Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Elon Musks Starlink-tjeneste bliver brugt ulovligt på Grønland

Meget tyder på, at Elon Musk satellitbaserede internettjeneste Starlink bliver brugt i strid med loven af borgere i Grønland.

Grønlandske borgere bruger efter alt at dømme satellitbaserede internettjenester, som Elon Musks Starlink-tjeneste ulovligt.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq med henvisning til, at man på hjemmesiden satellitemap.space kan se, at der er aktive Starlink-forbindelser i Grønland.

Det er dog i strid med loven at bruge en tjeneste som Starlink i Grønland, hvor selskabet Tusass har monopol på at forsyne borgerne med satellitforbindelser.

Vil føre tilsyn med ulovlige installationer

Ifølge Sermitsiaq er monopolet led i en finansieringsmodel, der skal sikre, at den grønlandske teleinfrastruktur bliver vedligeholdt og videreudviklet på en måde, der sikrer, at borgere i tæt befolkede områder er med til at tale betale for, at folk ydreområderne også har adgang til telekommunkation.

“På den baggrund har Telestyrelsen i 2024 valgt at fokusere på eventuelle brud på Grønlands Selvstyres eneret med benyttelse af satellitudstyr og satellittjenester. Telestyrelsen vil derfor i forbindelse med anden tilsynsaktivitet på radiokommunikationsområdet også føre tilsyn med eventuelle ulovlige installationer af satellitmodtagere og benyttelse af satellittjenester, oplyser Louise Restorff Jacobsen, kontorchef i Telestyrelsen i Grønland til Sermitsiaq.

Starlink er en del af Elon Musks rumfartsselskab Space X, der både opsender og står for driften af de mere end 5.000 satellitter, som selskabet i skrivende stund har i kredsløb om jorden.

Det er planen at Starlink i det kommende år vil udvidde sin tjeneste til også at udbyde et globalt satellit-baseret mobilnetværk, hvilket vil gøre det muligt at sende sms-beskeder og gennemføre opkald ved hjælp af tjenesten.