Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: ChatGPT er forbudt - men snart kan danske elever og lærere bruge SkoleGPT / Silicon Valley-milliardærer vil bygge deres egen by / Stifter af russisk it-gigant på knæ: Vil fjernes fra sanktionsliste

ChatGPT er forbudt - men snart kan danske elever og lærere bruge SkoleGPT. Silicon Valley-milliardærer vil bygge deres egen by. Stifter af russisk it-gigant på knæ: Vil fjernes fra sanktionsliste. Bestseller: Usikkerhed om gevinster ved AI-investeringer. Astralis og Elgiganten indgår nyt tre-årligt partnerskab, og så er det i dag 14 år siden, at Apple lancerede Mac OS X Snow Leopard.

Godmorgen venner

Det er i dag mandag den 28. august, og her har du Computerworlds morgen-briefing.

Efter en solrig weekend tager vi således hul på den sidste uge i sommermånederne.

I dagens morgen-briefing lægger vi også ud med, hvad der kan betegnes som en mindre solskinshistorie fra de danske skoler.

For her har ChatGPT indtil nu været bandlyst, men nu har en helt ny tjeneste i stedet set dagens lys.

ChatGPT er forbudt - men snart kan danske elever og lærere bruge SkoleGPT

Af GDPR-hensyn er det ikke tilladt at bruge ChatGPT i skolerne.

Derfor har Future Classroom Lab på Københavns Professionshøjskole netop lanceret alternativet, SkoleGPT.

Det er en ny gratis tjeneste baseret på generativ kunstig intelligens, som henvender sig til danske lærere og elever i grundskolen og på ungdomsuddannelser.

Københavns Professionshøjskole oplyser på LinkedIn, at tjenesten er GDPR-compliant og hverken logger data eller kræver login.

“Den er ikke baseret på API-kald fra OpenAIs ChatGPT, men på en open source sprogmodel kaldet Llama2 fra en server i EU, som vi selv kontrollerer,” oplyser Københavns Professionshøjskole desuden.

Ifølge professionshøjskolen er Llama2 nogenlunde på samme niveau som sprogmodellen GPT 3,5, som ChatGPT gør brug af.

Indtil videre er der kun tale om en prototype, og du kan selv prøve kræfter med den her: www.SkoleGPT.dk

Silicon Valley-milliardærer vil bygge deres egen by

En række af de mest toneangivende folk fra Silicon Valley går i øjeblikket med planer om at bygge deres egen by fra bunden.

De har udset sig arealer i området Solano County nordøst for San Francisco, hvor et firma ved navn Flannery Associates har opkøbt jord.

Bag firmaet gemmer der sig en række prominente Silicon Valley-folk, skriver New York Times.

Her i blandt Silicon Valley-investoren Michael Moritz, Linkedin-stifteren Reid Hoffmann, investor og Netscape-stifter Marc Andreesssen, investoren Chris Dixon, Steve Jobs enke Laurene Powell Jobs, de to stiftere af fintech-kometen Stripe Patrick og John Collison samt en række andre.

Målet er ifølge avisen at bygge en ny storby, der kan skabe tusindvis af nye job samtidig med at den er grøn og i modsætning til mange amerikanske storbyer også fodgængervenlig.

Initiativet er blandt andet motiveret af, at Silicon Valley-virksomheder længe har været frustreret over ejendomsmarkedet i San Francisco, hvor det er svært at få lov at til at opføre nybyggeri.

Stifter af russisk it-gigant på knæ: Vil fjernes fra sanktionsliste

Den russisk milliardær Arkady Volozh, der er stifter tech-giganten Yandex, har anmodet EU om at fjerne ham fra unionens liste over sanktionerede russiske oligarker.

Det skriver Financial Times.

Anmodningen kommer efter, at Arkady Volozh, der har boet i Israel siden 2014, offentligt har fordømt Vladimir Putins invasion af Ukraine og betegnet den som barbarisk.

Yandex står bag Ruslands største søgemaskine og udbyder også cloud-løsninger. Selskabet bliver ofte betegnet som Ruslands svar på Google.

Besteller: Usikkerhed om gevinster ved AI-investeringer

De mange nye værktøjer baseret på kunstig intelligens, som i øjeblikket vinder frem, kan muligvis bidrage til at de ansatte hos Besteller, kan spare tid på basale opgaver.

Men det er endnu usikkert om værktøjerne samlet set vil give en økonomisk gevinst, vurderer selskabets it-direktør Nicolas Skovmand i et interview med Børsen.

“Jeg håber, at vi kommer til at spare penge ved brug af kunstig intelligens. Men lige nu er der tvivl, for systemerne fra leverandørerne er ikke gratis, og nogle er ikke prissat. Det kræver, at vi skal finde en balance fremadrettet for, hvordan vi kan vækste og blive mere effektive med anvendelse af AI,” siger han til avisen.

Astralis og Elgiganten indgår nyt tre-årligt partnerskab

Elgiganten og det danske Counterstrike-hold Astralis har indgået et nyt partnerskab, der gælder for de kommende tre år.

Det oplyser Elgiganten, der samtidig kan oplyse, at partnerskabet blandt vil udmønte sig i en række initativer, hvor det blandt andet vil muligt at mødr Astralis-spillerne i udvalgte Elgiganten-butikker.

Elgiganten er i forvejen sponsor for den danske CS:GO-liga.

For 14 år siden frigav Apple Snow Leopard

Den 28. august 2009 frigav Apple version 10.6 af Mac-styresystemet, der havde fået navnet OS X Snow Leopard.

Styresystemet var det første, der udelukkende understøttede Macs med Intel-chip efter, at Apples daværende topchef Steve Jobs fire år tidligere havde annonceret at Apple vil gå over til at bruge Intel-processorer.