Test: Boxee Box vil være mediecenter-kongen

Boxee Box er seneste bud på en tv-boks, der tryller video fra din pc og internet ind på fladskærmen. Men fungerer det ordentligt? Og er Boxee Box den nye konge i din stue? Vi har testet det lille mediecenter.

1. Test: Boxee Box vil være mediecenter-kongen

Den er lille, ligner en firkant, der er kløvet med et samuraisværd, og så har den ambitioner om at blive bedste venner med din fladskærm.

Sig pænt goddag til Boxee Box fra D-Link, som er et forsøg på at få indhold fra din pc og internet smidt ind på dit tv.

Det seneste år har budt på massevis af bokse, der netop ønsker at blive konge i dagligstuen, og vi har set WD TV Live Hub, Apple TV og Logitech Revue (Google TV).

Boxee Box skiller sig dog ud fra de andre tv-bokse, da softwaren er open source. Det har faktisk været muligt gratis at hygge sig med Boxee på computeren det seneste år.

Det har givet Boxee en trofast fanskare, og derfor var der også en del utilfredse tilhængere, da selve boksen kom på gaden for kort tid siden.

Softwaren var nemlig blevet opdateret - også i forhold til hvad D-Link viste os så sent som i oktober - og det har betydet mere minimalistiske menuer, og at der er kommet mere fokus på internetdelen i forhold til lokale filer.

Det lidt anonyme design vil nogen måske finde en anelse kedeligt, men det er til at finde rundt i, selv om navigationen ikke får topkarakter. Det vender vi tilbage til om lidt.

Spøjst udseende

Selve Boxee Box er i sit design langt mere vovet, da tv-boksen ser ud til at være blevet skåret skævt over.

Det stærkt asymmetriske udseende får Boxee Box til at skille sig ud fra mængden, men gør den også til et lidt spøjst indslag, hvis den placeres i tv-reolen sammen med din Blu-Ray-afspiller og din harddiskoptager.

Boxee indeholder ingen harddisk, hvor du kan gemme indhold, så du må fodre den løbende.

Du kan koble USB-nøgler eller -harddiske til Boxee Box via to USB-indgange, og den har også en port til SD-kort. Det er også muligt at koble den til hjemmenetværket og hente filer trådløst.

På forsiden lyser Boxee-logoet op, når boksen er tændt, mens du på bagsiden finder HDMI-indgang, så du kan sætte den i forbindelse med din fladskærm.

På bagsiden finder du også en port, så du kan koble boksen på nettet via kabel, men da Boxee Box også har indbygget trådløst netværk, er det den nemmeste løsning. Især hvis du ikke allerede har et internetkabel liggende i stuen.

Fin fjernbetjening

Der følger en fjernbetjening med til tv-boksen, og den er rigtig godt tænkt. På forsiden har den en lille håndfuld knapper, der bruges til at navigere rundt i menuerne på Boxee Box. Det er udmærket, men den store overraskelse er på bagsiden af fjernbetjeningen.

Her er blevet plads til et QWERTY-tastatur - samme opsætning af taster som du kender fra dit pc-keyboard - og det gør det meget let at søge efter film, musik eller fotos i menuerne eller på eksempelvis YouTube.

Vi danskere er ikke så heldige at have adgang til æ, ø og å på fjernbetjeningen, og det er desværre heller ikke inde i Boxee-menuen muligt at vælge dansk tastatur. Vi søgte for sjov på "Rod grod med flode" - og fik faktisk resultater på rødgrød med fløde, så måske er det ikke noget stort problem. Men du skal ikke regne med at bruge fjernbetjeningens taster til andet end hurtige søgninger.

Det kræver i øvrigt tilvænning, hvis du ikke allerede har kendskab til Boxee Box' menustruktur, og selv om den er simpel, skal du ofte klikke lidt for meget til vores smag, hvis du vil have åbnet bestemte menupunkter, eksempelvis hvis du vil have adgang til dine favoritfilm.

2. Æder næsten alle videoformater

Boxee Box' fornemmeste opgave er at afspille videofiler på fladskærmen, og det gør den virkelig godt. Det er muligt at hente videofiler fra din NAS (netværksharddisk), fra USB-nøgler som du fodrer boksen med eller fra indhold fra nettet, eksempelvis YouTube.

Et væld af formater understøttes som AVI, MKV, MOV, MP4, FLV, XVID og mange, mange flere. Boksen kan endda æde ISO-filer.

Dermed er der rig mulighed for at få afspillet dine videofiler, uanset hvilket mærkværdigt format de er gemt i.

Boxee understøtter 1080p, også kendt som full HD, og 5.1 surround, og det burde tilfredsstille selv hardcore filmfreaks.

Vi har i testperioden kastet adskillige filer efter boksen, og den åd det hele uden problemer.

Det siger måske sig selv, men Boxee Box er ikke en tv-boks for hr. og fru Sovs & Kartoffel. Selv om menuerne er forsøgt simplificeret, kræver det it-viden at få det bedste ud af Boxee.

Du kan naturligvis smide en USB-nøgle med videofiler i Boxee, men det er nu langt sjovere at suge filer trådløst fra en netværksharddisk.

Indhold fra nettet

Hvis du ikke har nogen spændende videofiler at afspille på Boxee Box, er tv-boksen klar til at hjælpe.

Når den er koblet til nettet, kan den nemlig hente tv-show og film. Udvalget er begrænset i skrivende stund, og det er også begrænset af vores geografiske placering.

Nogle tv-show, som ligger på nettet, er kun tilgængelige for amerikanere. Det er dog muligt at fuske med sin IP-adresse inde i menupunktet VPN (Virtual Private Network), og det lykkedes, da vi testede muligheden.

Det giver adgang til langt mere indhold, men det er naturligvis ærgerligt, at man er nødt til at snyde sig til det.

Boxee har i øvrigt indgået aftaler med de to online videoudlejningstjenester Netflix og Vudu, og de skulle snart virke på boksen ... hvis du har en amerikansk IP-adresse. Hulu Plus med massevis af amerikanske tv-show er også snart klar til amerikanerne.

Som dansker er det ærgerligt at stå på sidelinjen og se på, og det fjerner desværre lidt af charmen ved boksen, at vi ikke får fuld funktionalitet.

3. Boxee fyldt med smarte apps

Heldigvis gør Boxee det næsten godt igen med Apps. Det er et menupunkt, der - som navnet antyder - indeholder en masse småprogrammer. Der findes i skrivende stund over 130 forskellige, og de giver dig blandt andet adgang til videopodcast.

Her får du adgang til adskillige indslag fra gadgetsider, eksempelvis Engadget.com, Cnet og Wired.

Der er også plads til underholdning som Fail Blog og College Humor.

For os danskere er der faktisk også allerede indhold. Du kan få adgang til nogle af DR's udsendelser som Hammerslag og Spise med Price via en DR-app. Der er også en app til gadgetprogrammet So Ein Ding fra DR2.

Hvis der mangler noget, er det muligt at udvikle sine egne småprogrammer, hvis man har de evner. Boxee-softwaren er som nævnt indledningsvis open source, og derfor kan du bidrage til den, hvis du har lyst. Læs mere om det her.

Hurtigt net-fix

Ud over at indeholde video giver Apps også en række andre forbedringer til Boxee. Det er nemlig under dette punkt, du finder tv-boksens browser. Den er ikke noget vidunder, men Boxee Box skal have et ordentligt klap på skulderen for at understøtte flash.

Dermed snydes du ikke for indhold, men får det samme op på fladskærmen, som hvis du sad foran en bærbar.

Desværre kan det være lidt besværligt at navigere rundt. En lille cursor dukker op, som du kan flytte rundt på skærmen og klikke på links. Den bevæger sig dog meget trægt. Men det kan lade sig gøre at besøge ens favorit-websider og få sig et net-fix.

Vi savner dog muligheden for at zoome ind. Tekster bliver hurtigt meget små, når du har en høj opløsning på din fladskærm.

Hvis du skal foretage noget seriøst på nettet, skal du stadig have fat i din rigtige computer.

4. Perfekt til gadget-entusiaster

Da Boxee Box blev lanceret i november, indeholdt den en række fejl i sin software, og D-Link har nok haft lidt for travlt med at få boksen klar til det store jule/thanksgiving-salg.

En opdatering fjerner en række af problemerne, men boksen er stadig ikke helt fejlfri. Det er dog ikke noget, der hæmmer brugen af boksen, og vi forventer, at de sidste knaster høvles af i den kommende tid med en ny opdatering.

Boxee er skabt af nørder til nørder, og det skinner igennem. Det er virkelig et produkt, som mange gadget-entusiaster vil knuselske.

Hvis du var begejstret for WD TV Live HD, kan du forvente at få en sand lykkerus, når du får fingre i Boxee Box.

Kan blive endnu bedre

Markedet for tv-bokse vokser hastigt i øjeblikket, og det ser ikke ud til, at hverken Google TV eller nogen andre har ramt den helt rigtige opskrift på at få videofiler og internet svejset sammen med fladskærmen i stuen.

Boxee Box ligner dog absolut det bedste produkt i øjeblikket. Det er et lækkert stykke legetøj for gadgetfolket og filmfreaks, og vi ville egentlig ønske, at vi kunne kaste et flot femtal efter boksen, men den må nøjes med et stort firetal.

Desværre må vi erkende, at lidt for langsom web-surf, ingen danske bogstaver på tastaturet og mindre indhold end i den amerikanske version trækker ned. Prisen omkring 1.900 kroner er også i den høje ende, når der tænkes på, at det er open source software, der driver maskinen, og den ikke har nogen harddisk til opbevaring af data.

Samtidig virker det, som om Boxee Box' fulde potentiale ikke er rullet ud endnu. Når der først kommer gang i produktionen af Boxee-apps, vil den uden tvivl blive et endnu mere spændende bekendtskab.

Så selv om Boxee Box gerne vil være konge i din dagligstue, må den nøjes med at være knægt lidt endnu. Fremtiden tegner dog til at blive noget af et eventyr for D-Links Boxee Box.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere