(Foto: Lars Jacobsen)

Facebook: Vores data-center i Odense udvinder varme på et niveau, som man endnu ikke har nået noget andet sted i verden

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen, der gjorde forskellen, da Facebook valgte Odense som hjemsted for sit store datacenter. Se her, hvordan varme-systemet fungerer.

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra de mange servere til opvarmning af husstande, der gjorde den konkrete forskel, da Facebook for nogle år siden skulle vælge, hvor selskabets nordeuropæiske datacenter skulle placeres.

Og her vandt Odense altså foran alle de øvrige kandidater til datacenteret, hvilket som bekendt har ført til opførelsen af et kæmpe datacenter i Tietgenbyen udkanten af Odense.

Sådan lyder det fra Facebook i en nærmere beskrivelse af det varme-genindvindings-projekt, som Facebook og Fjernvarme Fyn har opbygget omkring det store datacenter, der har været i drift siden september i fjor.

Der var mange fordele ved Odense, lyder det fra Facebook - herunder stabil strømforsyning, grøn energi, god adgang til fiber og højtuddannet arbejdskraft.

“Men det, der virkeligt adskilte denne plads fra andre var muligheden for genanvendelse af varmen,” lyder det fra energi-specialist i Facebook, Lauren Edelman.

Hun beskriver i et opslag hos Facebook, hvordan et team af ingeniører, arkitekter, designere, driftsfolk og andre fra Facebook sammen med folk fra Fjernvarme Fyn satte sig for at opsamle og genanvende overskudsvarmen fra datacenterets to store server-haller.

Varmen “skulle leveres gratis til nærområdet,” skriver hun.

Resultatet blev et anlæg bestående af ni varmepumper, der varmer overskudsvarmen op til 70 grader, hvorefter det sendes ud til flere tusinder fynske husstande.

Fyens har tidligere fortalt, at servervarmen fra datacenteret vil udgøre syv procent af selskabets samlede fjernvarme-produktion til i alt 100.000 fynske husstande.

“Den samlede proces fra drift af serverne til levering af varme understøttes af 100 procent vind-energi. Varmepumper er ikke en ny opfindelse, og det spoler til at opfange varme heller ikke. Det nye og innovative er parringen af disse to i hyperscale,” skriver Lauren Edelman.

Hun peger på, at det er første gang, at man noget sted i verden har forsøgt at samle så meget varme op fra en kilde et sted i et projekt.

“Facebook-projektet skalerer teknologien op til et niveau, som man ikke har nået noget sted i verden ved at producere op til 25 MW i timen,” skriver hun.

Du kan læse hele hendes opslag her.

Facebook forventer, at varmen fra selskabets store datacenter i Odense kan generere 100.000MWh om året - nok til at opvarme 6.900 danske boliger.

Du kan komme med ind bag dørene i Facebook-datacenteret i Odense her: Tag med inden for: Så vild er Facebooks nye datacenter i Odense til 6,5 milliarder kroner

Læs også:

Ny klimaaftale fjerner forhadt afgift: Nu kan brug af overskudsvarme fra datacentre få sit store gennembrud

Norden står over for kæmpe datacenter-ekspansion i de kommende år: Adgang til effektiv køling kommer til at gøre forskellen

Dansk Erhverv foreslår kæmpe investering i klimavenlig digitalisering: Nu skal det være attraktivt at sælge overskudsvarme

Facebook-datacenter i Odense skal levere varme til 12.000 fynboer

Apple indleder ambitiøs klima-plan: Vil fjerne sit klimaaftryk på 10 år - se hvordan her


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.