Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. april 2007.
Belgien har valgt ODF som den åbne standard, landet vil bruge. Det ligner en kontroversiel beslutning, som Microsoft vil gøre alt for at forhindre, men sådan forholder det sig langt fra.
Firs mænd og et par enkelte kvinder fyldte i tirsdags Folketingets sagnomspundne fællessal, for at sætte fokus på åbne standarder.
Det helt store trækplaster var Peter Strickx, der har været ankermand bag den ODF-løsning (Open Document Format), den belgiske regering har lagt sig fast på. Landet har nemlig vedtaget, at ODF er den åbne standard, der skal benyttes på føderalt niveau. Peter Strickx har titel af generaldirektør i det belgiske FEDICT (the Federal Public Service for Information & Communication Technology).
I de flestes ører klinger det i første omgang som en kontroversiel beslutning, der kunne få Microsoft og fortalerne for Open XML (OXML) til at blive hvidglødende af raseri og hive det helt tunge skyts frem i kampen for deres kæledægge.
Det er dog langt fra tilfældet. Faktisk roste Microsofts administrerende direktør i Danmark, der også var repræsenteret ved konferencen, dele af beslutningen og de tanker, der har ligget bag. Selv om det på overfladen ligner et farvel til Microsoft i den belgiske forvaltning, forholder det sig nemlig langt fra sådan.
Mudret debat i Danmark
Den belgiske problemstilling om implementeringen af åbne standarder ligner den, vi i øjeblikket står overfor i Danmark, men beslutningen i Belgien er taget på et meget mere jordnært grundlag, end den danske diskussion hidtil har båret præg af.
I Danmark har man vendt og drejet de to formater på alle leder og kanter med det resultat, at mange - ikke mindst de politikere, som skal tage beslutningen - er blevet mere forvirrede end afklarede.
I Belgien har man på pragmatisk vis defineret, hvad det er man forventer af en åben standard og taget beslutningen på grundlag af behovet. Derved har man formået at flytte presset for at få tingene til at lykkes over på Microsoft og ODF-folkene.
"Vores valg af ODF er ikke et opgør med Microsoft, men det har været et meget væsentligt parameter, at man skal bevæge sig væk fra en enkelt producent. Samtidig har valget tvunget Microsoft til at åbne sine formater og produkter, og Belgien kan tage stor del af æren for, at Microsofts i dag arbejder i retning af en åben dokumentstandard," sagde Strickx i sit oplæg.
Et synspunkt som Microsoft-direktør, Jørgen Bardenfleth kunne bekræfte.
De hovedområder den belgiske arbejdsgruppe har stillet krav om til en åben standard, er 100 procent interoperabilitet samt uafhængighed af en enkelt leverandør. Åbne standarder skal nemlig sikre frihed til at vælge både platform og til at få adgang til informationer og services.
"Disse krav opfyldes i øjeblikket kun af ODF-formatet, og derfor var valget enkelt," sagde Strickx.
Til forskel fra den danske debat har beslutningen ikke været fokuseret på for eller imod Microsoft eller open source, der ofte er blevet bundet sammen med åbne standarder, selv om det ikke er en korrekt udlægning.
"Vi har valgt et format, der er åbent og fri for tilknytning til en enkelt producent, og som alle kan bruge. Derved får vi den ønskede interoperabilitet og samtidig bevarer alle friheden til selv at vælge platform. Det er således ikke en produktrelateret beslutning, og mange vil stadig benytte Microsofts platform, men vi har lagt pres på producenterne om at skabe produkter, der understøtter åbne standarder," forklarer Strickx om beslutningen.
Det pres skal naturligvis udmunde i konkrete produkter, der kan gøre visionen til virkelighed. Den proces er i gang, men langt fra færdig.
"Udviklingsarbejdet med plug-in-løsninger mangler stadig meget, før det fungerer acceptabelt," sagde Strickx om det konkrete implementeringsproblem Belgien i øjeblikket står overfor.
Billigere drift
Samtidig skal standarderne gøre driften billigere. Platformen er for så vidt ligegyldig. Den skal blot understøtte valget. Herefter er det op til it-budgettet i de enkelte enheder, om de vil benytte den ene eller anden platform.
