og cloud kan understøtte behovet for hybride cloud-løsninger på tværs af alle it-miljøer.

4: Edge Computing vokser ind i virksomhederne
Edge computing er fortsat i den tidlige fase, og de fleste eksempler har hidtil været IoT-relaterede med forbundne systemer, maskiner, applikationer, services, mennesker og steder, der genererer et væld af data.

Men med overgangen til 5G kommer vi til at se helt nye anvendelsesmuligheder inden for eksempelvis sundhedssektoren, finansielle services, uddannelsessektoren og industriel produktion.

SD-WAN og softwaredefinerede netværksløsninger kommer til at spille en nøglerolle i en holistisk it-infrastrukturløsning – og vil sikre, at data workloads kan sendes sikkert med ekstrem høj hastighed mellem lokationer på tværs af endpoints, datacenteret og de forskellige cloud-løsninger.

5: Bæredygtig innovation
Bæredygtig innovation vil indtage en central plads, når virksomheder i stigende grad vil sikre, at de ikke har en negativ påvirkning på kloden.

En større del af verdens hardwareproduktion vil i 20’erne derfor blive baseret på genanvendte eller fornybare materialer. Hos Dell Technologies har vi for eksempåel allerede sat os den 2030-målsætning, at vi vil lede den cirkulære økonomi ved at sikre, at halvdelen af alle materialer, der indgår i vores produkter, netop stammer fra genanvendt eller fornybart materiale.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.