Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgenbriefing: Arbejdsløse akademikere skal være it-sikkerhedseksperter / Werner Valeur går i struben på Pleo / Rusland hacker sig ind i det tyske forsvar

Aarhusianske arbejdsløse akademikere skal være it-sikkerhedseksperter. Werner Valeur går i struben på Pleo. Rusland hacker sig ind i det tyske forsvar. Reddit går billigt på børsen. Forsinket AI-act

God morgen og velkommen tilbage fra weekend.

Ugens første morgenbriefing fra Computerworld er klar og i dag og resten af ugen, er det Thomas Møgelbjerg, der sidder bag tasterne.

Jeg håber, I vil læse med.

Arbejdsløse akademikere skal være it-sikkerhedseksperter

Cybertruslen mod Danmark er historisk høj, det får vi tudet ørerne fulde af for tiden, og derfor ruster mange virksomheder også op på it-sikkerhedsfronten – eller de forsøger i hvert fald.

For efterspørgslen på it-sikkerhedsspecialister er så høj, at mange virksomheder ikke kan finde de rette medarbejdere til at løfte området. Det problem vil et nyt lokalt forsøgsprojekt i Aarhus lave om på.

Jobcenter Aarhus er gået sammen med en række aarhusianske virksomheder om at efteruddanne 100 ledige akademikere indenfor cyber- og informationssikkerhed.

“Ledigheden blandt it-specialister er meget lav i Danmark, og kombineret med at aarhusianske virksomheder ligesom resten af landet har et stærkt behov for specialister inden for cybersikkerhed, så er det oplagt at gå nye veje ved at rekruttere blandt ledige akademikere,” forklarer Line Gerstrand, der er udviklingschef hos Security Tech Space, som er med i projektet.

Projektet henvender sig særligt til små og mellemstore virksomheder. Tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at 35 procent at alle SMV’er i Danmark ikke har et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

Læs mere om projektet her.

Werner Valeur går i struben på Pleo

Den danske unicorn-virksomhed Pleo, der i 2015 startede som en udfordrer til bankerne ved at tilbyde udgiftshåndtering for virksomheder, har fået en ny konkurrent i form af selskabets Wolfpack.

Stifteren af Wolfpack er serieiværksætter Werner Valeur, der er kendt på Computerworld, hvor han regelmæssigt skriver klummer og debatindlæg.

“Det er 1000 pct. sikkert, at vi kommer til at gå direkte i flæsket på Pleo,” siger Werner Valeur til Børsen.

Han har indtil videre rejst seks millioner kroner i til Wolfpack, der ifølge Werner Valeur bliver Danmarks billigste fysiske firmakort til en pris af mellem 10 og 30 kroner.

Derudover arbejder Werner Valeur og Wolfpack på en it-platform, som automatisk bogfører af ansattes udgiftsbilag sammen med de køb, de foretager.

Rusland hacker sig ind i det tyske forsvar

Og så til udenrigsnyt.

Rusland er nemlig lykkes med at hacke sig ind på et virtuelt møde og dermed lytte med på en fortrolig samtale mellem fire højtstående tyske officerer.

Detaljer om krigen i Ukraine blev diskuteret, og samtalen er efterfølgende blevet lækket til russiske statsmedier.

Det bekræfter det tyske forsvarsministerium lørdag. Den tyske kansler Olaf Scholz beskriver det som "en meget alvorlig sag."

Den lækkede optagelse skulle eftersigende indeholde en diskussion om, hvorvidt Taurus-krydsermissiler vil være i stand til at ødelægge den bro, der forbinder det russisk-besatte Krim med det russiske fastland.

Optagelsen stammer tilsyneladende fra et virtuelt møde mellem de fire officerer. Ifølge det tyske medie Der Spiegel foregik det virtuelle møde ikke fandt på en sikker linje men via Webex-platformen.

Reddit går billigt på børsen

Det bliver formentligt en af årets største børsnoteringer, når den sociale medieplatform Reddit forventes at blive noteret på New York Stock Exchange inden for de næste måneder.

Reddit sigter efter en værdiansættelse på op til 6,5 milliarder dollar svarende til cirka 44 milliarder kroner - en pris på mellem 31 og 34 dollar per aktie.

Så store tal er som altid umulige at forholde sig til, men det er faktisk langt mindre, end hvad Reddit var værd for bare et par år siden.

Ifølge finansavisen Wall Street Journal blev Reddit nemlig vurderet til at være 10 milliarder dollar – næsten 69 milliarder kroner – værd i august 2021.

Forsinket AI-act

Den endelige afstemning for at få de allersidste formaliteter på plads om den foreslåede lov om kunstig intelligens er blevet rykket.

EU’s AI-act skulle være færdigafstemt allerede i midten af februar, men den sidste afstemning er nu rykket til 13. marts.

Når den endelige afstemning har fundet sted, vil AI-loven træde i kraft 20 dage efter.
AI-act har været næsten tre år undervejs, og EU-landene blev i december 2023 enige om forordningen, der er den første lov i verden, der vil forsøge at holde snor i kunstig intelligens-teknologierne.