Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Almindelige danskere skaber milliardomsætning på opfindelser

Det giver milliardomsætning og eksport, når danske opfindere får deres ideer sat  i produktion, viser ny rapport.

En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at der de seneste fem år alene på 20 ideer er skabt 1,1 milliard kroner i omsætning globalt og 835 millioner i Danmark.

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har de sidste 51 år hjulpet danskere videre med deres ideer , så de bliver til opfindelser, produkter og services.

“Resultatet af effektmålingen i 2023 er baseret på 82 licensaftaler, der er indgået i perioden 2018-2022. Heraf har vi fra de omsætningsmæssigt største licensaftaler udvalgt 20 og målt deres akkumulerede effekter og med et resultat på næsten to milliarder danske kroner er det tydeligt, at danskernes ideer er penge værd. De bedste opfindelser opstår, når en opfinder ser og løser et konkret behov, som kan have global interesse, siger Lene Grønning, der er leder af Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut.

Ifølge Lene Grønning har alle mennesker en evne til at tænke kreativt, tænke nyt og til at foreslå løsninger, der udfordrer det eksisterende – uanset alder, beskæftigelse, uddannelse eller interesse.

Men, påpeger hun, vejen fra idé til virkelighed er ikke uden udfordringer og faldgruber. Mange vælger at gå iværksættervejen og lægger herefter mange kræfter i at skabe en virksomhed ud fra en enkelt idé, som er opstået.

“Det betyder ofte, at det tager meget lang tid at etablere sig i markedet og få rejst kapital til både markedsføring og produktion. Desværre taber iværksætterne ofte pusten og de gode ideer lægges væk igen. Som opfinder etablerer man ikke egen virksomhed, og derfor kan man beholde fokus på ideen gennem hele udviklingsfasen og arbejde sig frem mod en kommercialisering af ideen gennem licenssalg til eksisterende virksomheder”, siger Lene Grønning.

Den metode er derfor en attraktiv og værdiskabende forretningsmodel for både opfinderen og de virksomheder, som ender med at indgå en fælles licensaftale. I denne aftale har virksomheden rettighederne til at sælge produktet eller ydelsen og opfinderen modtager en aftalt royalty af salget.