Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: HP Omen 16 ligner et gamer-drøn i Armani-klæder – men der snubles desværre lige før målstregen

HP forener gamer-evner med stilfulde klæder i sin Omen 16-laptop. Desværre er der prioriteret forkert her og der.

Gaming-pc’er er en slags elektronik, som længe har levet sit eget liv – og dermed også har udviklet sin egen særprægede æstetik, som modsat den øvrige verden synes at være tiltrukket af RGB-lysdioder der pulserer i hidsige farver.

De seneste år, har pc-producenterne dog indset, at man godt må lave enheder med lidt mere diskret look og dermed åbner kategorien op for brugere, som måske gerne vil have en maskine, der både kan games på, men samtidig klares Powerpoint-præsentationer på.

En af disse er HP’s Omen-serie, som er gået fra at forsøge et ligne et stealth-fly beklædt med røde kontrasteffekter til bare at være ’stealth’, hvor gaming-effekterne holdes under radaren.

Nærved og næsten

Resultatet med Omen 16 er en maskine, der ved første øjekast kunne ligne en pålidelig kontormus af en laptop fra Lenovos Thinkpad-serie: Sort, kantet og solidt – næsten endda stilfuldt. En gamer-maskine i Armani-klæder.

Kigger man lidt nærmere, vil man dog spotte steder, hvor gaming-æstetikken fortsat lever.

Her er der eksempelvis standset nogle diskrete små mønstre i det sorte aluminiumskabinet, der indikerer, at maskinen gemmer på flere kræfter end en almindelig laptop.

Det er alt sammen tilstrækkeligt underspillet til, at jeg ikke ville tøve med at tage maskinen med på et kundemøde. Det eneste der ikke helt huer mig, er tastaturets font, da det ligner noget fra Matrix-filmene og som tilmed er svært at afkode, end hvad nødvendigt er.

Tastaturet er samtidig ekscentreret, for at give mere plads til navigations og piletaster, hvilket givetvis er en fordel i Counter Strike, men som driller til alt andet. Man får ikke engang glæde af en numerisk tegnplade her.

Touch-feltet er der ikke afsat synderlig meget plads til, men heldigvis lystrer det ligesom tastaturet ganske kvikt og træfsikkert. Her synes i stedet at være tænkt på opkobling til en ekstern USB-mus, da man får to klassiske USB-A porte at arbejde med ud over de to USB-C porte samt både HDMI og Ethernet udgange.

Hele herligheden vejer 2,4 kilo, hvilket er ganske medgørligt for sådan en kraftig maskine, lige indtil man indser, at maskinen fylder lidt mere end de fleste og at den kolossale 280 watts strømforsyning, der følger med vejer hele 820 gram.

Forsøger man sig med en mindre USB-C oplader – selv den kraftigste jeg havde ved hånden på 140 watt - lyder det fra maskinen, at den er inkompatibel.

HP har også overset at inkludere en kortlæser i denne maskine – hvilket man vil savne, hvis foto eller video-redigering er på dagsordenen.

Fart fremfor kvalitet

Omen 16 byder, ikke overraskende på en 16 tommer stor skærm. Her tilbydes quad HD opløsning, hvilket som sådan er rimeligt i forhold til størrelsen, men formatet er 16:9, hvilket er i underkanten i en verden, som er gået over til 16:10. Derfor er der også noget uudnyttet plads under selve displayet.

Skærmen er tunet til at opdatere med hele 240 Hz, hvilket gør at responstiderne bliver ekstremt korte, men til gengæld også stiller krav til, at grafikkortet ellers kan følge med.

Her bliver det ombordværende Nvidia RTX 4070 mellemklassekort sat på prøve.

Jeg vil her have foretrukket en skærm, hvor der blev satset yderligere på mere frodige farver og større kontrast og lysstyrke, da de virker lidt anæmiske, som de er.

Det samme gælder højttalerne som til trods for, at de er signeret af intet mindre end Bang & Olufsen, lyder tyndbenede i det store kabinet.

Forventet ydelse

HP Omen 16 er udstyret med en Intels kraftigste processorer til den bærbare verden: Intel Core i7-13700HX. Her diskes op med otte fuldblodskerner og otte strømbesparende kerner, som kan snurre med op til 5,0 GHz og suge op til 157 watt.

Teknisk set er der tale om en ældre 13. generations Core Intel, men givet at den nyere 14. generation blot er meget ydmyg overhaling, vil de ikke være til at skelne ydelsesmæssigt. Den er nærmest identisk med Core i7-14650HX, som byder på samme arkitektur og tilsvarende antal kerner, blot med en lidt højere max-frekvens.

Alt i alt er det en processor, der vil afvikle alle tænkelige opgaver med bravur og få tænkepauser. Eneste lille men er, at der blot er 16 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte lager. Begge dele kan tåle at blive doblet op, hvis man har mere ambitiøse programmer eller spil, der skal afvikles. Man har dog adgang til at opgradere begge dele selv, hvis man skulle få lyst.

Hvad der er mest afgørende for spilydelsen er grafikkortet, som her er et Nvidias RTX 4070 med otte gigabyte hukommelse og et strømbudget på 130 watt.

Det rækker til at stort set alle nyere spil kan spilles med nogen grad af effekter ved Quad HD opløsningen, men RTX 4080 varianten er den du skal vælge, hvis spil er den primære dagsorden.

Alle de ombordværende kræfter kræver sin køling, hvilket heldigvis også er sikret af HP. Blæseren giver naturligvis lyd fra sig, men bliver ikke overdreven, så længe man holder sig fra ’Performance’ indstillingen, hvor den bliver så larmende, at det grænser til det utålelige.

De mange kræfter kræver også sit batteri. Her er de ombordværende 83 kWh gennemsnittelige, hvilket gør at der ikke skal regnes med mere end fire-fem timers brug, før det hele er slut. Spiller du på farten, bliver det kun til halvanden times spil, før du må spejde efter en stikkontakt.

En omprioritering er på sin plads

HP Omen 16 skal forestille at være noget af det bedste en gamer kan forkæle sig selv med, fra HP’s portefølje af.

Her er der flere positive træk at fremhæve, såsom den fine ydelse, gode køling og et solidt samt diskret ydre. Den nuværende dagspris på 11.499 kroner for dagens testemne er endda også skarp.

Alligevel skuffer maskinen på grundlæggende områder, som man evigt vil blive mindet om i hverdagen, navnlig den blodfattige skærm, det uhensigtsmæssige tastatur og nogle ikke særlig engagerende højttalere.

Havde HP prioriteret disse tre ting lidt højere, ville vi have at gøre med en vinder. Her skal det nævnes, at en afløser med en frodig OLED-skærm i 16:10 format er på vej. Den bør være et ekstra overvejelse værd.


Loading ikon