Nvidia GeForce 8800GTX tager sejren

Nvidias nyeste grafikkort, kaldet 8800GTX, er noget af det voldsomste, vi endnu har set på PC World. De enorme kræfter bliver dog først for alvor udnyttet med DirectX10, men vi har vovet et kig alligevel.

Nvidia GeForce 8800GTX tager sejren

For nogle uger siden frigav Nvidia og deres partnere de første udgaver af grafikkort baseret på 8800GTX-teknologien. PC World kunne i den forbindelse fortælle om vores første indtryk af de ekstremt kraftfulde kort..

Nu er vores anmeldelse så klar, og vi har i den forbindelse valgt at tage et kig på udviklingen i ydelsen på de seneste generationer af topmodeller fra Nvidia .

Fokus er på GeForce 8800GTX fra MSI, men vi tillader os også at kaste et blik på 7800GTX samt 7950GX2, der begge har haft ydelseskronen på inden for de seneste et til to år.

7800GTX var kortet der for alvor rykkede Nvidia ud af den mindre succesfuld 6XXX-serie, hvor strømforbruget og varmeudviklingen var alt for stort i forhold ydelsen. Den testede version er af singleslot varianten, dermed fylder den kun en kortplads i din pc, med 256 MB. Senere kom en version med 512 MB RAM, som fyldte to kortpladser.

7950GX2 TDX i vores version fra Leadtek var den efterfølgende topmodel. Først kom 7900GTX-kortet med 512 MB, men efterfølgende lancerede NVIDIA en version der bestod af to 7900GTX-kort koblet sammen via SLI-teknologien. Det gjorde, at kortet kunne køre via ét enkelt PCI Express-slot - og dermed virke på maskiner med Intel-baserede motherboards, der endnu ikke understøtter NVIDIAS SLI-teknologi gennem to slots. Med 2 x 512 MB RAM får du dermed helt vanvittige 1 GB grafikhukommelse.

8800GTX, i denne test fra MSI, er det nyeste skud på stammen fra NVIDIA. Med 768 MB RAM på et enkelt kort, som bliver til vanvittige 1536 MB, hvis du kombinerer to kort med SLI-teknologi, er der lagt op til et stærkt kort. Samtidig er der tale om det første kort, der understøtter DirectX10-teknologien, der afløser DirectX9, når Vista kommer i handlen.

Første kort til DirectX10

Vi vil ikke fokusere på DirectX10 i denne artikel, men blot fremhæve, at generationsskiftet betyder meget på den visuelle side, men mindst lige så meget for ydelsen. Specielt skulle DirectX10 være bedre til at lade den specialiserede grafikchip gøre arbejdet, hvor version 9 langt oftere trak på pc'ens processor. Et af de første DirectX10 titler bliver Crysis fra CryTek, der også stod bag succesen Far Cry, og de demoer, vi har set af spillet, er mildt sagt imponerende.

Indtil videre har vi dog kun DirectX9 titler at teste på, og det betyder, at vi kun reelt kan anmelde kortet delvist. Erfaringerne fra tidligere generationsskift viser dog, at det tager sin tid, før de nye platforme slår igennem, og det er derfor vores bud, at du stadig vil spille mindst ét DirectX9-baseret spil ved samme tid næste år.

GeForce 8800GTX i detaljer

Kortet vi har fået til test er fra MSI. Det ligner meget det Nvidia referencekort, som vi fik fremvist i Paris i efteråret, og man kan forvente, at andre producenters kort også vil følge dette referencedesign.

Det er udmærket, for blæseren er kraftig og frem for alt rimelig lydløs. I langt de fleste tilfælde vil din CPU-blæser overdøve den støj, der kommer fra grafikkortet – også efter flere timers spil med Battlefield 2142.

Har du en mindre pc eller blot mange enheder i kabinettet, skal du være opmærksom på størrelsen. For 8800GTX er langt, så langt at vi på vores 975XBX2 Intel motherboard havde problemer med SATA-tilslutningerne, der må presses under den sidste del af grafikkortet. Og er du til de helt små maskiner, så må vi skuffe dig. For det var ikke forsvarligt at prøve at presse et 8800GTX ind i vores lille SN27P2 pc fra Shuttle.

En strømsluger

Er du typen, der går meget op i elregningen, bør du nok holde dig fra et 8800GTX grafikkort. Vores testpc trak hele 348 Watt på toppen, når der blev spillet. En del af dette skyldes sandsynligvis quadcore processoren og de fire harddiske i RAID 0+1, men med et 7800GTX installeret i samme maskine lå strømforbruget under 300 Watt.

Det er efterhånden mange modeller siden, at grafikkort kunne klare sig med den strøm, som de kunne trække fra AGP eller PCI Express bussen. Den ekstra kraft kræver mere saft direkte fra strømforsyningen.

Her skiller 8800GTX sig ikke ud, tværtimod. For tidligere generationer af både Nvidia og ATI grafikkort kunne klare sig med et enkelt 6-bens strømudtag. Det er ikke nok til Nvidias nye flagskib, som kræver to 6-bens tilslutninger (se billedet til højre).

Til MSI-kortet fulgte der de obligatoriske adapterer med, men det kræver i alt fire flade molex-stik for at kunne blive til to 6-benede. Samtidig kunne vi ikke få testmaskinen til at starte op, hvis ikke hver adapter sad på sit eget dedikerede udtag fra strømforsyningen. Derfor må vi pensionere vores lydløse og kraftige 650W MYST strømforsyning og skifte den ud med en SilverStone Strider ST56F på 560W, der havde de nødvendige stik (se billedet til højre). Så kørte det til gengæld også uden problemer. Men det er en forventet ekstraudgift, som du skal regne med i budgettet hvis din strømforsyning er af ældre dato eller af billigere variant. SilverStone ST56F koster således omkring 900 kroner.

Har du planer om at sætte to 8800GTX-kort sammen i en SLI-konfiguration, så anbefaler Nvidia, at din strømforsyning er på 1000 Watt, hvilket betyder en seriøs udskrivning. På den anden side bekymrer du dig nok ikke over prisen på strømforsyninger, hvis du er parat til at betale 9.000 til 10.000 kroner for den ultimative grafikoplevelse.

Flere andre anmeldere har klaget over dårlig kvalitet i driverne til 8800GTX, men det oplevede vi hverken i Battlefield 2142, FEAR eller 3DMark06.

Testresultater

Som nævnt i indledningen har vi af tid og pladshensyn valgt at trække en linje med de seneste par topmodeller, som er 7800GTX (256 MB RAM), 7950GX2 (2 x 512 MB RAM) og 8800GTX (768 MB RAM).

Samtidig har vi valgt at lave testen på en Intel-maskine udstyret med Intels nyeste processor QX6700 med fire kerner, Intels topbundkort i975XBX2, 2 x 1 GB lynhurtig Corsiar RAM, der på grund af bundkortet kørte 800 MHz samt fire Samsung SP2504C harddiske i en RAID 0+1 installation. Alle test foregik på en fuldt opdateret Windows XP.

I stedet for at teste i samtlige spil på markedet har vi valgt at fokusere på nyheden Battlefield 2142 samt det efterhånden klassiske F.E.A.R. Begge spil er udgaver, som kræver muskler for at køre, selv om testen viser, at Battlefield-serien i dag afvikles forholdsvist let på testmaskinen.

Battlefield 2142

For at teste grafikkortet med Battlefield 2142 har vi spillet et helt normalt spil, mens vi har ladet programmet FRAPS registrere antal billeder per sekund (FPS). Som det kan ses på grafen i højre side, så er scoren i Battlefield i nogle tilfælde begrænset af spillets maksimale interne FPS på 100. Det sker på trods af, at alle effekter er sat på maksimum og opløsningen sat til 1.600 x 1.200 pixels.

Det, samt den relativt lille forskel mellem 7800GTX, 7950GX2 samt 8800GTX, antyder, at Battlefield 2142 og Battlefield 2, der bygger på samme grafikmotor, ikke længere tilhørende de mest krævende spil. Faktum er, at spillet kører godt på alle tre kort.

F.E.A.R.

F.E.A.R. er en god kombination af uhygge og action. Her har vi anvendt spillets interne benchmark, og resultatet kan du se i grafen i højre side. Vi har sat alle grafik- og fysikeffekter på maksimum og opløsningen til 1.600 x 1.200. Læg mærke til at GeForce 7950GX2 kortet, der består af to 7900GTX kort, som er forbundet, er ganske tæt på ét enkelt 8800GTX.

Men den observation kan også vendes om, når vi konstaterer, at ét 8800GTX med et mindre strømforbrug og med væsentlig mindre larm kan udkonkurrere, hvad der reelt er to 7900GTX kort. Samtidig undgår man besværet med SLI-teknologien der fortsat ikke virker lige godt i alle spil.

I F.E.A.R. kan man også se, hvad generationsskiftet betyder for det aldrende 7800GTX kort, som efterlades i støvet med 35 fps. Det er lige på kanten til spilbart, specielt i krævende scener, hvor man skal handle hurtigt.

3DMark06

Udover de to spil har vi også kørt benchmarkprogrammet 3DMark06 for at have et bredere sammenligningsfelt. Her er der ingen tvivl om, at 8800GTX tager førertrøjen med en flot score på over 11.000 point.

Nu er ATI ikke direkte med i denne anmeldelse, men til sammenligning fik ved 57 fps i F.E.A.R. med et ATI 1950XTX grafikkort i en AMD X2 5200+ cpu-baseret maskine. 3DMark06 scoren var på 6.166 3 point, hvilket bekræfter vores mistanke om, at ATis nuværende topmodeller er tættere på Nividas tidligere topmodel 7900GTX end på 8800GTX.

Konklusion

Med 8800GTX har Nvidia bevist, at det er dem, som aktuelt fortjener førstepladsen inden for grafikhardware. Kortet er stort, dyrt og en strømsluger af format. Men til gengæld er det stille, kraftigt, fremtidssikret - og i sidste ende vil prisen ikke skræmme de ægte entusiaster bort.

Det er dog ærgerligt, at Nvidia er blevet nødt til at placere to PCI Express tilslutninger på kortet, for det gavner i sidste ende kun producenterne af strømforsyninger. Vi ser frem til at de fremskridt, som AMD og Intel har gjort inden for 65 nanometer teknologien snart vil pryde vores grafikkort og ydelsen dermed vil stige, mens strømforbruget vil falde.

Har du tålmodighed til at vente til Vista, DirectX10 samt de nye spil ankommer, er prisen sandsynligvis noget lavere. Her kan det blive endnu mere interessant. Synes man fortsat, at prisen er for høj, kan det være en god idé at holde øje med lillebroren 8800GTS, der bliver solgt til en lidt mere menneskelig pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere