Digital it-kriminalitet er blevet et massivt samfundsproblem, og antallet af danskere, der på den ene eller anden måde rammes af digital svindel, stiger markant.
I 2024 angav hele 274.000 danskere at være blevet udsat for digital svindel. Det svarer til knap seks procent af befolkningen og er en stigning på 45 procent sammenlignet med året før, hvor 189.000 blev ramt.
Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd.
”Svindlerne bliver mere og mere udspekulerede, og de udnytter vores tillid, travlhed og hjælpsomhed til at narre os,” udtaler Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd, i en pressemeddelelse.
”Samtidig bliver nye teknologier som kunstig intelligens mere udbredt, og alt peger på, at it-kriminaliteten vokser i de kommende år. Det understreger, at vi som samfund skal gøre langt mere for at bekæmpe svindel online,” fortsætter han.
Sådan forsøger de kriminelle at franarre dig penge
Særligt online handel og misbrug af betalingskortoplysninger er i kraftig vækst.
131.000 danskere blev sidste år snydt ved handel på falske webshops eller ved handler mellem privatpersoner – eksempelvis via Facebook Marketplace og DBA. I 2023 var det tal 85.000.
Samtidig angav 110.000 at have fået misbrugt deres betalingskort – mod 76.000 året før.
Kontaktbedrageri – hvor ofrene narres til at overføre penge til svindlere, de har været i kontakt med online – ramte 37.000 danskere i 2024. Det er en stigning på 10.000 fra året før.
Netop denne form for svindel er også den mest økonomisk ødelæggende: I gennemsnit mister ofrene 13.500 kroner, og i flere tilfælde løber tabene op i hundredtusindvis af kroner.
Hos Det Kriminalpræventive Råd advarer man mod at tage for let på problemet og opfordrer til både personlig opmærksomhed og politisk handling.
”Alle, uanset køn og alder, kan blive ramt af it-kriminalitet, og alt for mange borgere ved ikke, hvor de kan få hjælp, når de udsættes for digital svindel. Vi opfordrer til, at den nationale cyberstrategi får et stærkere fokus på en landsdækkende indsats, der beskytter danskerne bedre mod digital svindel,” udtaler rådets forebyggelseschef, Tania Schimmel.
Hun understreger samtidig, at man bør tage sig god tid online og være opmærksom på faresignaler:
”Det er vigtigt, at man undgår at gøre noget forhastet online. Lad dig ikke lokke af tilbud, der virker for gode – et køb i en fupbutik kan hurtigt blive dyrt,” siger Tania Schimmel og opfordrer til, at ofre for digital svindel deler oplevelsen med familie, venner og kolleger:
”Mange føler, at det er skamfuldt at blive svindlet, men det kan ske for alle – og det er vigtigt, at man deler sin oplevelse med andre.”
'Techgiganterne og myndighederne må tage det største ansvar'
It-selskaberne bør tage ansvar
Det Kriminalpræventive Råd opfordrer også techfirmaer til at tage større ansvar:
”Som borgere har vi alle et ansvar, men techgiganterne og myndighederne må tage det største. Techfirmaerne skal ikke blot fjerne ulovligt indhold – de skal forebygge, at svindlen overhovedet får lov at florere,” siger Erik Christensen og tilføjer:
”Hvis vi ikke begrænser den voksende it-kriminalitet nu, kan det få dybt alvorlige konsekvenser. Tilliden mellem borgere og myndigheder vil smuldre, flere og flere danskere vil miste store pengesummer, og politiet vil drukne i sager, de ikke kan nå at opklare.”
I 2023 droppede politiet hele 45.000 sager om it-kriminalitet.