Artikel top billede

Foto: www.miklosszabo.com

Partileder-runden: Bendt Bendtsen om it

Interview: De Konservatives partileder, Bendt Bendtsen, erkender en lang stribe problemer i it-Danmark. Alligevel er der ingen nye, konservative initiativer på vej efter valgkampen.

Der er ingen tvivl om, at en yderligere digitalisering af det offentlige vil give effektiviseringsgevinster for både borgere, virksomheder og den offentlige sektor.

Og der stadig brug for at give EPJ-initiativerne endnu et skub, da det nu har taget alt for langt tid.

Sådan lyder budskabet fra Konservatives partileder, Bendt Bendtsen.

Men samtidig konstaterer partilederen i sine svar til Computerworld, at de allerede søsatte initiativer inden for sundheds-it, it-beskæftigelsen, digital forvaltning og danskernes digitale kompetencer er tilstrækkelige.

Han løfter således ikke sløret for nye, konkrete politiske initiativer.

For eksempel siger han om digitaliseringen af det offentlige:

"De 35 initiativer, der er på bordet i forbindelse med strategien for digitalisering af den offentlige sektor 2007-2010, skal blandt andet sikre, at vi fra myndighedernes side leverer sammenhængende, digitale løsninger, der skaber merværdi for brugerne."

EPJ skal prioriteres højt

Selv om Bendt Bendtsen ikke løfter sløret for nye, politiske initiativer inden for digitaliseringen af det offentlige, mener han dog alligevel, at der kan skrues op for indsatsen på forskellige områder.

Men i så fald bliver det regionernes opgave. Bendt Bendtsen rejser især kritik af udviklingen af elektroniske patientjournaler, EPJ:

"Projektet har, desværre, været længe undervejs – på grænsen til for længe – så jeg forventer naturligvis, at regionerne vægter indsatsen, og har det langt fremme i prioritets-køen," konstaterer Bendt Bendtsen.

Ingen central styring af EPJ

Han afviser samtidig, at der er behov for en central styring af de mange forsinkede EPJ-initiativer:

"Regionernes helt centrale opgave er sundhedsopgaven, så det er naturligt, at regionerne forbliver tovholderne på projektet om at udbrede og indføre EPJ og sundheds-it i sundhedsvæsenet."

Visionen bør være, at Danmark skal være i førerfeltet inden for sundheds-it, men Bendt Bendtsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at tage stilling til, om der skal øremærkes særlige midler til sundheds-it.

Det bør vente til regionerne er færdige med at formulere en national it-strategi for sundhedsområdet.

Penge skal komme fra kvalitetsfond

"Som udgangspunkt mener jeg, at der med regeringens kvalitetsreform og den afsatte kvalitetsfond på 50 milliarder kroner er afsat de midler, der skal til for at finansiere eventuelle forslag," fastslår Bendt Bendtsen.

Mangel på arbejdskraft er et andet sted, hvor især it-sektoren har hejst det røde advarselsflag.

Her mener Bendt Bendtsen, fungerende erhvervsminister, at der allerede er indført nogle gode incitamenter.

Han nævner jobkort-ordningen, som siden 2003 har gjort det muligt at få it-specialister til Danmark med lempelige regler, ligesom han nævner, at 46 procent af samtlige jobkort udstedt i 2005 gik til it-specialister:

"Men vi kan stadig gøre en del for at tiltrække flere til it-området. Ikke mindst skal uddannelserne være attraktive," siger Bendt Bendtsen, og peger i den forbindelse på, at der med udmøntningen af Globaliseringspuljen blev tilført yderligere midler til IT-Universitetet.

Endvidere retter han opmærksomheden på, at de forskningsbaserede it-batcheloruddannelser får et særskilt niveauløft i basisbevillingen i perioden 2007-2009.

Vægter it-indsats i skolerne højt

Men også det generelle digitale niveau blandt danskerne bør løftes.

I dag er 40 procent af danskerne nemlig digitale analfabeter, viser en rapport fra Teknologisk Institut.

Det er især danskerne med de korteste uddannelser, der mangler digitale kompetencer.

"Det er vigtigt, at vi sætter ind på mange områder. Både for voksne og for børn. Blandt andet derfor har vi fra konservativ side vægtet it-indsatsen i skolen meget højt," siger Bendt Bendtsen.

Teknologisk Institut anslår, at investeringer i digitale kompetencer giver et afkast på 150 procent.

Bendt Bendtsen ønsker dog ikke at komme med konkrete bud på, om hvor meget der skal investeres:

"Det er vigtigt, at vi afsætter de fornødne midler til forsat at være blandt de stærkeste it-nationer i verden. Det sker blandt andet gennem investeringer i forskning og udvikling - både offentligt og privat," siger han og fortsætter:

Intet bud på konkrete investeringer

"Disse investeringer er et vigtigt redskab til at styrke den udvikling, og heldigvis viser den seneste sammenligning, at vi i Danmark ligger på et ganske fornuftigt niveau, sammenlignet med EU-15 - uden at det er ensbetydende med, at vi ikke forsat skal videre ad den vej," konstaterer han.

Faktisk mener Bendt Bendtsen, at der allerede sker meget på området, og han er sikker på, at andelen af digitale analfabeter vil være langt mindre i 2012 allerede med den nuværende indsats:

"Der er stadig flere, der tager et pc-kørekort, brugen af it til uddannelsesformål er støt stigende - både i virksomheder og befolkningen generelt - og vi har gjort meget for at styrke it-dimensionen i uddannelserne generelt. Andelen af 'digitale analfabeter' vil være langt lavere," konstaterer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere