Det er ikke så vigtigt i hvilken højde falgstangen rammes for du siger su antager at den ikke flytter sig. Som rynke10 ganske rigtigt regner ud så er det vigtigt hvor lang tid sammenstødet tager, for så kan man netop regne gennemsnits kraften ud, han regner så bare gennemsnits accelleratioen ud.
kraft = dp/dt = m * dv/dt hvor m er massen, p impulsen og t tiden, v hastigheden.
så fra den tidligere udrenging er gennemsnitskraften
= 88.17 m/s^2 * 1300 kg = 124.6 kN
I virkeligheden vil der nok opleves en højere makskraft på et tidspunkt og så lavere fx i starten.
Du kan fx kigge lidt på den her side som giver lidt formler og simple udregninger.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/impulse.html#c3Hvis du vil vide præcis hvordan kraften påvirker en flagstang uden et sammenstød ser jeg ikke meget anden udvej end at prøve at gøre det og så tage et slowmotion optagelse af det, har man det kan man lave nogle nogenlunde beregninger på hvordan kraften har været under sammenstødet.
At lave en model der er meget præcis er meget svært og kræver en masse viden om bilens opbygning og meget andet, dette kræver nok en uddannelse som ingenør, og dem der kan tjener mange penge på at udvikle teorier for hvordan man kan gøre sammenstødet længere så gennemsnitskræften sættes ned, og hvordan man kan minimere makskraften (som nok er det vigtigste). Har bl.a. hørt om at man kan få køleren til at krølle sammen.
Hvis du vil vide mere end bare lidt simpelt gymnasie fysik, som vi har lavet lidt af her, vil jeg foreslå at stille spørgsmålet på
www.ing.dk 's forum, der er mange der vil kunne henvise dig til nogen sidder på nettet eller evt. bøger om emnet.
For at se det jeg snakker om med slowmotion video kan du følge med i myth busters på discovery der starter snart en ny sæson og de bruger tit denne teknik til at bestemme kræfter uner sammenstød, ellers bruger de et digitalt newtonmeter de kan montere på bilen/dukken, der måler kræften hele tiden.