Artikel top billede

Sag mellem EU og Microsoft er langt fra slut

Microsofts monopol-nederlag til EU er kun begyndelsen. Den virkelige test venter stadig forude, mener en stribe af Microsofts konkurrenter.

Det er kun begyndelsen.

Sådan lyder det fra organisationen ECIS, efter Microsoft i begyndelsen af ugen meddelelte, at selskabet efter årelang strid med EU ville gøre for dets work group server-protokoller tilgængelige for open source-udviklere og samtidig ville reducere prisen.

”Det vigtige spørgsmål er, hvordan principperne i afgørelsen bliver behandlet fremover af både Microsoft og kommissionen,” siger Thomas Vinje, advokat og talsmand for ECIS.

Ikke enden - men begyndelsen

”Microsoft forsøger at spinne det her, som om det er enden på alle selskabets monopol-problemer. Det er kun tilfældet, hvis Microsoft ændrer fremgangsmåde mere generelt," mener han.

Afgørelsen i striden med EU, der begyndte med en klage i 1998, fastslår, at Microsoft skal gøre sine tekniske specifikationer for work group servere tilgængelige for konkurrenter for at sikre interoperabilitet.

Afgørelsen siger ikke noget om interoperabilitet på andre områder, og det er vigtigt at holde sig for øje,mener ECIS.

”Der er allerede en række andre verserende sager, og kommissionen har en pligt til at opretholde de principper, som nu er blevet slået fast. Det vil blive spændende at se, hvordan Microsoft behandler de sager,” siger Thomas Vinje.

Han peger blandt andet på, at der efter hans opfattelse er store problemer med interoperabilitet med Microsoft Office Sharepoint Server, der tilføjer en række netbaserede funktioner til Microsoft Office.

Vokserne ikke ind i himlen

I mandags blev Microsoft enig med kommissionen om, at selskabet kan opkræve et engangsgebyr på 74.500 kroner for den nødvendige information, der skal til for at virke optimalt sammen med Microsofts work group server-protokoller.

Derudover kan Microsoft kræve royalties på 0,4 procent af omsætningen for det produkt, som protokollerne skal implementeres i, hvis nogle af Microsofts patenter bliver brudt. Tidligere har virksomheden krævet 5,95 procent.

Hos ECIS er man glad for de nye priser, men Thomas Vinje understreger, at træerne ikke vokser ind i himlen.

”Det her er en milepæl. Microsoft har i høj grad givet sig i forhold til selskabets oprindelige krav. Men vi synes ikke, at det burde koste noget i royalties,” siger Thomas Vinje.

”Det er normalt i softwarebranchen, at man stiller sine patenter gratis til rådighed i sammenhæng med interoperabilitet. Hvis man altså ikke har et monopol.”

En af de vigtigste ændringer, der skete i mandags var, Microsoft helt fjernede de klausuler dder tidligere forbød, at Microsofts protokoller blev brugt i open source-software.

Kan skrabe pengene sammen

”Prisen kan stadig lukke nogen af de små uafhængige udviklere ude, men jeg tror ikke, at det vil være et kæmpestort problem. Samba er i virkeligheden nøglespilleren, og jeg er sikker på, at man her kan skrabe pengene sammen,” siger Thomas Vinje.

Samba er et open source-implementering af Microsofts netværksprotokoller. Bedre adgang til Microsofts tekniske specifikationer vil kunne forbedre interoperabiliteten med Microsofts work group server, lyder det.

”Prisen er på sin vis stadig et problem. Jeg tvivler på, at det bliver en showstopper. På den måde er det godt nok. Det er ikke perfekt, men det er godt nok,” siger Thomas Vinje.

European Committee for Interoperable Systems, ECIS blev grundlagt i 1989, og er en non-profit organisation, der skal øge interoperabilitet i it. Blandt medlemmerne er IBM, Red Hat, Oracle og Sun Microsystems




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere