Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Programmeringssproget BASIC fylder 60 / Solgte falsk Cisco-udstyr til USA’s forsvar: Fængsles i seks år / Rekord-måned hos Apples mægtigste leverandør

Morgen-briefing: Programmeringssproget BASIC fylder 60 / Solgte falsk Cisco-udstyr til USA’s forsvar: Fængsles i seks år / Rekord-måned hos Apples mægtigste leverandør

Velkommen til ugens første morgen-briefing fra Computerworld, som i dag byder en fødselar tillykke med de hele 60 år.

Dagens nyhedsoverblik er sammensat af din nyhedsvært, Niels de Boissezon.

Programmeringssproget BASIC fylder 60

En af historiens mest udbredte og brugervenlige programmeringssprog, BASIC, kan denne måned fejre sin fødselsdag nummer 60.

Sproget, som oprindelig blev døbt Dartmouth BASIC (Beginner’s All-Purpouse Symbolic Instruction Code) så dagens lys 1. maj 1964 ved Dartmouth universitetet i den amerikanske delstat New Hampshire.

BASIC forenklede syntaks bidrog i stor grad til udbredelsen af programmering i undervisning og lærte en hel generation at programmere for første gang, skriver netmediet Toms Hardware.

Programmeringssproget blev siden til en stribe afarter såsom Visual Basic, SE BASIC, QuickBasic med flere.

Sproget er siden blevet vraget til fordel for moderne alternativer og anses som outdatet. Den amerikanske regering anser sproget for at være grundlæggende usikkert i sin håndtering af en enheds hukommelse.

Solgte falsk Cisco-udstyr til USA’s forsvar: Fængsles i seks år

Små to år efter, at administrerende direktør for e-handelskoncernen Pro Network Entitites, blev anholdt for at sælge falsk udstyr til det amerikanske forsvar, dømmes han nu til fængsel i seks et halvt år.

Det sker ved en domstol i delstaten Florida, som finder ham skyldig i at sælge falsk Cisco-udstyr igennem dusinvis af Amazon og Ebay-baserede netbutikker, skriver netmediet Bleeping Computer.

Udstyret viste sig at være kinesiske og Hong Kong fremstillede kopier indkøbt til priser ned til en 50-endedel af det Cisco-udstyr, det efterlignede, lyder det. Udstyrets manglende kvalitet ledte til fejl, udstyrssvigt og sikkerheds-issues for brugerne.

Titusindvis af kopi-enhederne blev solgt til amerikanske kunder, heriblandt det amerikanske forsvar, samt myndigheder, skoler og hospitaler.

Rekord-måned hos Apples mægtigste leverandør

Kinas og klodens største underleverandør af elektroniske komponenter, tech-giganten Foxconn, fyrer på alle kedler fremgår det af seneste regnskab.

Her fremgår det i at selskabet i april går 19 procent frem på omsætningen i forhold til året før – en omsætning for måneden, der udgør ny rekord for selskabet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selskabets oplyser i en meddelelse, at man regner med at levere ’signifikant vækst’ i det indeværende kvartal samt målt over det seneste år, lyder det.

Foxconn er Apples største underleverandør og står blandt andet for produktionen af selskabets storsællert, iPhonen.

I seneste opgørelse for første kvartal 2024 blev det til en tilbagegang for omsætningen, som over året dalede med 9,6 procent.

Ukraines nye officielle ansigt er skabt af AI

Ukraines udenrigsministerium er ude med en ny form for talsperson for regeringsinstansen: En AI-dreven talsperson kaldet Victoria Shi.

Den nye AI-drevne talsperson vil dele officielle beskeder fra den ukrainske myndighed og svare på presseforespørgsler, skriver britiske The Guardian.

Victoria Shi er generet ud fra den ukrainske sangerinde Rosalie Nombres stemme og tonefald, mens AI-talspersonens meddelelser vil være skrevet og verificeret af ministeriets medarbejdere, men en digital avatar af talsperson skabes af kunstig intelligens.

Sigtet med en AI-dreven talsperson er at spare ministeriet for tid og ressourcer, mens udsagn fra talspersonen vil kunne verificeres via tilknyttede QR-koder.