"Det har været meget væsentligt for os at holde omkostningerne nede, og det frie valg af platform betyder, at man kan benytte eksisterende og allerede indkøbt teknologi. Man skal således ikke bruge penge på nyindkøb,"sagde Strickx.
Den belgiske ODF-model omhandler kun implementering af åbne standarder på føderaltniveau, og der er således ikke tale om en plan, som gælder for hele landet og dets mange provinser.
I Danmark er der lagt op til et mere ambitiøst projekt, der skal omhandle alle offentlige instanser. De tanker, som ligger til grund for den belgiske model om åbne standarder er dog meget principielle, og hvis der er vilje til det, kan man med fordel trække på de erfaringer, landet har gjort.
Konferencen på Christiansborg var da også repræsenteret af it-ordførerne fra Venstre, og Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti, der i den efterfølgende debat, hver især fremlagde deres bud - eller mangel på samme - på en åben standard.
Efter politikerrunden kan spørgsmålet om, hvornår danskerne får en politisk afklaring på den strategi, landet skal arbejde efter, synes meget langt væk. Der har svirret rygter om, at der bliver truffet et valg på et it-ordførermøde, som finder sted den 9. maj, men med tirsdagens udmeldinger i baghovedet kommer det næppe til at holde stik.
Polititisk usikkerhed
Der var også synlig usikkerhed fra alle deltagende politikere i forhold til, om beslutningen skal være en eller to åbne standarder. Ingen af de fire ordførere kunne komme med en konkret udmelding. Tættest på et svar var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der gav udtryk for, at hans parti efterhånden hælder mest til en standard.
En samstemmende forklaring på det manglende overblik var, at ministeren endnu ikke har givet svar på de høringsspørgsmål, der er indgivet for op til halvanden år siden.
Der er ellers kun otte måneder til skæringsdatoen, som er fastsat til årsskiftet 2007/2008.
Efter krudtrøgen har lagt sig den 31. december 2007, skal Folketingsbeslutningen B 103, der blev enstemmigt vedtaget den 2. juni 2006, nemlig træde i kraft.
Den pålægger regeringen, at statens brug af it, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder. Endvidere skal regeringen vedligeholde et sæt af åbne standarder og sikre, at alle digitale informationer og data findes i formater, der er baseret på åbne standarder.
Åbne standarder i staten er således et lovkrav efter 1. januar 2008.
Faktaboks:
Åben standard
For at en standard kan erklæres åben, skal den være veldokumenteret med de fuldstændige specifikationer offentligt tilgængelig. Herudover skal den være frit tilgængelig, og der må ikke være økonomiske, politiske eller juridiske begrænsninger på anvendelsen. Certificering og vedligeholdelse sker gennem en standardiseringsorganisation via en åben proces. I øjeblikket er Open Document Format (ODF) det eneste format, der er ISO-godkendt som åben standard. Microsofts Office Open XML (OOXML) eller blot Open XML er i øjeblikket i godkendelsesfasen hos ISO.
Faktaboks:
B 103 og implementeringsplan
Folketingsbeslutningen B 103 blev den 2. juni 2006 enstemmigt vedtaget, og den pålægger regeringen at sikre, at statens brug af it, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder. Endvidere bør regeringen vedligeholde et sæt af åbne standarder og sikre, at alle digitale informationer og data findes i formater, der er baseret på åbne standarder. Åbne standarder i staten er et krav efter 1. januar 2008.
Den 23. februar 2007 blev IT- og Telestyrelsens implementeringsplan offentliggjort. Den siger, at udveksling af tekstbehandling mellem offentlige myndigheder skal anvende både Open Document Format og Office Open XML. Derved blev de to formater sidestillet på trods af, at Open XML endnu ikke er godkendt som åben standard.
billedtekst: format "Vi har valgt et format, der er åbent og fri for tilknytning til en enkelt producent. Derved får vi den ønskede interoperabilitet, og samtidig bevarer alle friheden til selv at vælge platform," sagde konferencens trækplaster, Peter Strickx, om den belgiske ODF-beslutning. Foto: Nicolai Devantier
OriginalModTime: 26-04-2007 13:33:02