Danmarks digitale deling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. marts 2007.


Danmark er delt i et digitalt A og B-hold, viser en rapport fra Teknologisk Institut.

Danmarks digitale B-hold udgøres af ældre kvinder med en elevuddannelse eller grundskoleforløb og en husstandsindkomst på 100-200.000 kroner. A-holdet består af unge akademikere med en husstandsindkomst på en halv million kroner.
Så firkantet kan det sættes op. Men da B-holdet udgør 40 procent af befolkningen, findes der dog andre typer på holdet.
Det samme gælder A-holdet, der udgør 60 procent af befolkningen, hvor alle altså ikke er unge akademikere med en høj indkomst.
Teknologisk Institut identificerer derfor tre undergrupper på henholdsvis A- og B-holdet.
Den ene undergruppe på B-holdet er danskere på over 50 år, der en gang imellem søger underholdning på nettet derhjemme. Computeren bruges for sjov. De få it-færdigheder har denne gruppe lært af familien, men de mener ikke, at de har behov for at lære mere - og interesserer sig i øvrigt heller ikke for teknologi.
Den anden gruppe adskiller sig ved næsten aldrig at bruge internettet. De bruger kun sjældent computeren og har bestemt heller ingen intention om at lære mere.
Den sidste gruppe er kvinder i 40'erne, der faktisk dagligt bruger computeren og internettet - både på arbejde og hjemme. Problemet for denne gruppe er, at de ikke føler, de har tiden til at lære mere.
A-holdet har både en stærk interesse i at lære mere og mener, de har et kæmpe behov for at udbygge deres it-kompetencer.
For dem er tiden den altoverskyggende barriere for at dygtiggøre sig mere. Det gælder dog ikke den undergruppe, som rapporten kalder "den totaldigitale studerende".
Denne type bruger computer og internettet i alle hverdagens aspekter. Blandt andet for at kunne følge med på studiet. Mænd udgør den største andel, og gruppen er selvlært.
Det gælder også den anden undergruppe, som rapporten kalder "de dygtige mandlige privatister". Disse mænd bruger computeren, fordi de synes det er sjovt, og de tager hurtigt ny teknologi til sig.
Den sidste undergruppe er "de højtuddannede opkoblede funktionærer". De er i gennemsnit 39 år og har mobil opkobling til internet og arbejdspladsens netværk. De anvender primært it, fordi det er nødvendigt for arbejde og karrieren. De tager hurtigt ny teknologi til sig og er ofte selvlærte.
k.hansen@cw.dk

OriginalModTime: 12-03-2007 12:20:46




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere