26. juli 2002 - 20:27Der er
45 kommentarer og 1 løsning
Slukker PC med arkitektlampe
Som så mange andre, har jeg en arkitektlampe siddende ved min maskine, men problemet er at når jeg slukker lampen slukker maskinen også! Regner med at det er fordi begge sidder på samme samlemuffe, men hvorfor gør den det! Nem måde at slukke for det hele, men lidt hårdhændet for maskinen!! :-))
Det er sikkert forbi at muffer sidder efter kantakten. Dvs. at når du slukker for lampen så afbryder du strømmen, og ja... så dø'er din comp. også. Du skal nok lige rykke muffen om på den anden side af kontakten.
Lyder som om maskine er lige lovlig følsom overfor forstyrelser. Det er normalt noget som sker, hvis ikke den kan få strøm nok. En normal stikkontakt kan levere et sted mellem 2500 og 3000 watt, og er der ikke nok til pc'en slukker den. Jeg går dog ikke ud fra, at din arkitektlampe bruger så meget, og i hvert fald ikke når den slukker.
Sådan noget her sker, hvis man har et stetoskop på 3000 w sluttet til stikkontakten :) (3000 w stetoskop: overdimensioneret "diskoteks-blinke-lampe")
Der kan også være noget galt med lysnettet i huset, eller lampen. Prøv med en anden pc (der kan være noget i vejen med strømforsyningen).
ahh en stik mås ... øhhh dåse. hmm... Ja se nu er vi inde på noget at det mystiske. Hvad sker der hvis du piller lampen helt fra, og så prøver at starter maskinen?
Jeg ved ikke hvor prof. det er lavet, men det kunne måske i nogle tilfælde være, at flere stikkontaker i samme rum ikke er adskilt, og derfor trækker fra den samme stræmkilde. Dermed sagt, at der er flere kontaker om at dele de 2500 watt (officielt - 3000w uofficielt).
Prøv at slå så mange ting fra så muligt, så du kun har din lampe og ene pc (som slukker) i stikkontakten. Er problemet der stadig?
Selvom spm er lukket: Er det en gammel lampe med et endnu ældre lysstofrør, så vil den sende nogle undelige spændinger ud på ALLE de brugsting der er på den fase (lysgruppe). noget med tredje overlejrede spændinger.
Jeg har også lige et par kommentarer. Effekten på en almindelig lysgruppe er 230V X 10A = 2300W , men så er din sikring også fuldt belastet = meget varm. I dag er det lovligt at få udskiftet sin sikring til 13A , hvis alle ledninger i den faste installation er min. 1,5mm2 , hvilket giver 230V X 13A = 2990W. Samle 230v ledninger i kronemuffer!!! Dette er en meget skidt løsning , jeg håber du har viklet godt med isoleringsbånd rundt om muffer og ledninger , samt i det mindste slået en knude på dem. Skift det hurtigst muligt ud med en 4stikdåse og stikpropper , det er en veritabel brandstarter du har der. Hvis det er en arkitektlampe med lysrør i , er røret sikkert temmelig slidt , dette kan ses ved at det er sort/mørkt ved soklen. Hvis dette er tilfældet skift hele lampen for så er reaktorspole og tændingsenhed også gamle og slidte. Afbryderen i lampen kan også være slidt , så den preller , dette vil også give spændingsdyk. Vi har sommetider problemet med vores gadelys ( jeg er elektriker ved elforsyningen i Odense) , når en pære eller spole bliver slidt , sender den støj ud på nettet , der forstyrrer fjernsyn og radio og andet støjfølsomt udstyr. Den ultimative løsning på dit støjproblem , hvis det er støj, er at få "jord" på din PC ,dvs. 3 ben i stikproppen og en forbindelse til et jordspyd.
fromsej> lyder helt rigtigt, men desværre findes der mange af den slags ting, såsom kronemuffer, hvor ledningerne sidder og stritter uden for.
Kronemuffer kan bruges hvor de er skjult for små pilfingre.
Check også lige dit hfi relæ (mindst 1 gang om året).
Lad være med at sætte for stor belastning på en almindelig forlængerledning, som forøvrigt ikke må være længere end 1,5 mtr.
En forsvarlig jord ville jeg overlade til en elektriker at lave, så bliver det gjort rigtigt og du får ikke problemer med forsikringsselskabet i tilfælde af ildløs og andre ubehageligheder!
Prøv med en anden lampe , en standerlampe eller lampet kan gøre det , bare der er en afbryder på den. Den skal selvfølgelig sættes i istedetfor den arkitektlampe der slukker din PC. Tjek din stikdåse for en løs forbindelse eller dårlig kontakt , tjek stikproppen til arkitektlampen , hvis der er noget der ser sort eller svedent ud skift det ud , og vær lige opmærksom på at de billige stikpropper der kan købes i supermarkeder og byggemarkeder kun er beregnet til max 6A , jeg kan ikke huske om det står på dem idag , men det har det gjort. Inden du skiller noget ad på 230V siden , sluk på vægkontakten og tag stikproppen ud. Retazes den der med de 1,5 m hvor har du det fra , en almindelig forlængerlednings læs lampeledning på 2 x 0,75 mm2 må trække 10A , det er den dimensioneret til.Du må ikke bruge noget der er tyndere i almindelig installation. Selvfølgelig skal der en elektriker til at lave en forsvarlig jord , da det er et indgreb i den faste installation , hvor man ikke må lave noget selv uden at have en autorisation. Den ultimative løsning er en ny sikringsgruppe kun til PCén , evt til kontoret hvis man har sådan et , jeg ved godt det er dyrt men når man har PC udstyr for en masse penge , kan man vel også ofre det sidste. Der findes også elektrikere der kan lave det for "lydløse" penge.
Det der sker når en ledning bliver for lang er at spændingen i den modsatte ende af tilgangen falder pga modstanden i ledningen , der findes en formel som jeg ikke kan huske men jeg vil undersøge det i morgen når jeg kommer på arbejde. En tommelfingerregel til dimensionering af lederes tværsnit er for hver 65 m i længden gå en størrelse op , og jeg tvivler på at nogen laver en forlængerledning på 65 m. Modstanden i kobber er meget lille , selvfølgelig er der større modstand pr m i 0,75 mm2 end i 1,5 mm2 , med det med varmen er isoleringen godkendt til at tåle. Det afgørende her er effektforbruget , hvis du kører fuldlast på et stykke 0,75 løber der 10A igennem det = 2300W , men da vi taler om vekselspænding og ikke jævnspænding kan ledningen tåle det. På jævnspænding tror jeg ikke jeg ville trække mere end 500 W på så tynd en leder. Jeg tjekker lige op på nogle ting i morgen når jeg kommer på job , der har jeg noget nemmere ved at finde diverse tabeller osv. Fromsej.
Lad mig spørge dig om et strygejern på 1200-1450 Watt, hvor lang er den ledning og er der plastik eller bomuld omkring den. Nu er det jo ikke altid at man bruger et strygejern samtidig med at en anden støvsuger og lamperne i huset er tændt, f.eks. om vinteren, hvordan tror du at den gruppe har det?
