Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Yannis Ntousiopoulos)

Advarer danskere om ny form for AI-svindel: Kan kopiere din families stemmer

Kunstig intelligens kan muliggøre en helt ny form phishing, hvor svindlere vil forsøge at franarre dig penge ved at kopiere dine familiemedlemmers stemmer.

En helt ny form for phishing kan snart se dagens lys i Danmark.

For i dag er det muligt at bruge kunstig intelligens til at skabe kopier af andre personers stemmer, og nu advarer National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, ifølge Jyllands-Posten om, at den mulighed snart kan blive brugt til af svindlere, som ønsker at fuppe penge fra danskere.

“Der er set eksempler på svindel i USA og England af den her type. Teknologien er endnu ikke udviklet, så det virker overbevisende på det danske sprog, men udviklingen af generativ AI er så hurtig, at det kun er et spørgsmål om tid, “ siger Kresten Munksgaard, leder af forebyggelse og analyse ved national center for it-kriminalitet under NSK, til Jyllands-Posten.

Til avisen forklarer Kresten Munksgaard, at der er set eksempler på, at denne type teknologi er blevet brugt til at kopiere kende danskere stemmer i forbindelse med svindel på sociale medier, men at man endnu ikke har set eksempler på, at teknologien er blevet forsøgt anvendt til at fuppe almindelige danskere til at tro, at de er blevet kontaktet af deres nære relationer.

Han anbefaler blandt andet, at man kan tjekke om man taler med den rigtige person ved at ringe tilbage til sit familiemedlem eller ven på det nummer, som de plejer at anvende ligesom, at man også kan aftale at have særligt kodeord, som kun den pågældende personer kender.

Sidste år viste en undersøgelse, at 6 ud af 10 danskere har prøvet at blive udsat for phishing-forsøg: