Artikel top billede

(Foto: Kagenmi / Kagenmi)

Rusland kan have stået bag stort hackerangreb mod norsk universitet

I 2020 blev universitetet i den nordnorske by Tromsø ramt af hackerangreb. Ifølge en norsk tv-station var det russiske hackere, som forsøgte at spionere mod universitetet.

I december 2020 blev universitet i den nordnorske by Tromsø, UiT, ramt af et omfattende hackerangreb, der af universitetet blev karakteriseret som alvorlig og uafklaret.

Men den norske tv-station NRK er kommet i besiddelse af have oplysninger, der viser, at det var Rusland, som stod bag angrebet.

Ifølge NRK blev efterforskningen af angrebet hurtigt overført fra det lokale politi til den norske efterretningstjeneste PST (Politiets Sikkerhedstjeneste).

”Dette ligger i PST’s mandat, at vi skal undersøge, om der har været spionage mod Norge,” siger Per Niklas Hafsmoe fra PST til NRK.

Adspurgt om det har været tilfælde i den konkrete sag, svarer han:

”På baggrund af de metoder og teknikker, som vi har afdækket og oplysninger fra de personer som fik deres e-mail-konti kompromitteret mener vi, at det som minimum har været et forsøg på det,” siger han.

Fik adgang via mail-system

Hackerne fik ifølge NRK adgang gennem universitetets mailsystem, og herefter har de bevæget sig rundt mellem forskellige servere og diverse løsninger, der anvendes ansatte og forskere på universitetet.

NRK har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den russiske ambassade.

Tromsø ligger nord for polarcirken og er den større norske by, der ligger tættest på den russiske grænse.

Universitet i Tromsø omtaler sig selv som Norges arktiske universitet og i 2011 blev Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov udnævnt som æresdoktor på universitetet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere