(Foto: Lars Jacobsen)

Facebook: Vores data-center i Odense udvinder varme på et niveau, som man endnu ikke har nået noget andet sted i verden

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen, der gjorde forskellen, da Facebook valgte Odense som hjemsted for sit store datacenter. Se her, hvordan varme-systemet fungerer.

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra de mange servere til opvarmning af husstande, der gjorde den konkrete forskel, da Facebook for nogle år siden skulle vælge, hvor selskabets nordeuropæiske datacenter skulle placeres.

Og her vandt Odense altså foran alle de øvrige kandidater til datacenteret, hvilket som bekendt har ført til opførelsen af et kæmpe datacenter i Tietgenbyen udkanten af Odense.

Sådan lyder det fra Facebook i en nærmere beskrivelse af det varme-genindvindings-projekt, som Facebook og Fjernvarme Fyn har opbygget omkring det store datacenter, der har været i drift siden september i fjor.

Der var mange fordele ved Odense, lyder det fra Facebook - herunder stabil strømforsyning, grøn energi, god adgang til fiber og højtuddannet arbejdskraft.

“Men det, der virkeligt adskilte denne plads fra andre var muligheden for genanvendelse af varmen,” lyder det fra energi-specialist i Facebook, Lauren Edelman.

Hun beskriver i et opslag hos Facebook, hvordan et team af ingeniører, arkitekter, designere, driftsfolk og andre fra Facebook sammen med folk fra Fjernvarme Fyn satte sig for at opsamle og genanvende overskudsvarmen fra datacenterets to store server-haller.

Varmen “skulle leveres gratis til nærområdet,” skriver hun.

Resultatet blev et anlæg bestående af ni varmepumper, der varmer overskudsvarmen op til 70 grader, hvorefter det sendes ud til flere tusinder fynske husstande.

Fyens har tidligere fortalt, at servervarmen fra datacenteret vil udgøre syv procent af selskabets samlede fjernvarme-produktion til i alt 100.000 fynske husstande.

“Den samlede proces fra drift af serverne til levering af varme understøttes af 100 procent vind-energi. Varmepumper er ikke en ny opfindelse, og det spoler til at opfange varme heller ikke. Det nye og innovative er parringen af disse to i hyperscale,” skriver Lauren Edelman.

Hun peger på, at det er første gang, at man noget sted i verden har forsøgt at samle så meget varme op fra en kilde et sted i et projekt.

“Facebook-projektet skalerer teknologien op til et niveau, som man ikke har nået noget sted i verden ved at producere op til 25 MW i timen,” skriver hun.

Du kan læse hele hendes opslag her.

Facebook forventer, at varmen fra selskabets store datacenter i Odense kan generere 100.000MWh om året - nok til at opvarme 6.900 danske boliger.

Du kan komme med ind bag dørene i Facebook-datacenteret i Odense her: Tag med inden for: Så vild er Facebooks nye datacenter i Odense til 6,5 milliarder kroner

Læs også:

Ny klimaaftale fjerner forhadt afgift: Nu kan brug af overskudsvarme fra datacentre få sit store gennembrud

Norden står over for kæmpe datacenter-ekspansion i de kommende år: Adgang til effektiv køling kommer til at gøre forskellen

Dansk Erhverv foreslår kæmpe investering i klimavenlig digitalisering: Nu skal det være attraktivt at sælge overskudsvarme

Facebook-datacenter i Odense skal levere varme til 12.000 fynboer

Apple indleder ambitiøs klima-plan: Vil fjerne sit klimaaftryk på 10 år - se hvordan her

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.