Artikel top billede

Gode arbejdspladser måler medarbejderne

Klumme: Danske virksomheder tager et opgør med den misforståede berøringsangst over for måling af medarbejderperformance.

Ifølge Great Place to Work Institute er amerikanske Microsoft Europas bedste arbejdsplads. Ikke mindre bemærkelsesværdigt er det, at man finder hele 18 danske virksomheder blandt de 100 bedste.

Det er positivt, for tilfredse og motiverede medarbejdere skal sikre et stærkt dansk erhvervsliv både under og efter krisen. Men at vi har gode arbejdsplader i Danmark, gør det ikke alene.

Nye beregninger fra Danmarks Statistik viser, at produktiviteten i dansk erhvervsliv i 2008 faldt for andet år i træk. Det er bekymrende, for vækst i produktiviteten er altafgørende, hvis Danmark skal bevare positionen som en af verdens mest succesrige nationer.

Faldet i produktiviteten kan ikke alene forklares med konjunkturnedgangen, og alvoren understreges yderligere af, at Danmark har haft den tredje laveste produktivitetstilvækst i OECD gennem de sidste 10 år.

Tallene bør give anledning til selvransagelse i dansk erhvervsliv. Vi skal fastholde, det vi er gode til, men samtidig turde lade os inspirere af andre.

Great Place to Work Institute fremhæver det stærke tillidsforhold mellem ledelse og medarbejder som en afgørende faktor for de danske virksomheders gode placering. En tillid, som har udspring i en dansk ledelsesstil, der fokuserer på et fladt hierarki og stort individuelt ansvar. Men en åben ledelseskultur må ikke skygge for kravene til den enkelte medarbejder.

Microsoft har efter amerikansk forbillede et stærkt fokus på den enkeltes performance, og det er en stor del af forklaringen på vores kåring som Europas bedste arbejdsplads. Kritikere mener, at fastsættelse af mål og måling af den enkelte medarbejder begrænser det personlige initiativ, som vi med rette hylder i Danmark.

Intet kunne være længere fra sandheden. Derfor opfordrer jeg til, at flere danske virksomheder tager et opgør med den misforståede berøringsangst over for måling af medarbejderperformance.

Tvivl er gift

I Microsoft Danmark har vi gode erfaringer med at kombinere et stort individuelt ansvar med måling af performance. Ambitiøs performancemåling kræver fastsættelse af konkrete mål mellem medarbejderen og den nærmeste leder, hvilket muliggør en høj grad af forventningsafstemning og gennemsigtighed.

Fastsættelse af mål sætter den enkelte medarbejder i stand til at fokusere sin tid på de aftalte opgaver, ligesom arbejdet mere fleksibelt kan tilpasses privatlivet. Der er regelmæssig opfølgning, så både medarbejder og leder ved, hvad der forventes på kort og lang sigt, og medarbejderen bliver belønnet for god performance. På den måde har vi kombineret det bedste fra dansk og amerikansk ledelseskultur. Det skaber produktivitet og arbejdsglæde.

Tilbage står, at det er vigtigt, at vi i Danmark har gode arbejdspladser og tilfredse medarbejdere. Men det gavner hverken den enkelte medarbejder, virksomhederne eller samfundet, at vi har gode arbejdspladser, hvis det ikke samtidig skaber høj produktivitet.

Tvivl om den enkeltes rolle og arbejdsopgaver er gift for produktiviteten. Derfor skal vi turde stille krav og måle performance, så vi skaber optimale forudsætninger for at knække kurven og styrke produktiviteten. Ellers vil vi om nogle år spørge: Danmark har gode arbejdspladser - og hvad så?

Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere