Ny netbank udnytter konkurrenters tøven

Svenske SkandiaBanken åbner en ren netbank i Danmark på lørdag. Målet er 100.000 kunder inden år 2003. Lanceringen er fremskudt efter tøven hos konkurrenterne.

Af Christian Lund

Sveriges femtestørste bank, SkandiaBanken, åbner en ny ren netbank i Danmark på lørdag. Lanceringen kommer bare 22 arbejdsdage efter, at Skandiabanken overtog danske Din Bank.

På et pressemøde torsdag eftermiddag kom det frem, at lanceringen af netbanken er rykket frem på grund af tøven hos de konkurrerende banker.

- Vi lancerer banken nu, fordi vi har markedet for os selv. Der er ingen markedsføring fra de andre netbanker for tiden, siger direktør Henrik Vad.

Flere af de eksisterende netbanker i Danmark har trukket i nødbremsen og overvejer fremtiden. Internetbanken Basisbank var efter bare seks måneders eksistens nødt til at skrue kraftigt op for en række gebyrer og udlånssatser, fordi en massiv kundetilgang satte pres på bankens koncept med en masse gratisydelser.

Også internetbankerne FirstviewBank og SEB e-banking er stoppet op efter, at de to bankers moderselskaber, FöreningsSparbanken og SEB, har meddelt, at de skal fusionere. En planlagt markedsføringskampegne til 160 millioner kroner, der skulle sætte gang i kundetilstrømningen til FirstviewBank, er blevet aflyst, og bankerne er nu gået i tænkeboks for at finde en fælles strategi for fremtiden.

SkandiaBanken: Vi står stærkere
Hjørnestenen i SkandiaBankens onlinekoncept er en høj indlånsrente på 4,6 procent og afskaffelsen af en lang række gebyrer. Selv om strategien minder besnærende meget om den, som kendes fra Basisbank, så mener bestyrelsesformand og administrerende direktør i den svenske moderbank, Göran Lenkel, ikke, at SkandiaBanken vil få de samme problemer.

- Det er klart, at vi har fulgt med i udviklingen af Basisbank. Men Basisbanks problem - og også de andre netbanker i for eksempel England - er, at de har betalt alt for meget for deres kunder i form af markedsføring. De betaler op til ti gange mere per kunde, end vi gør, siger han.

SkandiaBanken har kun afsat 20 millioner til at lancere netbanken i Danmark og regner med at stå stærkere end konkurrenterne, da der allerede i dag er overskud på de 31.000 kunder, som har konto i Din Bank og derfor følger med over i den nye bank.

Hertil kommer, at banken ikke selv skal udvikle dyre internetløsninger, da alle systemer kan overtages fra den svenske bank, fortæller den danske direktør Henrik Vad.

Ingen fysiske filialer
SkandiaBanken regner med at have 100.000 kunder inden udgangen af 2003. Banken vil kun kunne kontaktes online, og der er ingen planer om at åbne fysiske filialer.

- Hvad skal kunderne med filialer? De kan komme i kontakt med os på nettet eller over telefonen. Den personlige rådgivning, som man kan få i andre banker, er jo alligevel givet af sælgere, og kunderne er derfor bedre tjent med at være kunde hos os, hvor de sparer penge, og så eventuelt bruge pengene på egentlig professionel rådgivning hos en advokat, siger Henrik Vad.

SkandiaBanken blev grundlagt i 1994 og indgår i den svenske forsikringskoncern Skandia. Pr. første april 2001 købte banken den danske Din Bank, der var ejet af Kommunernes Pensionsforsikring.

SkandiaBanken er Sveriges femtestørste bank for privatpersoner og har i Sverige en markedsandel på seks procent af antallet af netbank- og telefonkunder.

Banken havde ved årsskiftet omkring 500.000 kunder i Sverige og Norge. Bankens næste mål er at åbne bankforretninger i Finland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere