Second Life i hård modvind

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. marts 2007.


Second Life I februar 2007 faldt dækningen af Second Life for første gang i Sverige, mens vi i Danmark endnu ikke har set klimaks. I Norge og Finland er der så godt som ingen omtale af Second Life i medierne.

Second Life har tabt pusten. I februar er der sket et dramatisk skift i de danske mediers omtale af second Life - den er blevet negativ.

Fra januar til februar har de danske online-medier skruet gevaldigt op for den kritiske dækning af Second Life. Det viser en analyse, som Observer har lavet for Computerworld.
I januar var ikke en eneste artikel om Second Life i de 1.000 online-medier, som Observer overvåger, negativ, mens det var 25 procent i februar.
"Der er sket et dramatisk skift," siger medieanalytiker Alexander Mason fra Observer.
Han forklarer, at danske medier i den første tid skrev om fænomenet og de utallige virksomheder, der oprettede sig i Second Life for at score PR.
"For at finde nye vinkler, ender man med at skrive nogle negative historier," siger han.
Sex og kriminalitet
Især sex og kriminalitet i Second Life er siden blevet udsat for mediernes kritiske blik. Også den sorte økonomi i Second Life har været under lup, ligesom cyber-pædofili og en kritik af, at Second Life er blæst helt ud af proportioner.
En artikel i itsvar.dk pointerer blandt andet, at selvom Second Life på et år er gået fra 1 million "indbyggere" til 3,1 million indbyggere, er det en meget begrænset skare, der logger ind på sitet.
Artiklen refererer en undersøgelse fra det britiske nyhedssite The Register, der fortæller, at der aldrig er flere end omkring 15.000 mennesker, der er logget på Second Life på én gang. Det er færre, end hvad Arto.dk har på trods af, at Second Life er et verdensomspændende fænomen, lyder det i artiklen.
Alexander Mason forklarer, at det er en normal mediecyklus især for nye teknologiske produkter, at det starter positivt og går over i negative historier.
"Først ønsker medierne at bygge noget op. Alle hopper med på vognen, og specielt virksomheder vil høste god PR af det," siger han.
I dette tilfælde har en lang række virksomheder fået rigtigt god PR-værdi ud af at oprette sig i Second Life. Men for at finde nye vinkler vil medierne før eller siden se efter de negative vinkler også, siger han.
Havnet i dårligt selskab
Tror du virksomheder har oprettet sig udelukkende for at få PR?
"Lad mig sige det på denne måde. Jeg tror, at der er en række firmaer, der har bygget deres businesscase op efter, at de kan være sikre på, at deres investering betaler sig tilbage bare ved den PR-værdi, de får for at etablere sig i Second Life. Hvis de efterfølgende får noget ud af at være der også, er det blot bonus," siger Alexander Mason.
At 25 procent af artiklerne om Second Life er negative over for virksomheden, er faktisk mere, end man ellers oplever for lignende produkter.
"Omtalen i februar vurderer vi som direkte dårlig. Før var omtalen rigtig god i forhold til andre virksomheder og produkter. Men vores erfaring viser, at virksomheder med negativ omtale på over 25 procent har et dårligt medieimage, som der bør gøres noget ved," siger Alexander Mason.
Normalt ligger produkter, virksomheder og services på 10-25 procent positive artikler, 50-70 neutrale og 10-20 procent negative artikler. Dog er der nogle brancher som energi og forsikring, som får endnu dårligere omtale. Der er det ikke unormalt med op til 30 procent negative artikler, forklarer Alexander Mason.
Eksplosiv start
Analysen som Observer har foretaget for Computerworld viser, at omtalen af Second
Life på blot et halvt år er gået fra ingenting til massiv dækning.
I juni 2006 var der ingen artikler om Second Life på de 1.000 danske online-medier, der overvåges af Observer. I februar 2007 var der 173. Men måske er omtalen tæt på at toppe.
"Jeg tror, omfanget af Second Life har toppet, men man kan aldrig være sikker. For at det fortsat skal stige, skal journalisterne finde nye tilgange til at lave historier derfra, og det har jeg svært ved at se, hvad skulle være," siger Alexander Mason.
I Sverige har man set samme forløb. Der er kurven dog knækket i februar, hvor omtalen af Second Life for første gang faldt.
I Danmark har omtalen af Second Life overhalet omtalen af Arto og Joost, og hvis stigningen fortsætter, vil fænomenet også overhale omtalen af YouTube, der i gennemsnit har 160-180 artikler.

Billedtekst: sex Det er specielt sex og kriminalitet i det virtuelle univers Second Life, der er blevet genstand for negativ kritik i medierne.

Sidehistorie:
Second Life-bølgen skyller ikke over Finland og Norge - endnu!
Norske og finske journalister har enten ikke opdaget Second Life, eller også er de ikke så imponerede over det. I hvert fald er omtalen minimal af Linden Labs succesrige forretningskoncept i de to lande.
En skarp kontrast til Sverige og Danmark, hvor omtalen af Second Life er massiv og fortsat stormer frem.
Det viser en analyse, som Observer har foretaget for Computerworld.
Lav omtale
Medieanalytiker Alexander Mason fra Observer tør ikke gætte på hvorfor, der er så lav omtale i Norge og Finland.
Han afviser imidlertid ikke, at en Second Life-bølge også vil skylle ind over de to lande.
"Det kræver blot, at ét indflydelsesrigt medie i landet starter med at omtale det. Jeg vil skyde på, at oddsene lige nu er fifty-fifty, men det bliver mindre sandsynligt, desto flere måneder der går," siger Alex-ander Mason.
Redaktør for IDG.no Christer Aasen fortæller, at IDG.no og Computerworld i Norge har skrevet en del om Second Life, faktisk også mere end det fortjener.
"Det skyldes, at det er blevet et fænomen," siger han.
Han erkender dog, at generelle medier i Norge måske ikke har kastet sig over det i samme grad som i Danmark og Sverige. Det kan skyldes, at der er flere brugere i Second Life fra Danmark og Sverige, end der er fra Norge.
Totalt overeksponeret
Christer Aasen er langt fra sikker på, at Second Life nogensinde bliver et stort hit i Norge.
"Linden Labs fortæller, at Second Life har over tre millioner brugere, men ifølge en interessant analyse fra det britiske nyhedsbsite The Register, har Second Life ikke flere end 15.000 personlige logins samtidig. Hvis det er rigtigt, er Second Life under alle omstændigheder totalt overeksponeret," siger han.
"Men havde Norge haft en minister, som vandrede rundt i Second Life på jagt efter skattekroner, ville det sikkert også have givet mere omtale i aviser og tv," siger han.
I dag er det kun få norske kendte, institutioner og virksomheder, der forsøger sig med Second Life. Det kan ændre sig, og så vil medieinteresser også ændre sig, mener Christer Aasen.

Faktaboks:
Artikler pr. måned på udvalgte websites
Youtube: 160-180 artikler.
Second Life: 173 i februar og vokser hver måned.
Joost: 2-3 artikler, men intet fast mønster. Op til 40 i enkelte måneder.
Arto: 10-20 artikler.

OriginalModTime: 15-03-2007 15:10:55




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere