Artikel top billede

Portræt: Tinglysningschefen med de tunge poster

Direktør for Domstolsstyrelsen, Adam Wolf, er løbet ind i store problemer med digitaliseringen af tinglysningen. Han har ellers tunge poster i bagagen.

Direktør Adam Wolf fra Domstolsstyrelsen er for alvor kommet i søgelyset for at have fået lønbonus oven på det kiksede tingslysningsprojekt.

Han er ellers skolet i at kunne håndtere bureaukrati på allerhøjeste niveau.

Bureaukrati betyder kontorledelse, og stammer fra det franske "bureau", der oprindeligt betegnede et stykke klæde, der dækkede franske embedsmænds skriveborde i det 18. århundrede samt fra det græske "krati", der betyder ledelse.

Og Adam Wolf har vitterlig siddet ved nogle af de mest magtfulde skriveborde i kongeriget - og har i de seneste år haft hårdt brug for sine evner inden for it-ledelse.

Efter at have taget en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet i 1987 fik han sin praktiske indføring i det - i embedsmændskredse - prestigefyldte Finansministerium.

Komet-karriere

Dermed skydes en komet-karriere igang. Efter en kort afstikker til Paris blev han i 1991 frem til 1995 ministersekretær og sekretariatschef i landets mest magtfulde ministerium, Statsministeriet.

På den tunge post nåede Adam Wolf således at arbejde under den daværende konservative statsminister Poul Schlüter i sidste del af dennes embedsperiode.

Og Adam Wolf fik siden to år under den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Men med overskrifter i medierne som "Nyrup fjerner Schlüters folk" forlader Adam Wolf jobbet i Statsministeriet.

Efterfølgende spekuleres der en del i årsagerne til afgangen.

"Han (Adam Wolfm, red.) var ministersekretær i Statsministeriet, da Poul Nyrup Rasmussen hev sin personlige rådgiver, Ralf Pittelkow, med ind i ministeriet. De to havde flere sammenstød, inden de begge forsvandt ud af ministeriet," skrev Ekstra Bladet i 1998.

Og i Henrik Qvortrup og Niels Lundes bog "Nyrup" skriver forfatterne direkte, at Adam Wolf blev presset ud. I øvrigt med statsministerens kone, Lone Dybkjær, i en aktiv rolle.

"Adam Wolf bliver i Statsministeriet i knap to år. Derefter er samarbejdet med især Dybkjær, men også med Nyrup så anstrengt, at Wolf vælger at tage imod et tilbud om at blive ansat på den danske ambassade i Washington".

Herefter går turen for Adam Wolf altså til Den Danske Ambassade i Washington D.C.

Forbedre image

Adam Wolf arbejder to år på ambassaden i USA. Men så lader det til, at Finansministeriet igen trækker. I hvert fald får han her en stilling som kontorchef.

Han havner i medierne i forbindelse med, at en rapport viser, at ansatte i staten har et dårligt omdømme og image. Debatten går på, hvad der kan ændres på det.

Og Adam Wolf, der nu i Finansministeriet arbejder på personaleområdet, har flere ideer.

Først og fremmest advarer han imod at iværksætte store forkromede kampagner for at forbedre imaget.

"Kampagner uden afsæt i konkrete forbedringer og projekter er intet værd," lyder det fra Adam Wolf i det daværende Aktuelt.

Han slår på tromme for, at myndigheder handler - og derefter fortæller om det.

"De fleste statslige ledere ved godt, at kommunikationen med omverdenen er vigtig," siger kontorchefen til avisen i 1998.

Leder af digital taskforce

I 2001 nævnes Adam Wolfs navn imidlertid i en sammenhæng, han sikkert helst ville have været foruden.

I hvert fald kommer hans arbejdsgivere i form af daværende departementschef Anders Eldrup, der i dag er DONG-direktør, i skudlinjen i Ekstra Bladet.

Det sker, fordi der er blevet holdt en skatteyderbetalt sammenkomst hjemme hos Anders Eldrup, hvor ansatte har haft deres ledsagere med.

En af personerne til middagen var Adam Wolf - med følge.

Ved årtusindskiftet stifter Adam Wolf for alvor kendskab til it-ledelse.

Faktisk bliver han leder af Den Digitale Taskforce fra 2001 til 2002 ved siden af sin anden stilling i Finansministeriet.

"Det er nødvendigt at sætte magt bag ord. Det sker ved at samle topchefer med betydelig autoritet. De skal ikke mødes i et udvalg, men om at løse en fælles opgave. Der er kommet en stor grad af fælles forståelse," sagde Adam Wolf om den nye gruppe til Computerworld.

Men der skal kort efter findes en ny leder, der skal hellige sig jobbet med at tage sig af digitaliseringen af i det offentlig på fuld tid.

"Vi har en række gode eksempler på ting, der er lykkedes, men arbejdet er ikke færdigt, og det næste år skal mange af de store projekter gerne blive til virkelighed," sagde Adam Wolf ved hans exit i den stilling.

I jobbet når han dog at komme tæt på it-branchen.

I hvert fald optræder han på programmet til et årsmøde i IT-Forum i 2002 som oplægsholder.

Det foregik i restauratør René Knudsens nye Base Camp på Centralværkstedsgrunden midt i Århus.

Her er en af de andre talere direktør Michael Mathiesen fra 2M Invest A/S. Og udover Adam Wolf optræder i øvrigt også Lotte Heise. Hun slutter arrangementet af sidst på aftenen inden dans.

Direktør i Domstolsstyrelsen

Efter mange år foran forskellige skriveborde i Finansministeriet, hvor også "krati" bliver udøvet, havner Adam Wolf i 2005 som direktør for Domstolsstyrelsen.

Undervejs i karrieren tager han lederkurser ved blandt andet INSEAD og Wharton Business School. Og hans indsats bliver åbenlyst bemærket fra højeste sted.

I 2004 får han tildelt Ridderkorset af Dannebrogordenen.

Der skal dog ikke gå mange år i direktør-stolen i Domstolsstyrelsen, før en kæmpe udfordring rammer organisationen.

Domstolsreformen.

Læs mere om den på næste side.

Forsinkelser og bonus

Domstolsreformen skulle vise sig at blive en kæmpe udfordring, hvori den digitale tinglysning spiller en væsentlig rolle. Og det store it-projekt ender med at blive forsinket af flere omgange.

I 2007 blev et aktstykke til Finansudvalget afleveret, hvor det fremgik, at projektet blev udskudt i syv måneder.

Det alene ville i øvrigt koste 80 millioner kroner, blev det oplyst. Selvom det angiveligt var CSC, der ikke kunne leve op til sine forpligtelser, så udtalte Adam Wolf sig således til Computerworld:

"Vi er meget kede af det, fordi det koster mange penge at udsætte sådan et projekt," sagde han i 2007 og forsvarede den indgåede kontrakt, der betød, at CSC dengang kun så ud til at skulle betale en millionbod.

Forsinket i 2008

I november 2008 meddeler styrelsen, at der vil gå endnu længere tid med at være klar. Faktisk bliver forsinkelsen nu oppe på halvandet år i alt.

Beregninger viser, at man mister gevinster for cirka 200 millioner kroner ved udskydelsen.

"Det er rigtigt, at der er halvandet års effektiviseringsgevinst, som ikke kommer ind. Den udskydelse vi har nu, den udskyder gevinsten," konstaterede Adam Wolf dengang.

Han udtalte videre om forsinkelsen:

"Der er to hovedårsager. Den ene er forsinkelse af del-leverancer fra CSC. Den anden er, at der er enighed om, at kompleksiteten er så stor, at hvis man vil værne sig mod fejl, så skal man bruge ekstra tid på test".

"Alle er enige om, at det værste vil være, at vi åbner systemet, og der er fejl i det," sagde han videre i november 2008 til Computerworld.

It-problemer i 2009

Men da projektet endelig kommer på benene i anden halvdel af 2009, opstår der store problemer.

Domstolsstyrelsen pointerer, at det skam ikke er selve it-systemet bag den digitale tinglysning, der har fejlet, men derimod den manuelle sagsbehandling i Hobro, der har "været ramt af uforudsete overgangsproblemer".

Ikke desto mindre efterlod introduktionsperioden for den digitale tinglysning en sagspukkel på ikke færre end 75.000 uafsluttede sager og sendte ved et uheld 700 sager ud i den blå luft.

Rasende boligkøbere og advokater var ved at koge over, fordi systemet ikke fungerede.

Sagen har fået politiske efterdøninger, hvor ministre er blevet grillet under flere samråd om sagen. Blandt andet blev det afsløret, at forudgående test var noget løse i koderne, skrev Comon.

Bonus til direktøren

Forleden kunne Computerworld så afsløre, at direktøren har fået udbetalt en bonus i årene 2007, 2008 og 2009 på tilsammen 265.000 kroner oveni i sin normale millionhyre.

Selvom bestyrelsen i Domstolsstyrelsen forsvarer udbetalingen med, at det er en udbetaling for direktøren "særlige indsats" på hele Domstolsstyrelsens virkeområde, så har det fået socialdemokraterne op i det røde felet.

Ligesom Danske Boligadvokater har kaldt det direkte "stødende", for de mange familier, der har mistet i tusindvis af kroner på grund af problemer med tinglysningen, at den ansvarlige får en kæmpe bonus.

Nu er sagen om den omstridte bonus foreløbig havnet på den konservative minister Lars Barfoeds bord.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere