21. august 2005 - 11:40Der er
24 kommentarer og 1 løsning
Hjælp til brøkforkortning
Jeg skal forkorte følgende brøk mest muligt:
(13013):910
Vores matematiklærer snakkede noget om, at man skulle uddrage tallets primfaktoropløsning, og jeg forstod det da også, da jeg sad derovre, men nu kniber det godt nok med hukommelsen.
Er der nogen, der kan forklare, hvad man skal gøre, og ikke alt for svært, jeg er lige begyndt i 1.g :)
Jeps, det er jeg klar over, men det kan godt komme til at tage et stykke tid, når tallene nu er så høje. Derfor ville jeg høre, om nogen kender den metode, min matematiklærer forklarede.
Det skulle vi også, bare ikke med så høje tal. I folkeskolen kunne man jo bare gætte 3-4 gange, så var den der, så der må jeg tilstå, at jeg ikke lærte den rigtige metode.
Nu er laveste fællesnævner jo eksempelvis 59, og så tager deet altså lidt længere tid.
Det er vel irrelevant, for øvelsen går ud på at forkorte brøken.
Synes godt om
Slettet bruger
21. august 2005 - 12:00#11
Jamen så kan du jo ment finde ud af det.
Hvis en brøk gerne må være et dicimaltal så divider gør du bare som der står:
13013:910 = 14,3:1 = 14,3
Dividere 910 på begge sider. Så bliver det første tal 14,3 og det sidste tal bliver 1. Så er du så langt nede man kan komme. Jeg mener nu bare at kunne husk noget om at brøker ikke måtte indholde ,'er
"Ellers skal du gøre det på den sure måde og finde noget der går op i begge."
Det er jo ikke den matematisk korrekte måde, og det er jo netop det, der meningen med sådanne opgaver - jeg skal lære, hvordan man regner det ud, ikke tilfældige forsøg.
Jeg tror, jeg kan huske medtoden nu: Det er noget med, at man først finder et primtal, som både går op i nævner og tæller. Så forkorter man brøken med det primtal. Og så gør man simpelthen det samme, indtil der ikke er flere primtal, som er fællesdivisorer. Men stadig er spørgsmålet: Hvordan kan man let finde de primtal? Der må da være en måde at regne det ud på, i stedet for bare at prøve.
PRIMTALSFAKTORISERING -------------------------------------------------------------------------------- Når man skal forkorte brøker skal man forkorte med et tal der både går op i tæller og nævner. For at finde det største tal der går op i både tæller og nævner (største fælles mål), kan man lave en primtalsfaktorisering. Et tal som ikke er et primtal kan skrives som et produkt af en række primtal. F.eks. 60=2·2·3·5. For at finde største fælles mål, primfaktoriserer man tælleren og nævneren. Produktet af de fælles primfaktorer er største fælles mål.
Hvis brøken ikke har nogen fælles primfaktorer kan den ikke forkortes.
FORKORTE -------------------------------------------------------------------------------- At forkorte brøker bruges til at finde det pæneste resultat, hvilket også normalt er det tal der er nemmest at arbejde med. Man forkorter en brøk ved at dividere med det største fælles mål i både tæller og nævner. EKSEMPEL: Lad os tage eksemplet ovenfra 60/72 største fælles mål er 12.
60 = 60/12 = 5 72 72/12 6 Brøken har nu ingen fælles primfaktorer, og kan derfor ikke forkortes yderligere.
Jeps, den er jeg med på. Men hvordan er du kommet frem til de primtal? Jeg mener, ser du det bare lige med det samme, at "13013 det er da det samme som 7 * 11 *13 * 13"?
nahh... 13013, kan man nemt se (synes jeg) kan deles med 13, så det starter man lige med... og så må du prøve dig frem. Er tallet lige, skal du selvfølgelig starte med 2. Ender tallet på 0 eller 5, går 5 også op i... men tror ikke du kommer op i de høje primtal, så hvis du bare har en liste med primtal under 500 f.eks. liggende foran dig, så tror jeg nok du skal klare den. Selvom det kan være surt arbejde... Ender tallet på 0 eller 5, går 5 også op i.
Per definition er største fælles divisor (GCD), fra engelsk Greatest Common Divisor, af to positive heltal, det største heltal som kan divideres op begge tal uden rest.
For 2000 år siden udviklede Euclid, eller det var i hver fald publicerede, en algoritme til at finde GCD for to positive heltal. Hans version var geometrisk, og bygger på det faktum at GCD af to tal a og b (for hvilket der gælder at a >= b ) er det samme som GCD af b og den rest der bliver tilbage ved divisionen af a over b. Altså GCD(a, b) = GCD(b, a mod b) | a >= b
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.