Mærsk har tidligere sejlet tæt på kartelregler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. november 2006.


A.P. Møller - Mærsk har tidligere driblet sig elegant ud af en kartelskandale i luftfarten. På verdenshavene er kartelaftaler stadig et udbredt og accepteret fænomen.

- Der er tale om et ulykkeligt, enkeltstående tilfælde.
Sådan faldt ordene fra Mærsk Mc-Kinney Møller da skandalen om luftfartskartellet mellem Mærsk Air og SAS nåede sin kulmination i sommeren 2001.
I den kartelsag fik Mærsk Air - på det tidspunkt en del af A.P. Møller gruppen - en bøde på 97 millioner kroner af EU Kommissionen for i en årrække at have været involveret i en hemmelig aftale, der regulerede priser og trafik, blandt andet på ruten mellem København og Stockholm.
Ved at reagere hårdt og hurtigt lykkedes det imidlertid stort set A.P. Møller at få lagt låg på skandalen. Man vedkendte sig ansvaret, degraderede den ansvarlige direktør, betalte bøden - og slap med mindre ridser i lakken.

Mærsk har også i årtier været involveret i flere globale karteller - og det tilmed helt officielt. For shippingbranchen - hvor Mærsk-gruppen har sit historiske udspring og stadig henter hovedparten af sin omsætning - adskiller sig fra de fleste andre brancher ved at karteller, der aftaler priser og koordinerer fragtruter, er en helt almindelig, åbenlys og lovlig del af forretningen.
Systemet med de såkaldte konferencer af redere, som fastsætter fragtrater og kapacitet i den internationale linjeskibsfart, har eksisteret siden 1870'erne. Men deres tid er, efter alt at dømme, ved at være omme. Et forslag fra EU-Kommissionen vil ophæve de undtagelsesbestemmelser fra den europæiske konkurrencelovgivning, som gør kartellerne mulige. Nye regler, der ifølge Kommissionen vil betyde lavere priser på containertrafikken, forventes indført fra oktober 2008.
Shipping er en branche, der er notorisk uigennemsigtig, og Mærsk har i mange år anvendt konkurrencehensyn som en forklaring på selskabets yderst konservative informationspolitik. Der er dog blevet løst noget op for posen de senere år, hvor gruppen under ledelse af Jess Søderberg og Michael Pram Rasmussen har hævet informationsniveauet over for både offentligheden og investorerne.

OriginalModTime: 16-11-2006 13:45:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere