Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Michael Holm har sidste dag i Systematic / Flere Columbus-aktier til Ib Kunøe / Københavnsk mikrochip-udvikler rejser 60 millioner kroner

Michael Holm har sidste dag i Systematic. Flere Columbus-aktier til Ib Kunøe. Københavnsk mikrochip-udvikler rejser 60 millioner kroner. Google-afhoppere stifter AI-firmaer og lander kæmpeinvestering.

Godmorgen og velkommen.

Torsdag. Morgenbriefing. Thomas Møgelbjerg bag tasterne.

God læselyst og god dag.

Michael Holm har sidste dag i Systematic

I dag er Michael Holms sidste dag som CEO i aarhusianske Systematic, som han har stået i spidsen for, siden han etablerede selskabet i 1985.

66-årige Michael Holm forsvinder dog ikke helt ud af det selskab, som han selv stiftede for 38 år siden.

Han fortsætter nemlig som bestyrelsesformand i en aktiv rolle med fokus på strategi og international udvikling i Systematic.

Selskabet har siden stiftelsen for snart 40 år siden, vokset sig til at være en de største leverandører af softwareløsninger til sundhedssektoren og den militære sektor i Danmark med 1.100 medarbejdere i 11 lande og en årlig omsætning på næsten 1,4 milliarder kroner.

"Systematic har aldrig stået stærkere end nu," sagde Michael Holm, da han meldte sin fratrædelse tilbage i oktober.

CEO-posten overdrages til Systematics nuværende Group Senior Vice President for People & Culture, Nikolaj Bramsen.

Flere Columbus-aktier til Ib Kunøe

I gårdsdagens morgenbriefing skrev jeg, at Ib Kunøe havde købt Columbus-aktier for 15. gang i år.

Og i dag kan jeg så skrive det samme igen, for Ib Kunøe købte i går - for 16. gang i år – yderligere op i Columbus med 15.698 aktier til en samlet værdi af lige over 111.000 kroner.

Det fremgår af en fondsmeddelelse fra Columbus.

Dermed har Ib Kunøe i 2023 købt Columbus-aktier for 79,554 millioner kroner, og han nærmer sig 60 procent af aktierne i det danske it-selskab.

Der har tidligere været tale om, at Kunøes køb af de mange Columbus-aktier sker fordi, han vil tage selskabet af børsen.

I november måned sagde Kunøe direkte til, at Columbus ”ikke har nogen gang på børsen.”

Københavnsk mikrochip-udvikler rejser 60 millioner kroner

Dansk-designede mikrochip kan snart blive en realitet, efter den København-baserede virksomhed, Lotus Microsystems, der udvikler mikrochip, har landet en investering på 60 millioner kroner.

Det skriver Børsen.

Pengene kommer fra Noon Ventures og EU. Sidstnævnte investerer penge i mikrochip som en del af EU’s chip act, der blandt andet handler om at opbygge nye mikrochip-fabrikker u Europa.

Lotus Microsystems, der blev stiftet i 2020, har dog ikke planer om at bygge fabrik i Danmark. Selskabet følger nemlig en såkaldt fabless-mode, hvor de designer og udvikler mikrochip, mens selve produktionen outsources.

“I Danmark har vi ikke de nødvendige faciliteter eller infrastruktur til at producere mikrochip i stor volumen, hvilket betyder, at vi fra starten har måttet se ud over landets grænser,” siger Hans Hasselby-Andersen, der er CEO i Lotus Microsystems, til Børsen.

Google-afhoppere stifter AI-firmaer og lander kæmpeinvestering

Vi fortsætter med investeringsrunder men denne gang i en lidt anden liga.

Essential AI, der har base i San Fransisco, lukker en investering på 56,5 millioner dollar – over 390 millioner kroner – fra blandt andet tech-sværvægterne AMD, Google og Nvidia.

Selskabet er stiftet af to udviklere af Googles banebrydende Transformer-teknologi, der tidligere i år at stiftede Essential AI.

Dermed bliver Essential AI endnu et selskab indenfor kunstig intelligens, der er værd at holde øje med.

Tidligere på ugen lukkede franske Mistral AI – der vil være det europæiske svar på ChatGPT – en investeringsrunde på 2,9 milliarder kroner.

Den virksomhed er stiftet af Arthur Mensch, der har været ansat i Googles DeepMind.