Flashdisk sætter fart på notebooken

Harddiske til bærbare er blevet større og billigere, men ikke hurtigere. Måske er det tid til at skifte til en flash-baseret disk? Vi har testet en flash-disk i en helt almindelig bærbar pc - se her hvilken forskel det gør.

Flashdisk sætter fart på notebooken

En flashdisk gør notebooken hurtigere. Sådan. Så er det afsløret.

Men hvor meget hurtigere?

Og er der tilfælde, hvor harddisken alligevel er den hurtigste? Jeps, det er der faktisk.

Så her er, hvad vi gjorde: Vi tog en notebook med en almindelig harddisk og noterede opstartstider og hastigheder ved filkopiering samt benchmarkresultater i et regneark. Derefter monterede vi en flashdisk i samme notebook og kørte samtlige test endnu engang.

Notebook fra Zepto

Notebooken var bygget af Zepto (model 3215W) med en Intel Celeron 540 processor på 1.86 GHz samt et Mobile Intel 965 Express chipsæt også kendt som "Santa Rosa" eller Centrino Pro. Maskinen havde desuden to gigabyte hukommelse og en Samsung HM121HI harddisk. Det er en 120 gigabyte model med SATA 1.0-interface, otte megabyte buffer, en opgivet gennemsnitlig søgetid på 12 millisekunder og en hastighed på 5400 rpm.

Flashdisken var en Mtron MSD-SATA6025-032 på 32 gigabyte med SATA 1.0-interface og en opgivet gennemsnitlig søgetid på 0,1 millisekund.

Flashdisken gav ekstra 25 MB/s

Tre benchmark-test blev udført, og den første var ganske simpelt Windows Experience Index. Her scorede harddisken 5.3 og flashdisken 5.9, hvilket er en øget ydelse på 11 procent.

Derefter blev der kørt en PCMark05, og her gav harddisken 2207, mens flashdisken gav 2428, så øgelsen steg altså med ti procent.

Endelig kørte vi en Sandra Physical Disk benchmark, som på harddisken målte 45 MB/s og på flashdisken 70 MB/s. Det er 55 procents forøgelse af ydelsen, og det er jo interessant nok. Men hvad med minutter og sekunder?

Vista bootede 39 procent hurtigere

Opstart af notebooken fra helt slukket tilstand og til Vistas skrivebord dukkede frem på skærmen blev med harddisken målt til 67 sekunder mod flashdiskens 41,1 sekunder.

Flashdisken var altså 39 procent hurtigere til at boote notebooken. Det blev også forsøgt at måle opstartstiden fra dvaletilstand, men af uransagelige årsager ville flashdisken ikke genstarte fra dvale, så det måtte droppes.

Til gengæld kunne vi måle, hvor lang tid det tog maskinen at kopiere en mappe med 528 megabyte data. Harddisken var 28,9 sekunder om det, mens flashdisken tog 23,5 sekunder, så det var altså en forbedring på 19 procent.

100 procent langsommere filkopiering under Linux

Fordi Zepto reklamerer med, at deres notebooks kan køre Ubuntu Linux 7.10, måtte vi selvfølgelig også afprøve dette system. Opstartstiden for Ubuntu på harddisk blev målt til 46,7 sekunder, og på flashdisk kom tiden ned på 38,3 sekunder, så der er 18 procent bedre ydelse.

Opstart fra dvaletilstand, som altså virkede med Linux, blev målt til 54,1 sekunder for harddisken og 42,9 sekunder for flashdisken, hvilket betød 21 procents forbedring.

Overraskelsen kom, da de førnævnte 528 megabyte skulle kopieres. På harddisken tog det 8,2 sekunder, og på flashdisken tog det 16,4 sekunder. Altså præcis den dobbelt tid. Det er dog fristende at skyde en del af skylden på Linux selv, idet Windows var hurtigere til at kopiere på flashdisk end på harddisk.

Læser hurtigt, skriver langsommere

I gennemsnit var flashdisken 34 procent hurtigere end harddisken, og det er jo ikke så lidt.

Dertil skal man så lægge et lavere strømforbrug og dermed en længere batteritid samt stødsikkerheden. Men der er også lige prisen på på cirka 4.500 kroner, og det er faktisk mere, end man betaler for notebooken.

Hvis man savner en hurtigere opstart, er flashdisken rigtig interessant, men kopierer man mange filer under Linux er den ikke så spændende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere