Artikel top billede

Uro i Venstre om UNI-Cs dominans på skole-it

VU kritiserer undervisningsminister Bertel Haarder (V), fordi han tillader UNI-C at konkurrere med private leverandører om skole-it. Til gengæld er nuværende skatteminister Kristian Jensen tavs om sagen. Han var ellers kritisk i 2001.

VU-formand bakker op om Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, der har kritiseret Bertel Haarder, fordi ministeren lader UNI-C under Undervisningsministeriet fungere som både offentlig rådgiver og privat it-leverandør.

"Jeg er uforstående overfor, hvordan Bertel Haarder kan forsvare den nuværende form med UNI-C, som både offentlig og privat aktør. Det strider mod grundlæggende liberal tankegang og harmonerer på ingen måde med regeringens kvalitetsreform, der netop skal skabe konkurrence i det offentlige", siger formand Karsten Lauritzen fra VU.

I stedet bør UNI-C holde sig til at rådgive ministeriet, mener Karsten Lauritzen.

Dermed stiller VU-formanden sig op i rækken af kritikkere.

Dansk Industri og en række virksomheder har også beklaget sig over UNI-Cs dobbeltrolle.

UNI-C i skudlinjen

I sidste uge kaldte Michael Aastrup Jensen UNI-Cs markedsandel på 81 procent af skolernes intranet-system for "monopol-lignende".

Og kritikken blev ikke mindre af, at 14 millioner kroner ud af 18 millioner kroner i statens første tilskudsrunde til opdatering af skolernes intranet, gik til produktet Skole-Intra, der forhandles af UNI-C.

Siden har blandt andre direktør Lars Fredsted fra Tabulex, en konkurrent til UNI-C, i et klagebrev til ministeren kaldt tingenes tilstand på området for "ikke særligt liberalt".

Han opfordrer i brevet, der også er sendt til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Bendt Bendtsen, Bertel Haarder til at gribe ind.

Minister vender på en tallerken

En helt fjerde minister ønsker slet ikke at kommentere sagen, selvom han tidligere var kritisk over for UNI-C.

Det er skatteminister Kristian Jensen (V), der ellers i 2001 som ungt folketingsmedlem stillede en række kritiske spørgsmål til undervisningsminister Margrete Vestager (R) om UNI-Cs sammenblanding af offentlige og private aktiviteter.

Et af Kristian Jensens spørgsmål lød:

"Er ministeren enig i, at den nuværende Uni-C-konstruktion virker ugennemsigtig, og at en udskillelse af afdelingen for digitale undervisningsmaterialer vil gavne gennemsigtigheden?"

Et andet spørgsmål havde denne formulering.

"Kan ministeren garantere, at der ikke kanaliseres statslige ressourcer ind i udviklingen, fremstillingen, reklamen og distributionen af Uni-C's digitale undervisningsmaterialer?".

I dag har skatteminister Kristian Jensen ingen kommentarer til UNI-Cs rolle.

"Jeg stillede mig i sin tid tilfreds med den daværende ministers garanti for, at der ikke var sammenblanding", er det eneste han ønsker at fortælle i et skriftligt svar til Computerworld.

Utilfreds med svar i 2001

I 2001 var Kristian Jensens talelyst lidt større.

Overfor Folkeskolen.dk kommenterede han svaret fra daværende undervisningsminister Margrete Vestager sådan:

"Jeg mener ikke, svaret lever helt op til det, jeg gerne havde set - nemlig en klar opdeling mellem den statslige del og afdelingen for digitale undervisningsmidler. Men jeg er glad for, at det virker som om, ministeren tager problemet alvorligt, og det må jeg i første omgang læne mig opad", sagde Kristian Jensen.

"Men jeg mener, at Undervisningsministeriet udsætter sig for mulig kritik, så længe den afdeling, der konkurrerer med private virksomheder, ikke er skilt ud. Og den anklage havde jeg gerne været foruden", tilføjede han overfor folkeskolen.dk i 2001.

It-ordfører Michael Aaastrup Jensen vil tage sagen op med Bertel Haarder til næste gruppemøde hos Venstre, hvor Skatteminister Kristian Jensen formodentlig også vil sidde med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere