Artikel top billede

Oldtidsarkitektur: Højt til loftet i enorm vikingehal

Det krævede 1.000 tons egetømmer i topkvalitet, to et halvt års hårdt arbejde og milliondonationer at genskabe oldtidens formentlig største nordiske bygning, og nu kan man selv besøge den. Bare husk at booke tid først.

Længe før globalisering var noget, man talte om, havde vore forfædre travlt med at leve drømmen ud i praksis.

Men når de ikke plyndrede britiske klostre, krydsede Atlanten, stod vagt i Konstantinopel eller handlede i øst og vest, var de også imponerende habile bygmestre.

Sagnlandet Lejre har netop indviet Kongehallen, der er en minutiøs rekonstruktion af vikingetidens formentlig største bygning – inklusive omfattende håndværksmæssige detaljer, våben, smykker, langborde og meget andet.

Man kan selv få syn for sagen, men grundet COVID-19 skal man dog booke tid til besøg i Kongehallen på forhånd.

Det koster ikke ekstra – ud over indgangsbillet til Sagnlandet Lejre – at besøge Kongehallen.

Med en længde på 61 meter, en bredde på 12 meter bred og med mere end ti meter til loftet er bygningen vitterligt enorm.

Dimensionerne er baseret på stolpehuller, man fandt under en udgravning i Gl. Lejre i 2009, ca. to kilometer fra rekonstruktionens placering.

Bygningens blotte størrelse, talrige andre fund i området, middelalderlige fortællinger og islandske sagaer indikerer, at Lejre var centrum for kongemagten i tiden før Harald Blåtand – efter eget udsagn – gjorde danerne kristne.

Meget tyder endda på, at den oprindelige bygning var den største konstruktion bygget på vore breddegrader i mere end 1.000 år.

Men konstruktionen af den nutidige Kongehallen var også et stort projekt, der krævede to et halvt år og omfattende donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Augustinus Fonden at gøre til virkelighed.

Til konstruktionen er der brugt over 1.000 tons tømmer. Hvilket krævede, at man fældede mere end 200 egetræer, der hver bl.a. har skullet være mere end 100 år gamle.

Det er, som Sagnlandet Lejres direktør konstaterede ved byggeriets start, ”ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked.”

Praktisk information: Kongehallen åbnede 17. juni og kan ses i Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. Book tid til besøg i Kongehallen på forhånd via https://sagnlandet.dk/p/pladsbillet/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere