Artikel top billede

Kendte web-applikationer er kørt frem i første geled på den enkle Linux-desktop

Danske supermarkeder: Ingen efterspørgsel på Linux

Verdens største supermarkeds-kæde har med stor succes sat en prisbaskende Linux-computer på hylderne. Danske supermarkeder holder igen. "Der er ingen efterspørgsel," lyder det.

De danske detailkæder Coop og Dansk Supermarked følger forsigtigt udviklingen i den amerikanske supermarkedskæden Wal-Mart, der har sat Linux-computere på hylderne til bundpriser.

Successen i USA har ellers været til at tage og føle på, i det ivrige netkøbere på blot få dage tømte Wal-Marts lager for for den billige Everex TC2502 Green gPC.

Det er en fuldt funktionsdygtig computer med en specialudviklet Linux-distribution præinstalleret, som sælges for omkring 1.000 kroner.

Ingen efterspørgsel

Hos Dansk Supermarked har Wal-Marts succes endnu ikke givet genlyd. Linux er der nemlig ingen, der efterspørger, lyder det.

”Det her er ikke et marked, der er særlig udviklet. Der er nærmest ingen efterspørgsel på Linux i øjeblikket. En gang imellem sælger vi computere uden styresystem, men det er de færreste, der kan håndtere det,” siger Erik Eisenberg, informationschef i Dansk Supermarked.

Hos Coop har man heller ikke umiddelbart planer om at følge efter, selv om selskabet tidlgiere har forsøgt sig med en billig Linux-pc.

”I sommeren 2005 solgte vi en stationær pc med Linux for 2.999 kroner. Det solgte vi et pænt antal maskiner på dengang,” siger Lasse Haakonsson, sortimentschef for elektronikområdet hos Coop.

Prisen er afgørende

Selvom man ikke er vant til at se på Linux som et forbrugerorienteret styresystem, så er Wal-Mart-computerens lave pris alligevel tillokkende for de danske detailkæder.

”I vores verden er pris afgørende. Den ende af markedet, somvi har bedst fat i, er meget prisfokuseret, og det er priskonkurrence, der driver det meste af vores computersalg,” siger Erik Eisenberg.

Hos Coop ser man også prisen som en afgørende faktor.

”Vi ville være interesserede, hvis vi kunne ramme et prispunkt, som er så stærkt i forhold til markedet, at vi kan sælge nogle enheder,” siger Lasse Haakonsson.

Han understreger dog , at det er vigtigt, at der er support bag enheden, hvis Coop skal tage et lignende produkt ind.

Indtil videre har tilbagemeldingerne på Wal-Marts hjemmeside været overvejende positive, og selvom der ikke er aktuelle planer, vil Dansk Supermarked holde øje med hvad der sker for Wal-Marts lavpris-Linux-eventyr.

”Vi kan vente god inspiration den vej fra. Amerikanerne er altid nogle år forud for os i forhold til forbrug, og vi vil altid gerne lære noget af en så stor og dygtigt ledet en virksomhed som Wal-Mart," siger Erik Eisenberg.

Web-applikationer frem på scenen

I styresystemet på Wal-Mart-computeren er der stor fokus på populære web-applikationer som Gmail, Facebook og Blogger.

Desuden er der installeret Open Office, Skype og en række andre gratis softwareløsninger. Et Google-søgefelt er placeret prominent, direkte på desktoppen.

Fokus på eb-applikationer gør behovet for rå kraft i computeren mindre, hvilket også er en af grundene til, at den relativt beskedent bestykkede maskine af flere brugere siges at være ganske hurtig at arbejde med.

Under den skinnende begynderoverflade er der dog stadig adgang til en helt almindelig Linux.

1,5 GHz

Producenten bag maskinen, Everex har ikke valgt den slagne vej for at nå den lave pris. Processoren er ikke fra hverken Intel eller AMD. I stedet har man valgt en C7-D-processor fra Via Technologies på 1,5 GHz.

Styresystemet er ikke hverken Windows XP eller Vista, men en letvægtsudgave af Linux, baseret på Ubuntu, der har fået navnet gOS og er specielt rettet mod nye brugere med simple behov.

Computeren kan køre Windows, men så vil brugere måske opleve den som en smule mere sløv i betrækket.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere