Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-medarbejderen er den største trussel

Virksomheder tiltro til egen evne til at
modstå it-sikkerhedstrusler. Og man mener, at it-medarbejderen er det
største problem!.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det viser en undersøgelse, lavet af Symantec og IT-Universitetet i København. Undersøgelsen, der er baseret på besvarelser fra 1.025 ledere og it-professionelle verden over, viser, at virksomheder mangler tiltro til, at de kan agere i det aktuelle it-trusselsbillede, respondere hurtigt på nye trusler og konstant være det nødvendige skridt foran de it-kriminelle.

Det er der flere årsager til: 39 procent mener, at deres it-sikkerhedsmedarbejdere mangler den nødvendige erfaring. 66 procent vurderer, at deres it-medarbejdere er mindre end effektive. 45 procent siger, at tidsmangel er en afgørende faktor for, hvorfor deres it-medarbejdere ikke kan respondere på trusler. 43 procent virksomheder er i nogen grad eller meget underbemandet, hvad angår it-medarbejdere. 46 procent oplever udfordringer med rekruttering. 42 procent siger, at fastholdelse af it-medarbejderen er det største problem.

»Ingen virksomhed ønsker at se fortrolige oplysninger blotlagt for offentlighedens skue. Men faktum er, at virksomhederne bliver mere og mere sårbare. Især inden for de seneste år er trusselsbilledet ændret betydeligt. Hackerne går i dag målrettet efter information, og deres angrebsmetoder bliver mere og mere sofistikerede. Det stiller krav til øget opmærksomhed på it-sikkerhed og ikke mindst til medarbejdernes kompetencer,« siger Jan Skelbæk, country manager Denmark, Nordic & Baltic i Symantec.

En ”varm kartoffel”

»It-sikkerhed er et meget hot emne i dag, og der efterspørges uddannelse på området fra mange sider,« forklarer Kasper Østerbye, der er studieleder på IT-Universitetet i København. »På vores fuldtidsstudier indgår undervisning i it-sikkerhed som et element af andre kurser, for eksempel softwarearkitektur, men vi har ikke enkeltkurser på området endnu.

Dog er det så aktuelt et emne, at vi seriøst overvejer, at der skal gøres plads til det som fag på IT-Universitetet i København. Ansvaret for optimal efteruddannelse af Danmarks it-sikkerhedsmedarbejdere har hidtil ligget hos virksomhederne.

Hvis IT-Universitetet tager det under sine vinger i fremtiden, betyder det ikke, at efteruddannelse i virksomhederne skal stoppe. Det er ikke et spørgsmål om enten-eller, men både-og. Vi må alle tage ansvar for, at Danmark er klædt på til at håndtere det aktuelle trusselsbillede,« siger Kasper Østerbye.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere