Artikel top billede

Advarsel: God kemi kan være en giftig cocktail

Klumme: Hvis nogen siger dig imod. Så tag det som et kompliment. Det betyder, at du er en, som man orker! Fordi du kan flyttes eller overbevises med gode argumenter. Begge dele er fine egenskaber. Erkend at så mange idioter findes der heller ikke - dine kolleger kan højst sandsynligt bidrage til virksomheden. Og det er dig, der skal være professionel og sikre, at det kan fungere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Jeg har læst hele to bøger i denne uge. Og nej det er bestemt ikke hver uge, det sker.

Men dels er Morten Münsters seneste bestseller ”Jytte vender tilbage” lige udkommet – og den kunne under ingen omstændigheder vente.

Dels lå der et stykke pligtlæsning foran mig: ”Den aktive bestyrelse”.

De blev læst i den rækkefølge. Man er jo kun et menneske. Men selv om Morten Münster aldrig har været i bedre form, og jeg nød hver side – så er det faktisk highlights fra ”Den aktive bestyrelse” jeg føler trang til at dele med dig.

Især to ting sprang i øjnene:

Bestyrelsen skal ikke være hierarkisk, men kollegial, hvilket kræver, at man kan lide hinanden socialt. Vigtigheden af personlig kemi undervurderes ofte i både ledelser og bestyrelser. ”Citat Søren Johansen.

Hvis du ikke ved hvem Søren Johansen, er kan jeg fortælle, at han er både kendt og respekteret indenfor bestyrelsesarbejde. En super kapabel type.

Tilsvarende kan man læse ”Direktionen skal sige ”YES” og samtidig gerne smile, når de forlader bestyrelseslokalet”. Citat Ole G. Andersen.

Hvis du ikke ved hvem Ole G. Andersen er, kan jeg fortælle, at han blev kåret som årets bestyrelsesformand i 2015, og generelt var anerkendt for at have hovedet på skaft. Og så tænker jeg, du kender ham, hvis du tænker på for eksempel Danske Bank eller B&O.

Er du til fals for den falske tryghed

Ignorer, at der tales om bestyrelser. Det her berører også direktioner. Afdelinger. Forældresamarbejder. Kaffeklubber. Læseklubber. Løbeklubber. Cykelklubber. Fortsæt selv.

For det handler om mennesker. Vi kan bedst lide at være sammen med nogen, der minder om os selv. For de siger os ikke imod. Vi forstår dem. De forstår os. Det giver tryghed…men enighed er også falsk tryghed.

Indrømmet.

Det er lidt tarveligt at hive to enkeltstående citater ud og så elaborere på dem alene.

Men finten er, at begge citater er tidstypiske. De afspejler altså noget, de fleste af os umiddelbart vil være enige i - men tænk over det: Det er blevet en selvfølge, at vi forventer god kemi med vores kolleger.

Og det er tilladt at sige at ”Vi tager ikke nødvendigvis den dygtigste – for os er kemi vigtigst”, ”Han blev opsagt på grund af dårlig kemi”, ”Vi lægger først og fremmest vægt på god kemi”, ”Jeg valgte hende, fordi der var god kemi”.

Tænk så over dette: Hånden på hjertet – er der ikke kolleger på din arbejdsplads, som du ikke bryder dig om – men som du må anerkende laver et fremragende stykke arbejde?

Sådan tror jeg, de fleste af os har det.

Der er nogen stykker, vi bare ikke bryder os om. Men det betyder ikke, at de ikke kan bidrage væsentligt til virksomheden. Med færdigheder, ideer, initiativer og energier du og jeg bare ikke har selv.

Det er altså godt, at de er der. Og godt at vi ikke har fået smidt dem ud med badevandet på grund af dårlig dårlig kemi.

Lær at arbejde med din rummelighed

Vi bliver simpelthen nødt til at arbejde med vores rummelighed. Vi skal ikke giftes med vores kolleger. Det forekommer. Men for det meste er det bare en arbejdsrelation.

Og for det meste kan vi sameksistere ganske gnidningsfrit, hvis vi anerkender hinandens berettigelse. Og gør det til en vane at sige det højt. For vi bliver alt for ens og dermed alt for sårbare, hvis vi får lov til kun at være sammen med nogen, der er magen til os selv.

Tilsvarende bliver vi også nødt til at værdsætter, når der er nogen, der gider sige os i mod. Det handler om, at der ikke altid er et facit. Og det er værdifuldt at få mere end ét perspektiv. Det handler om risikominimering.

Lad mig give dig et klokkeklart eksempel på god kemi for fuld skrue: Det kommer sikkert ikke bag på dig, at de fleste bestyrelsesmedlemmer i danske virksomheder er mænd over 60 år.

Men måske kommer det bag på dig, at i sommeren 2019 (altså i en alt andet end fjern fortid) bestod en stor jysk banks koncernledergruppe af 19 medlemmer og af de 19, var de 19 mænd. Samme år udvidede de koncernledergruppen til 21 medlemmer … herefter var 21 ud af 21 mænd.

Nu tror du måske, at jeg tager gas på dig, men her er navnene – døm selv: Anders, Peter, Niels, Per, Carsten, Bo, Benny, Birger, Hans, Erik, Erik, Finn, Lars, Jes, Ivan, Knud, Peer, Peter og Henning. Efter udvidelsen kom Rune og Klaus med om bord. I den forbindelse udtaler
den ene Erik at ”der desværre ikke var en kvinde iblandt denne gang”.

Denne gang...

Jeg er vild med den lille krølle: ”Denne gang”.

Der er en grund til, at man har en kommunikationschef. For god ordens skyld kan jeg fortælle, at koncernledelsen efterfølgende er skrumpet til 20 mand – og at der har sneget sig en kvinde ind. Velkommen til Hanne. Men jeg tror, du kan se mønsteret.

For nu at blive i finanssektoren kan vi hoppe til en stor dansk bank, hvor man længe har joket med, at hvis man skulle blive til noget der – ja så skulle man høre til i gruppen af MAMILs. MAMILs? MiddelAgedMenInLycra. Og selvfølgelig køre cykel sammen med firmaet til påske og pinse, på landevej og til spinning og ende på den årlige tre dages bjergetape sydpå.

Så kender man hinanden. Så er man top of mind. ”Ham Rune der – han er da meget flink – jeg har spist en rød pølse sammen med ham i Vordingborg - kan han ikke være kandidat til…”.

Hvis nogen siger dig imod. Så tag det som et kompliment. Det betyder, at du er en man orker! Fordi du kan flyttes – se nye perspektiver. Eller du kan overbevise med gode argumenter. Begge dele er fine egenskaber.

Så mange idioter findes der heller ikke

Erkend at så mange idioter findes der heller ikke – dine kolleger kan højst sandsynligt bidrage til virksomheden. Og det er dig, der skal være professionel og sikre, at det kan fungere.

Vi er nødt til at mene det. Insistere på. At vi kan være konstruktivt sammen med mennesker, vi ikke føler trang til at dele en god flaske vin med. For det er jo ikke det vi skal. Drikke vin. Vi skal få ting til at ske. De rigtige ting.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.