Vi venter på OpenOffice.org

På trods af det kryptiske navn er der ikke tale om et websted, men derimod efterfølgeren til StarOffice 5.2 i open source-klæder. Selvom kontorsuiten ikke er helt færdiggjort endnu, kigger vi indenfor i programpakken, der skal vælte Microsoft af pinden.

Efterfølgeren til StarOffice

StarOffice er som bekendt Suns gratis kontorpakke. Sun frigav kildekoden bag programmet under en open source-licens, og kontorpakken videreudvikles nu af organisationen OpenOffice.org. Det lidt mystiske navn skyldes, at navnet OpenOffice allerede var blevet registreret varemærke af et andet firma, men det bliver formodentlig heller ikke programpakkens endelige navn. Suns forhåbning er selvfølgelig, at de kan benytte samme våben, som Microsoft benyttede mod Netscape i browserkrigen: Tilbyd et kvalitetsprodukt gratis, og se konkurrentens indtjening skrumpe ind. I den forbindelse skal det tilføjes, at analytikere anslår, at Office-pakken står for 46 procent af firmaets omsætning, og over 50 procent af dets indtægter. OpenOffice.org er bestemt ikke nogen ærtebøsse i den sammenhæng.

Det er ikke lige til at sige, hvornår programmet bliver endeligt færdigt. Det nærmeste man kommer en køreplan for projektet, er et såkaldt roadmap dateret den 9. juli, der skitserer videreudviklingen frem til årsskiftet. Men fra og med versionen ved navn build 633 er produktet nu funktionskomplet. Tilbage står optimeringer, samt udvikling af hjælpefiler, skabeloner, eksport og importfiltre. Vi har taget et smugkig på programmerne i build 638. Da programmet ikke er optimeret, og da der endnu mangler en del eksterne komponenter har vi ikke kigget på ressourceforbruget.

Væk med StarDesktop
StarOffice 5.2, som er OpenOffice.orgs forgænger, kom med sit eget skrivebord, hvilket virkede underligt på de fleste brugere. Denne desktop er nu opgivet, og OpenOffice.org ligner sin kendte konkurrent til forveksling. OpenOffice er i modsætning til Office et integreret program i stedet for en række forskellige applikationer på samme måde, som det kendes fra Works-programmer.

Tekstbehandlingsdelen af OpenOffice.org

XML som format

OpenOffice indeholder tekstbehandling, regneark, vektorbaseret tegneprogram, præsentationsprogram, WYSIWYG HTML-editor. De forskellige programmer har ikke fået officielle navne endnu og kaldes blot for Writer, Calc og så videre. Som i StarOffice 5.2 medfølger der også et scripting-miljø, som det kendes fra Microsofts Visual Basic for Applications. Scriptingsproget hedder StarBasic, og udviklingsmiljøet er en tro kopi af VBA

VBA, undskyld, SBA, som det ser ud i OpenOffice.org.

Programmerne kan importere og eksportere filer i alle Office-formaterne, og ved et overfladisk blik ser det ud til at fungere gnidningsløst.

Selvom koden endnu ikke er optimeret, virker programmet effektivt. Nogle enkelte steder kan man opleve lidt træge GUI-elementer, hvilket formentlig skyldes, at OpenOffice.org indeholder sit eget GUI- abstraktionslag, hvilket skal gøre nemmere at flytte programmet i mellem platforme. Men det er ganske få steder, og det ligner et program på vej imod en betaversion.

Zippet XML
Alle dokumenterne i OpenOffice.org er defineret i XML, og dets filformater er ganske simpelt en zip-fil indeholdende de XML-ark, der definerer dokumentet.

Hvis man omdøber en OpenOffice-fil fra .sxw til .zip, og åbner filen i et zip-program, kan man hive de enkelte XML-ark ud, som tilsammen udgør dokumentet.

Værd at overveje

Værd at overveje
Den indkøbsansvarlige i en organisations IT-afdeling bør under alle omstændigheder give OpenOffice.org et grundigt kig, når programmet før eller siden bliver færdigt. Brugerfladen er kommet væsentligt nærmere Microsofts Office, end det var tilfældet med StarOffice 5.2. Det er ganske givet anseelige summer, der kan spares ved at skifte til OpenOffice.org i forbindelse med nyindkøb af udstyr. Udover den rå pris, skal indkøberen selvfølgelig også vurdere hvilke omkostninger, der vil være ved at migrere medarbejdere til den nye suite. Det virker absolut ikke som om, at denne tærskel er væsentlig stor. OpenOffice.org plagierer Microsofts produkt så tæt, at forskellene er minimale. Endeligt fjerner den gennemførte understøttelse af Microsofts formater problemet ved udveksling i mellem medarbejdere, der benytter MS Office og eksterne kontakter såsom kunder og leverandører.

Man kan også stille spørgsmålet, om ikke kontorsuiter har den funktionalitet, som de skal have. Som PC World Online skrev i sin bedømmelse af Office XP, er de nye features af minimal betydning, og det kan ses som et tegn på, at programmerne har nået et niveau, hvor ekstra funktionalitet ikke giver den mindste produktivitetsforbedring. Tilbage er der så kun det store spørgsmål: Hvornår bliver programmet færdigt.

Den seneste udviklingsversion, Build 638, af OpenOffice.org kan downloades fra projektets hjemmeside, men indeholder altså hverken hjælpefiler, skabeloner eller wizards.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere