Artikel top billede

Sådan tjener du kassen i nedgangstider

Direktørerne i de danske it-firmaer forudser store problemer med den afmatning dansk økonomi er løbet ind i, men it kan netop være guld værd i nedgangstider, vurderer eksperter.

For første gang i adskillige år frygter toplederne nu, at det der vil få størst negativ betydning for virksomheden de næste par år er en faldende efterspørgsel.

Det viser Deloitte IT-Vækstbarometeret, hvor over 300 it-direktører er blevet spurgt om deres forventninger til fremtiden.

"Resultatet er en ændring fra året, der er gået, hvor flest pegede på manglende medarbejdere. I år er det problem skubbet til en andenplads. Alt sammen et tegn på at markedet forventes at fortsætte af en trend nedad," siger Kim Gerner, leder af Deloittes division for teknologi, medier og tele.

I den seneste tid har man senest set en af Danmarks absolut største it-firmaer skære 190 stillinger bort. Hos IBM var meldingen, at man måtte tilpasse sig kundernes behov.

Ikke hele branchen

Men nedgangen behøver bestemt ikke betyde drøje hug til hele it-branchen.

Direktør Per Andersen fra analysefirmaet IDC Danmark har et par konkrete råd til branchen i de mørke afmatningstider.

"Vær tæt på kunden. Afmatningen kan betyde, at der bliver skåret ned på antallet af leverandører og projekter, og det gælder om at være øverst på listen," siger Per Andersen.

Samtidig kan man hjælpe kunderne med øget automatisering.

"I en økonomisk afmatning vil kunderne se på, hvordan de kan optimere og effektivisere deres egne processer og forretning - det kan leverandørerne hjælpe med," siger han.

Endelig skal man huske på, at hele it-branchen ikke lukker ned. Man vil kunne finde områder, der fortsat er i vækst, understreger Per Andersen.

"På trods af den økonomiske afmatning vil der stadig være områder, der er i markant vækst. Det gælder om at identificere og udnytte disse muligheder," siger Per Andersen.

It kan vende udviklingen

Professor Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus er helt enig.

"Det er på tide, at it bliver set som det enormt effektive besparelsesværktøj som det egentlig er - og ikke bare som en investering, der aldrig kommer igen," siger Anders Drejer.

Han forklarer, at det kræver at erhvervslivet lærer at integrere organisatoriske forandringer med it-udviklinger for derved at forløse potentialet.

"It kan ikke bare ses som it - men som en organisatorisk katalysator for performanceforbedringer," understreger han.

DI: It vender negativ vækst
Hos ITEK under Dansk Industri mener man ligefrem, at it er nøglen til at vende Danmark mod positiv vækst igen.

Direktør Tom Togsverd fra ITEK peger på, at den negative udvikling herhjemme først og fremmest skyldes manglen på arbejdskraft.

"Hvis virksomhederne kunne få de medarbejdere, de efterspørger, viser Dansk Industris analyser, at den årlige vækst kunne være tilbage på de tre procent, som vi har set frem til og med 2007. Alt hvad der kan bidrage til at øge arbejdskraftudbuddet, vil derfor kunne bringe os tilbage på ret køl," siger han.

Og her kommer it, tele og elektronik igen ind i billedet, forklarer han.

"Vore teknologier kan nemlig lige præcis bruges til at afhjælpe flaskehalsene gennem rationaliseringer af produktion og arbejdsprocesser," siger han.

Alt i alt betyder det, at de it-virksomheder, der har fokus på de omtalte muligheder, der ligger lige for hos mange danske virksomheder - og i det offentlige - vil have fortsat høj aktivitet i forretningen, mener Tom Togsverd.

"Men vi skal selvfølgelig også selv rationalisere vores forretninger og arbejdsgange, det vil sige tage den medicin, som vi doserer for andre. Derfor vil vi se nedmandinger og omstillinger mange steder," siger direktøren.

Han vurderer dog, at for it-erhvervet som helhed vil væksten være over gennemsnittet.

"Nedgangen bliver mindre mærkbar, og vi vil fortsat have vækstkometer i blandt os," siger han.

It-chefer blæser på lavkonjunktur

Tre it-chefer, som Computerworld har talt med navigerer ikke i forhold til konjunkturer.

It-chef Carsten Dalsgaard fra A.P. Møller - Mærsk:

"Hvis vi har en god business-case, så er der vilje til at investere uanset konjunkturer. Vi er på vej med store it-investeringer i olie-sektoren og Dansk Supermarked har netop investeret i et stort SAP-projekt. Vi skal altså også huske at i andre lande er der altså fortsat to-cifrede vækstrater, og få at komme i spil der skal it-delen være med."

It-chef Lars Krejberg fra Carlsberg:

"Vores it-strategi afhænger ikke at økonomiske trends. It som effektivitetsbesparende redskab og besparelse er altid interessant - både i opgang og nedgangstider. Og de store it-investeringer afhænger af virksomhedens strategi for eksempel i form af opkøb. Så måske lidt i modsætning til andre høster og sår vi hele tiden."

It-direktør Flemming Skov fra Saxo Bank:

"Er der tre gode business-cases, så går vi efter dem alle sammen. Men det er klart at der ikke er ubegrænset kapital, så vi har lettet foden en anelse fra speederen. Men det hænger nu også meget sammen med, at vi har været inde i voldsom vækst."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere