Acer easyStore er hele familiens nye gemmested

Med Aspire easyStore går Acer efter de stadig mere pladskrævende familier, der løbende arkiverer alt digitalt. Vi har testet den største udgave med hele to terabyte lagerplads. Se her om den er noget for dig.

Acer easyStore er hele familiens nye gemmested

Det er sjældent, at vi modtager NAS-drev (Network Attached Storage) med indbygget trådløst netværkskort.

Acer Aspire easyStore er faktisk det første og kan dermed løse de almindeligste opgaver i det digitaliserede hjem og desuden både fungere på det kablede såvel som det trådløse netværk (dog ikke begge dele samtidig).

Acer har desværre ikke satset på den væsentligt hurtigere 802.11n-standard, men der er til alt held Gigabit-hastighed på det kablede netværk.

Vores eksemplar er den størst bestykkede model med hele to terabyte lagerplads, der udgøres af fire harddiske fra Seagate på hver 500 gigabyte.

Dermed er easyStore i stand til at løse en af de mest udbredte NAS-udfordringer: For hvordan sikkerhedskopierer man en så stor mængde data, som man vil være fristet til at gemme på et NAS-drev som dette?

RAID er løsningen
RAID er til dels en løsning på problemet, og Aspire easyStore understøtter da også valgmulighed mellem RAID 0, 1, 5 og JBOD.

Du kan med andre ord vælge mellem at udnytte lagerkapaciteten fuldt ud (JBOD) eller - hvis du bekymrer dig om dine datas helbred – eksempelvis gå efter et RAID 1 eller 5-niveau, hvor kapacitetsudnyttelsen dog er begrænset til enten 50 eller 75 procent fordi, data af sikkerhedshensyn lagres samtidig på flere diske.

Det er et populært RAID-niveau fordi, det både giver god datasikkerhed og samtidig ikke sænker hastigheden betydeligt. Blandt kendere beskrives RAID 5 som værende ”striped med distribueret paritet”, men det vigtigste er, at hvis én harddisk bryder ned, er det relativt ligetil at installere en tilsvarende ny harddisk uden at miste data.

Jævn, ikke imponerende funktionsliste

Den veldesignede og hurtige webadministration giver god kontrol over eksempelvis RAID-opsætning, mediedeling og trådløst netværk.

Du kan også konfigurere rettigheder på brugerniveau, så familiens yngre medlemmer ikke ved et uheld sletter de uvurderlige feriebilleder eller optager for meget plads på drevet.

Aspire easyStore er ikke proppet med avancerede funktioner. NAS-drevet kan dog tilbyde iTunes-mediedeling og kan fungere som en såkaldt UPnP AV- og DLNA-server, så programoptagelser eksempelvis kan sendes rundt i hele hjemmet til kompatible enheder som Xbox 360 eller Playstation 3.

Derudover kan easyStore sættes op som en FTP-server med op til 10 samtidige brugere, så du kan hente dine filer, uanset om du sidder på kontoret eller på et hotel i Hongkong.

Design, brug og ydeevne

EasyStore har et kompakt og pænt højglanspoleret sort chassis, og det kan faktisk være svært at gætte, at den lille sag på 5,3 kilo skjuler hele fire harddiske på hver 3,5 tommer.

De er relativt nemme at komme til, når først låget ellers er fjernet med hjælp fra en skruetrækker. Fronten prydes desuden af en række blå aktivitetsdioder. Endelig kan easyStore nemt gemmes af vejen, for de fysiske dimensioner måler beskedne 16 x 18 x 21 centimeter.

De snurrende harddiske udleder en del varme, derfor har NAS-drevet en blæser installeret bagtil. Støjniveauet er ikke slemt, men du skal nok ikke forvente at kunne placere boksen i soveværelset eller alt for tæt på fjernsynet.

Rimelige testresultater

Som vi tidligere har måttet konstatere, er det afgørende for brugsoplevelsen – nærmere betegnet filoverførslerne – at processor og hukommelse er tilstrækkelig kraftig.

Acer easyStore er udstyret med en Marvell 88F5281-processor på 500 megahertz og 128 megabyte ram, hvilket er pænt uden at være imponerende.

Vi udførte vores hastighedstest med det såkaldte ”Microsoft Robocopy”-værktøj (Robust File Copy for Windows), der er indbygget i Vista og nemt afvikles via kommandoprompten.

Tilkoblet en D-Link DIR-655-router leverede den trådløse 802.11g-forbindelse en gennemsnitlig læse-/skrivehastighed på godt 2,5 megabyte per sekund, da vi overførte en DivX-film i AVI-format på 700 megabyte. Det så mere positivt ud, da vi testede den kablede forbindelse.

Læsehastigheden var godt syv megabyte per sekund, mens skrivehastigheden sneg sig op på næsten 16 megabyte per sekund. Det er nogenlunde resultater sammenlignet med andre netværksdrev, vi har testet, men vi har en mistanke om, at FTP-overførsler vil give højere hastigheder.

Konklusion: Skuffer en smule

Acer easyStore er et NAS-drev til hjem med store pladsbehov, men manglen på funktioner såsom muligheden for at fungere som download- og printerserver er en streg i regningen - den anbefalede pris på 4.995 kroner taget i betragtning – og skuffer os dermed en smule.

Fraværet af den nye hurtige 802.11n-standard er også en skam, for easyStore er som skabt til at streame tunge mediefiler, og det havde ligeledes pyntet gevaldigt på netværksdisken med et par USB-porte.

Som grundlag for den givne karakter hører også det relativt høje strømforbrug på maksimalt 175 watt, som trods alt er væsentligt lavere end det antal watt, end mellemkraftig desktop-pc kan lægge beslag på. Det havde derfor været ideelt at skåne stue-pc’en og i stedet lade NAS-drevet håndtere ens downloads, men her kommer easyStore til kort.

Et fornuftigt produkt trods alt

Alligevel er der tale om et fornuftigt produkt til mange, men prisen vil nok skræmme en del potentielle købere væk. Dog skal man tænke på, at easyStore er født med fire hurtige SATA-harddiske på hver 500 gigabyte, som i sig selv ville have været en større investering. Afhængig af RAID-niveau og indkodningskvalitet kan easyStore gemme op til 500.000 billeder, 300.000 MP3-filer og 4.285 timers video (baseret på tre megabyte per billede, fem megabyte per MP3-fil og 350 megabyte per time optaget DivX-video).

Set i lyset af det, er prisen ganske forsvarlig, og Aspire easyStore kan med rette kaldes ”hjertet i det digitale hjem”, sådan som Acer gerne vil betegne den sorte boks, hvis du altså ikke stiller krav om alt for avancerede funktioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere