Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Fairphone 3+: Udskift alt på den bæredygtige mobil

En markant anderledes tilgang til produktion, reparation og opgradering skal sikre, at Fairphone 3+ sætter betydeligt mindre aftryk på miljøet end andre smartphones. Men du må æde nogle kompromisser for den gode samvittighed.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den moderne verdens massive overforbrug af elektronik skader kloden. Hvis vi skal gå en grønnere fremtid i møde, er der behov for mere langsigtet tænkning. Det er den vej, Fairphone forsøger at præge markedet. Med mobiler, der først og fremmest er skabt under ansvarlige kår – forsyningskæden er baseret på Fairtrade-certificerede leverandører – og med genanvendte materialer i en stor del af produkterne.

(Stort set) alt kan udskiftes

Hvad der imidlertid også gør mobilerne markant anderledes end markedets øvrige modeller er, at, du kan udskifte stort set alt på dem. Er batteriet ved at gå død, er skærmen smadret eller USB-stikket gået i stykker, eller ønsker du bedre kameraer eller højttalere, så behøver du ikke smide mobilen ud og købe en ny. Du kan blot skifte de enkelte dele. Det er billigere og samtidig bedre for miljøet, da det gør at der gør længere mellem at man udskifter mobiler og dermed mindske mængden af elektronik-affald.

Elementerne udskiftes ved at tage bagsiden af mobilen og skrue dem ud med den medfølgende skruetrækker.

Lige lovlig sløv

Mobilen er ganske nydelig, men langt fra på niveau med prissammenlignelige konkurrenter på design og tekniske specs. Den ligner lidt en forvokset iPhone 5, men ligger fint i hånden, har en udmærket skærm og anstændige kameraer både for og bag.

Ydelsen er lige lovlig lav. Den kører med en Snapdragon 632, som er blandt de laveste i hierarkiet hos Qualcomm. Det er lidt ærgerligt, at man ikke er gået en tand højere her, for det havde øget langtidsholdheden - som netop er blandt de bærende principper - betydeligt.

Men ikke desto mindre er der tale om en velkørende telefon og et sympatisk projekt.

AOD anbefaler.

Fairphone 3+ specifikationer:

Skærm: 5,65 tommer Full-HD (18:9) Corning Gorilla Glass 5
Operativsystem: Android 10
SIM-slots: Dual nano-SIM, 2G, 3G, 4G, VoLTE
Forbindelse: Wi-Fi, Bluetooth 5.0 LE, GPS, NFC
Processor: Chipset Qualcomm Snapdragon 632
Kameramoduler: 48MP/16MP, Optimeret af Arcsoft
Batteri: 3000mAh udskifteligt batteri, understøtter Qualcomm QuickCharge
Hukommelse: 4GB RAM
Lager: 64 GB intern lagerplads, MicroSD slot
Modulært design 6 moduler for let og hurtig reparation