Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

En god gang krise er måske slet ikke så ringe endda

Klumme: Vejen gennem krisen og vejen til at tiltrække dygtig arbejdskraft går gennem banebrydende digitale services.

Der er også gode ting ved kriser. For eksempel at de på et tidspunkt holder op og bliver til fremgang.

Det er i og for sig også meget sundt en gang imellem at få ryddet op, så de mindre dygtige, der kun eksisterer i kraft af, at markedet holder dem oppe, enten bliver tvunget ud eller tvunget til at blive dygtigere.

For det ser uvægerligt ud til, at vi skal have os en god gang krise. Med finansiel krise, der bliver til økonomisk krise.

Med stigende arbejdsløshed, og indere, der underbyder os på prisen og overbyder os på kompetencerne. Masser af sorte skyer, og nu er de ikke længere i horisonten, nu er de lige op over.

Det bliver uvejr, og det bliver nok slemt.

Hurra for det. Det er nemlig en fantastisk anledning til at få gjort noget ved den innovation, vi måske skulle have haft kul på, da det bare gik fremad.

Da havde vi bare ikke tid, vi var jo ude hos kunderne og havde travlt med at levere varen.

Har vi tid til det?

"Klichéer," mener nogle måske, for får vi ikke bare rasende travlt med at overleve i stedet? Bliver der overhovedet tid til at være fremsynede?

Af flere grunde er det en rigtig god ide at få sat fokus på innovationen - klichéer eller ej.

En af grundene er, at hvis vi spiller vores kort rigtigt, ser det måske slet ikke så slemt ud for it-branchen.

Når alle andre brancher også skal til at finde nye måder at sikre indtjeningen på, kommer it til at spille en central rolle, for eksempel i form af digitale løsninger i forlængelse af de traditionelle fysiske produkter - som i en af mine tilbagevendende historier om at finde sin virksomheds iTunes.

For små to år siden manglede Danmark følge undersøgelser flere tusinde "kvalificerede it-folk" i.

Siden da er markedet vokset en del, især i 2007 var der stadig masser af saft og kraft i efterspørgslen med solide vækstrater.

Hvordan kan vi lokke udlændinge hertil?

Udbuddet af arbejdskraft er ikke vokset med samme takt, så selvom krisen er begyndt at kunne mærkes, må der nødvendigvis stadig være et meget stort behov for dygtige hoveder.

For nylig deltog jeg i en paneldebat i det amerikanske handelskammer Amcham, hvor et af emnerne var vilkårene for it-branchen i Danmark.

Vi diskuterede blandt andet, hvordan vi kunne lokke internationale kompetencer til at flytte hertil og tage arbejde i den danske it-branche.

"Gør noget ved skattetrykket," var det første oplagte svar på det spørgsmål, men også et dejligt bekvemt svar, for det er jo et politisk ansvar at sikre, at vores videntunge brancher som it-branchen har nogle vilkår, der fremmer udviklingen og er gode for Danmark.

Det rigtigt gode spørgsmål i debatten var derfor, hvad vi ville gøre, hvis vi ikke måtte svare "sænk skatten."

Her har du svaret

Svaret er det samme, som på spørgsmålet om, hvad vi vil gøre ved krisen: Innovation.

For hvis der ikke er perspektivrige og udviklende opgaver at tage fat på, kan vi jo heller ikke lokke de kloge hoveder hertil, attraktive skatteforhold eller ej.

Vejen gennem krisen, og vejen til at tiltrække dygtig arbejdskraft, går gennem banebrydende digitale services, der bringer vindmøllerne ind i stuerne, nytænkende borgerservice i hjemmeplejen og forrygende kombinationer af digitalt og fysisk design i møbelindustrien.

Det er bare at tage tænkehatten på, bringe it-folk og produktfolk sammen - så skal vi nok få noget godt ud af den bette krise.

Gør vi det godt, kommer vi ikke kun ældre, men også klogere og dygtigere ud på den anden side af krisen, i god position til at få glæde af det opsving, der altid kommer efter en nedtur.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere