Artikel top billede

Velkommen til Danmarks nye it-chef

Computerworld mener: Regeringens omfattende omkalfatring af hele centralmagtens it-drift realiserer for alvor de gevinster, der er at hente ved it. Samtidig frigøres massevis af eftertragtede it-folk.

Computerworld mener: Kristian Jensen bliver de facto Danmarks nye it-chef med beslutningen om at etablere et it-supercenter for centraladministrationen i Skat.

Ifølge planen vil tusindvis af servere og hundreder af medarbejdere blive samlet under Skat, som skal understøtte it-driften i staten på tværs af ministerierne.

Samtidig bliver der oprettet et fælles administrativt center for løn og bogholderi i Økonomistyrelsen.

Formålet med det ambitiøse projekt er at høste effektiviseringer for omkring 700 millioner kroner om året.
Inspirationen er hentet fra det private erhvervsliv, hvor Danske Bank, Novo Nordisk og Lego er de digitale ledestjerner, mens Accenture, IBM og McKinsey & Co. er de digitale rådgivere.

Radikalt spring

Med den nye it-plan tager centraladministrationen et radikalt skridt mod en mere moderne digital forretningsdrift, som for alvor realiserer produktivitetsgevinsterne ved it – og samtidig frigør hundreder af stærkt efterspurgte it-medarbejdere.

Det er et initiativ, som fortjener ros og opbakning.

I realiteten er det nye projekt et naturligt næste skridt i regeringens koncerntænkning på it-området, hvor de indledende skridt har været at centralisere statens indkøb af it.

Computerworld beskrev allerede i oktober regeringens nye koncerninspirerede politiske ledelsesmodel for digitaliseringen af staten, hvor finansminister Thor Pedersen – nu Lars Løkke Rasmussen – videnskabsminister Helge Sander og skatteminister Kristian Jensen henholdsvis indtager rollerne som statens digitale CEO, CIO og it-chef.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen står i spidsen for den samlede digitaliseringsindsats, som en CEO i en virksomhed, der fastlægger strategien og sikrer eksekveringen.

Videnskabsminister Helge Sander har rollen som den CIO, der sikrer det teknologiske fundament, der gør strategien operationel.

Skatteminister Kristian Jensen bliver it-chefen, der står for driften og har projektansvaret.

Hans eget ønske

Der er andre modeller for, hvordan en centralisering af statens it kan organiseres – for eksempel at oprette et uafhængigt center med en tværministeriel ledelse.

Når netop Skat er udset til at blive statens nye it-center, hænger det ikke mindst sammen med, at Kristian Jensen selv har ønsket at blive Danmarks nye it-chef.

Det er i sig selv et tungt argument for at gennemføre netop denne model.
Der er endog meget langt imellem ministre, der både vil italesætte digitaliseringen, og som tør påtage sig ansvaret for at håndtere store it-projekter. Kristian Jensens vilje og mod bør derfor anvendes aktivt.

Samtidig er det klart, at det treårige it-centraliseringsprojekt er en teknologisk og ikke mindst organisatorisk øvelse, som stiller meget store ledelsesmæssige krav.

Ikke alle ministerier er lige begejstrede for at afgive mandskab og opgaver til Skat.

Tværministerielle projekter som dette bliver notorisk genstand for kold krig i embedsværket.

Og politisk kan det være problematisk, at tre Venstre-ministre nu sætter sig på den digitale magt i regeringen, mens de konservative ministre skal aflevere.

Omvendt er timingen i projektet optimalt.

Regeringen Fogh er stabil, og samarbejdet mellem ministrene er afprøvet.

Kristian Jensen er den første minister siden Frank Jensen, der viser både tæft og vilje til digital politik.

Skat har høstet erfaringer med store it-projekter og bliver fremhævet som det digitale foregangseksempel i det offentlige.

For at sikre Kristian Jensen succes er det afgørende, at statsminister Anders Fogh Rasmussen – som regeringens digitale bestyrelsesformand – giver initiativet sin fulde opbakning, sikrer fælles fodslag blandt samtlige ministre og sender et utvetydigt signal til embedsværket om regeringens forventninger til eksekveringen af projektet.

Med andre ord skal staten have en it-governance model, som er klar, forstået og kommunikeret til hele centraladministra­tionen.




IT-JOB

Netcompany A/S

Test Specialist

Azets Insight A/S

QA Test Analyst

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere