(Foto: Lars Jacobsen)

Facebook: Vores data-center i Odense udvinder varme på et niveau, som man endnu ikke har nået noget andet sted i verden

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen, der gjorde forskellen, da Facebook valgte Odense som hjemsted for sit store datacenter. Se her, hvordan varme-systemet fungerer.

Det var muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra de mange servere til opvarmning af husstande, der gjorde den konkrete forskel, da Facebook for nogle år siden skulle vælge, hvor selskabets nordeuropæiske datacenter skulle placeres.

Og her vandt Odense altså foran alle de øvrige kandidater til datacenteret, hvilket som bekendt har ført til opførelsen af et kæmpe datacenter i Tietgenbyen udkanten af Odense.

Sådan lyder det fra Facebook i en nærmere beskrivelse af det varme-genindvindings-projekt, som Facebook og Fjernvarme Fyn har opbygget omkring det store datacenter, der har været i drift siden september i fjor.

Der var mange fordele ved Odense, lyder det fra Facebook - herunder stabil strømforsyning, grøn energi, god adgang til fiber og højtuddannet arbejdskraft.

“Men det, der virkeligt adskilte denne plads fra andre var muligheden for genanvendelse af varmen,” lyder det fra energi-specialist i Facebook, Lauren Edelman.

Hun beskriver i et opslag hos Facebook, hvordan et team af ingeniører, arkitekter, designere, driftsfolk og andre fra Facebook sammen med folk fra Fjernvarme Fyn satte sig for at opsamle og genanvende overskudsvarmen fra datacenterets to store server-haller.

Varmen “skulle leveres gratis til nærområdet,” skriver hun.

Resultatet blev et anlæg bestående af ni varmepumper, der varmer overskudsvarmen op til 70 grader, hvorefter det sendes ud til flere tusinder fynske husstande.

Fyens har tidligere fortalt, at servervarmen fra datacenteret vil udgøre syv procent af selskabets samlede fjernvarme-produktion til i alt 100.000 fynske husstande.

“Den samlede proces fra drift af serverne til levering af varme understøttes af 100 procent vind-energi. Varmepumper er ikke en ny opfindelse, og det spoler til at opfange varme heller ikke. Det nye og innovative er parringen af disse to i hyperscale,” skriver Lauren Edelman.

Hun peger på, at det er første gang, at man noget sted i verden har forsøgt at samle så meget varme op fra en kilde et sted i et projekt.

“Facebook-projektet skalerer teknologien op til et niveau, som man ikke har nået noget sted i verden ved at producere op til 25 MW i timen,” skriver hun.

Du kan læse hele hendes opslag her.

Facebook forventer, at varmen fra selskabets store datacenter i Odense kan generere 100.000MWh om året - nok til at opvarme 6.900 danske boliger.

Du kan komme med ind bag dørene i Facebook-datacenteret i Odense her: Tag med inden for: Så vild er Facebooks nye datacenter i Odense til 6,5 milliarder kroner

Læs også:

Ny klimaaftale fjerner forhadt afgift: Nu kan brug af overskudsvarme fra datacentre få sit store gennembrud

Norden står over for kæmpe datacenter-ekspansion i de kommende år: Adgang til effektiv køling kommer til at gøre forskellen

Dansk Erhverv foreslår kæmpe investering i klimavenlig digitalisering: Nu skal det være attraktivt at sælge overskudsvarme

Facebook-datacenter i Odense skal levere varme til 12.000 fynboer

Apple indleder ambitiøs klima-plan: Vil fjerne sit klimaaftryk på 10 år - se hvordan her


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.