Ledningen til et strygejern er varmefast , det samme gælder ikke for en ledning til en støvsuger der er noget længere , og vores støvsuger bruger 1200W , og ledningen er 10 m lang. Jeg prøver at komme på elektricitetsrådets hjemmeside , men den er selvfølgelig nede og har været det hele aftenen , så de tabeller der understøtter eller modbeviser mine påstande kan jeg ikke få fat i før imorgen. En lysgruppe hvor du har et forbrug på 2000 W , hvilket sjældent sker når vi ser bort fra køkkenmaskiner , har du stadigvæk 300 W tilbage , desuden er strømværdien for 1,5 mm2 ,som er det mindste mm2 i den faste installation , 14 A = 3220 W. Og så er der klassikeren i køkkenet , microovn , elkedel og kaffemaskine i en 3 stikdåse taget fra en stikkontakt i nærheden med et stykke tvillingeledning fra en gammel kasseret lampe , er vi rigtig heldige er der sat en alm. gennemgangsafbryder på mærket max 2A. Konen vil have the manden kaffe , = ca 3000 W , hvis vi nu er rigtig heldige vil ungerne have popcorn så nærmer vi os 5 KW , der sidder en 10A sikring i gruppen = 2300 W , problemet er at de fleste sikringer er alm. smeltesikringer så der går flere min. inden den springer , inden da er enten kedel eller micro færdig sikringen køler , det samme gentager sig tit indtil ledningen brænder over eller stikkontakten smelter. Skrækhistorie ja men virkelighed desværre. Lige en bemærkning mere , jeg har lige købt en ny hækkeklipper der er ledningen 20 cm lang ;-).
Jeg håber ikke det er altfor kedeligt at læse om , men det her er altså mit fag og så løber det jo af med en engang imellem. Smutter i seng nu skal op 5.30. MVH: Fromsej.
en 10 A sikring springer IKKE ved 10 A, men ca. 14 A. Det kommer også an på hvor lang tid den er belastet. måske 3 timer med 12 A, 10 min med 15 A osv.
Selvom det er lang tid siden kan jeg godt huske noget fra mit studie :o) Desuden laves nye installationer med 13 A.
strømforsyningen (kvaliteten) bliver ikke ringere af om en gruppe er overbelastet eller ej - Men mange støjsendere, som lysstofrør, billedrør, kondensatore osv. kan 'flytte' nullen og lave støj på sinuskurven. En lang ledning kan sænke spændingen i din hækklipper, og dermed øge ampererne, det kan skade din hækklipper og måske springe en sikr, Men det kan ikke skade andre brugsting, som en computer.
Ja, men er det ikke herligt med så professionelle indlæg, og jeg suger det begærligt til mig, for jeg er videbegærlig ;o)
Forhåbentligt vil alle ikke-elektrikere få noget ud af det, utroligt mange mennesker, især hjemmebyggere kan drage nytte af disse oplysninger, for el er farlig i ukyndige hænder.
nih>>en 10 A sikring springer IKKE ved 10 A, men ca. 14 A.<< En 10A sikring springer ved 10,01A , det er den skabt til , hvis det ikke er tilfældet har fabrikanten et problem!! Der er helt klare tabeller der viser hvor lang tid det tager før en sikring springer ved en given belastning , disse tal ligger til grund for dimensionering af installationer i et privat hus /fabrik /alt andet. Der findes normer for disse værdier DSI , ISO osv. Lige nu har jeg stærkstrømsbekendtgørelsen på CDR liggende , jeg skal lige have tjekket om den er freeware , inden jeg laver en kopi til mig selv. Hvis den ikke er må elforsyningen betale en licens for mig , så kan jeg rigtig rulle mig ud med § og regler ;-). retaxes , det glæder mig at folk , læs du , vil høre efter ting der for os er ganske indlysende , hold Kæ.. jeg har fået mange bajere i dag!! Jeg ved ikke helt selv hvad jeg mener med den sidste bemærking , håber Freud læser med .
10 A er sikringens mærkestrøm - dvs. den strøm som sikr kan føre uendeligt uden at blive varm. Ved overstrømme går man ind i en smeltekurve aflæser strømmen og tiden. eks kan 10A Do1 føre 25A i 5 min før den springer. ref: Siemens datablad
man siger normalt at en sikr kan føre 1,2 gange mærkestrømmen.
nih , det er rigtigt jeg er Trikker , lol , det datablad du refererer til lyder helt rigtigt alt afhængigt af hvilken type sikring vi taler om . En D01 sikring er mere træg end en DZ2 sikring , selvom deres påtrykte værdi er 10A , du kan også købe flinke sikringer der er noget hurtigere til at springe end en træg. En sikring kan ikke , læs burde ikke , føre mere end sin mærkestrøm , hvorfor skal den så mærkes? En 63A D02 sikring må kun belastes 80% !! Dette er dybt ulogisk men det står sq i det gamle reglement. Det med smeltekurverne er ret spændende , vi har erfaring med at 225A mastsikringer ikke springer bare fordi nullen kortslutter alle 3 faser , hvis afstanden til sikringen er ret meget over 100 m. Du kan også udskifte dine alm. smeltesikringer med automatsikringer , de er ekstremt hurtige , men jeg har for nylig været nødt til at skifte aut. sikringer ud med alm. for at tænde lys på en sportsplads selvom dimensioneringen var korrekt. Der var bare ikke taget højde for startstrømmen på højtryksnatriumpærer , = 3 - 3,5 X driftstrøm. Retaxes , jeg har tænkt en del over "KISS" og har fået det til Kør Ikke StangStiv.
nih , det med varmen , vil jeg så lige spørge om du vil tage en 10A D01 sikring i hånden efter den har været belastet med 10A i 3 - 4 timer? 1,2 X mærkestrømmen , hvorfor så mærke den? D01 og D02 sikringer er noget l... , det ved alle der har arbejdet med dem. Det værste er dog det nye system med skufferne , hvis du har en 4P og en 2P , skal du lave luft imellem dem , og skufferne smelter , folk kan ikke finde ud af at tjekke , skifte sikringer. Når vi laver husinst. idag sætter vi kun aut. sikringer op. Det er der to grunde til , den ene er det giver en bedre beskyttelse , den anden er det er billigere.
Retaxes , Rofl. Det er fuldstændig korrekt , men vores udgave af den er : Der er 3 måder at gøre tingene på 1 Den nemmeste 2 Den rigtige 3 Den kommunale.
Nu har jeg ikke meget med husinstallationer, men jeg sidder i driften i et forsyningselskab, hvor det er 10 kV nettet jeg har med at gøre. Det er 15 år siden jeg tog installatøren - og har ikke glemt det hele.
citat: 'Fx. kan en alm. 10 A sikring trække 18 A i op til en time før den springer. Der skal en høj (kortslutnings)strøm til, før sikringen springer med det samme. Igen skal en 10A sikring have 330A (!) for at springe på 1ms.'
Du har desværre ret i det med sikringerne , men det er ikke smart at de ikke springer hurtigt nok på deres mærkestrøm. Jeg har heller ikke fundet de smeltekurver endnu. Hvilket forsyningsselskab? Jeg er ansat ved Odense elforsyning-erhverv i ledningsafdelingen , mit primære område er trafiksignaler og så laver jeg også en del gadelys samt luftledningsarbejde. Fromsej.
Hver fjerde computer udsættes for fysisk vold af sin ejer. En ny undersøgelse peger på det oversete og voksende problem, skriver comon.dk. Det er det britiske pc-firma Novatech, der har undersøgt den fysiske vold mod uskyldige (?) computere, og konstaterer, at hver fjerde maskine bliver udsat for fysisk vold som slag og spark. Undersøgelsen er baseret på mere end 4000 svar. Novatech konstaterer med undersøgelsen, at det ofte er teknisk uerfarne brugere der lader frustrationerne udmønte sig som fysisk vold. Man kan selvfølgelig også komme til at nikke sin computer en skalle ved et uheld. En klassiker er problemer med slips, der sætter sig fast i cd-drevet, og derved får brugeren til at banke hovedet ind i skærmen...
God løsning francke. ;-) Eksperten har åbenbart været nede idag , så jeg har først læst indlæggende nu. Et eller andet sted har jeg et filmklip hvor brugeren skyder sin PC "lol".
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.