Artikel top billede

Foto: Stig Stasig.

Finansministeren: Oppositionen er maskinstormere

Oppositionen skød i går med skarpt mod kommunernes digitale selvbetjeningsløsninger grundet stor it-analfabetisme i Danmark. Det er ikke noget problem, lød finansministerens svar.

I går havde Socialdemokratiet indkaldt finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til samråd i Folketingets kommunaludvalg om centraliseret sagsbehandling.

Oppositionens største parti anser de mange it-svage danskere som en udfordring, fordi der i den kommende sagsbehandling samtidig lægges op til, at borgerne i højere grad skal kunne betjene sig selv på nettet i kommunerne.

Med udgangspunkt i digitaliseringen af Skat spurgte Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn, finansminister Claus Hjort Frederiksen om, hvordan ministeren anskuede de digitale udfordringer for de it-svage, mens regeringen samtidig vil skære ned i antallet af borgerservice-medarbejdere for at spare på de offentlige omkostninger.

Claus Hjort Frederiksen sagde, at den objektive sagsbehandling ikke gør det sværere for de it-svage, fordi it-kompetente borgere i langt højere grad kan betjene sig selv, hvilket efterlader de it-svage med bedre muligheder for sagsbehandling ved personligt fremmøde.

Ingen borgere skal føle sig utrygge, fordi hjælpen kan hentes i kommunernes borgerservice med en blandet digital og personlig kanalstrategi, var essensen i Claus Hjort Frederiksens gentagende svar til oppositionen.

Maskinstormer-tilgang

Finansministerens gentagelser af svarene tilfredsstillede dog ikke oppositionen.

"Anerkender ministeren, at det er et problem, at 41 procent af befolkningen har svage it-kompetencer […] og ikke kan søge information på "indernettet", som ministeren vist fik sagt?" lød et spørgsmål fra SF's it-ordfører Hanne Agersnap efter små tre kvarter af samrådet.

"Det er da underligt, at vi skal sidde her i Folketinget og diskutere noget fuldstændig verdensfjernt. Se alle de mennesker, der har adgang til nettet, hvorfor skal vi ikke udnytte den ressource?" replicerede ministeren blandt andet og lagde igen vægt på, at it-svage borgere stadig kan hjælpes på borgercentrene.

Claus Hjort Frederiksen beskyldte desuden oppositionen for at have en maskinstormer-tilgang til den kommunale service med selvbetjeningsløsningerne in mente.

Og den udmelding var Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet ikke sen til at tage op.

"Der er jo lagt op til besparelser i kanalstrategien, så de it-svage kan jo ikke få den samme hjælp som før," gjaldede han.

Igen lød ministerens svar, at it-svage borgere kan få hjælp i borgerservice-centret uanset it-kompetence niveau.

Hør selv hele samrådet her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere