Artikel top billede

Hvordan fungerer det her e-faktura?

Skal du sende fakturaer til det offentlige, skal det ske med e-faktura. Fortvivl ikke; det behøver hverken at være dyrt og kompliceret.

Siden 1. februar 2005 har alle regninger til det offentlige skullet sendes elektronisk.

For at lette overgangen til elektronisk faktura kunne virksomheder i en overgansperiode anvende de såkaldte læs-ind-bureauer med støtte fra staten.

Den støtte bortfaldt 1. juli 2009, hvilket du nok er smerteligt bekendt med, hvis din virksomhed sender fakturaer til offentlige virksomheder.

Det betyder, at du nu skal betale den fulde pris for læs-ind-bureauernes hjælp til at scanne dine papirbaserede fakturaer ind, omdanne dem til e-faktura og sende dem til dine offentlige kunder.

Du har dog en række muligheder for at undgå læs-ind-bureauerne som dyr mellemmand mellem dig og dine kunder.

Økonomisystemer integreret med e-faktura

Der findes i dag en række økonomisystemer, der har mulighed for at danne e-fakturaer og sende dem. Hvis du anvender et af dem, har du ikke de store problemer.

Som PC World Business Center beskrev i portrættet af elektriker-virksomheden Amstrup-EL, giver et økonomisystem som Mamut eksempelvis mulighed for at afsende e-fakturaer direkte fra systemet.

Det er også tilfældet for en række andre økonomisystemer, eksempelvis det onlinebaserede economics.dk, som medieanalyse-virksomheden Presspoint blandt andet anvender til at sende e-fakturaer til sine kunder.

Økonomisystemer danner e-faktura

Nogle økonomisystemer kan danne e-fakturaer, men kan ikke nødvendigvis sende dem. Her kan du få hjælp af NemHandel-programmet, der sørger for at sende e-fakturaerne sikkert via nettet.

NemHandel-programmet kører udelukkende på Windows.

For at du kan anvende NemHandel-programmet sammen med dit økonomisystem, skal dit økonomisystem kunne danne fakturaer i formatet OIOXML eller OIOUBL. Kontakt din leverandør af økonomisystemet, hvis du er i tvivl om det er muligt.

Du skal have et medarbejdercertifikat og et funktionscertifikat for at anvende NemHandel-programmet. De kan fås hos DanID.

Online e-faktura-portaler

Der findes i dag en række e-faktura portaler, hvor du kan indtaste dine fakturaer direkte på en webside, og derefter tager portalen sig af at omdanne det indtastede til en e-faktura og sende det til din kunde.

Nogle af dem koster penge, mens andre er ganske gratis.

Business Center har lavet en oversigt over nogle af e-faktura-udbyderne.

Tradeshift - Shift Happens

En af de gratis muligheder er Tradeshift. PCWorld Business Center har tidligere skrevet en artikel om folkene og visionerne bag Tradeshift.

For den mindre virksomhed er Tradeshift interessant, da det er et gratis faktureringsværktøj, der er web-baseret og fungerer i alle browsere. Der er således ikke behov for at installere nyt software på virksomhedens computere. Tradeshift gør det muligt for enhver virksomhed at sende og modtage fakturaer elektronisk.

Sproom - hurtig faktura fremsendelse

Et andet eksempel er Sproom. Her er det gratis at modtage og sende fakturaer til og fra det offentlige.

Ønsker man at sende eller modtage e-fakturaer til og fra erhvervsvirksomheder, koster det kr. 1,50 pr. afsendt faktura.
Der er ikke noget abonnement, ingen forsendelsesafgift og ingen binding.

Business Center har lavet en lille guide, der viser, hvordan man opretter sig som bruger på Sproom og afsender sin første faktura.

1-2-3. Det er ikke så svært.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?