Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Vi bliver alle pirater

Klumme: Der kommer flere og flere muligheder for at se film og høre musik på internettet, og ingen almindelig netbruger gider bekymre sig om rettighederne. Hvorfor skulle vi dog det?

Vi er mange, der ryster i bukserne, når børnene går på nettet. Tænk, hvis de skulle finde på at downloade en forkert fil.

Antipiratgruppen og dens advokater har i årevis truet med at "sagsøge os langt ind i helvede", hvis vi skulle være uheldige. Og de gør det jævnligt, så der er god grund til at være nervøs.

Hvad skal man stille op? Børn gør ikke altid, som deres forældre siger, og det skal de heller ikke. De fortæller heller ikke deres forældre alting, og det skal de slet ikke. Men for pokker, det kan være svært at falde i søvn. For en nat står de der i sorte regnfrakker, og det regner, og de tager en med, og konen når aldrig at høre noget og sidder ensom tilbage, indtil hun må ud at finde en ny mand for at kunne brødføde familien.

Så det er ikke mærkeligt, at man er nervøs.

Eneste forsikring har hidtil været at installere et trådløst netværk og åbne det for hvem som helst. For så er det svært at sige, hvem der har hentet den famøse kopi, og uden sikkert bevis kan de ikke nagle dig.

Problemet er bare, at når man gør det, så finder alle naboerne og alle naboernes unger lynhurtigt frem til det "sikre" net, og begynder at downloade helt vildt. Og så er der ikke meget netforbindelse tilbage til en selv. Det er pest eller kolera.
Indtil nu.

For halleluja, redningen er nær. Som et lysende fyrtårn stråler og drager frelsen hvem som helst med sin uimodståelige glans.

Løsningen opstod som altid henne i pornobranchen. Tilskyndet af YouTubes succes, skabte frigjorte, men skamløse, pengemænd tjenesten YouPorn, som tilbyder små streamede videoer med variationer over nogenlunde det samme tema. Moderne præsenteret med tags, previews, fuldskærmsvisning og så videre.

Ophavsretsbeskyttet materiale, måske. Ingen ved det. Ingen bekymrer sig om det. De kigger bare. Altså de andre kigger. Jeg ved godt, at du ikke kigger, men de andre gør. (Du må for resten gerne kigge nu, jeg har lige givet dig et alibi - du kan jo sige, at du studerer ophavsrettens endeligt).

Det bliver fedt

Det sjove er, at TDC var hurtig til at følge efter. Tjenesten "TDC Play" tilbyder et voldsomt udbud af musik lige til at lytte på. TDC Play følger med både det ene og det andet TDC-produkt og har gjort det tydeligt for hele Danmark, at musik er noget, man lytter til - ikke noget, man køber.

Om lidt tilbyder TDC's konkurrenter nogenlunde det samme. Det bliver standard, og når det sker, er det for alvor cementeret, at musik skal høres på nettet og i øvrigt ikke koster noget.

Der er mange andre websites, som tilbyder at streame musik og små film lige ud i højttalerne. Nogle af dem har clearet rettighederne, andre har ikke. Vi ved det ikke, vi lytter bare.
Det er fedt. Vi kan sove trygt igen. Børnene kommer ikke længere til at downloade en ulovlig kopi. De ser bare de film, de vil.

Nogle af dem gør nok noget forbudt - men dem om det. TDC siger, at de har lavet aftaler - men dem om det. Og hvad med surfthechannel.com, megavideo.com, lastfm.com og alle de andre musik- og videosites? The Pirate Bay er på vej med de nyeste spillefilm, siger de. Det bliver fedt!

Der kommer flere og flere udbud, og ingen almindelig netbruger gider bekymre sig om rettighederne. Hvorfor skulle vi dog det?
Ingen kan forhindre mig i at tage en kigger. Og lur mig, om ikke både du og dine børn vil kigge med.

Vi bliver alle pirater.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere