Artikel top billede

Test: Super-NAS vil æde din mediesamling

Overvejer du at købe stort ind til at lagre hjemmets digitale mediesamling? Så får du svært ved at finde et bedre valg end Synology DS1010+. Det velvoksne NAS-drev byder på spandevis af terabyte og har funktionalitet og brugervenlighed i topklasse. Vi har testet løs.

Test: Super-NAS vil æde din mediesamling

Vil du gerne have rigtig stor datasikkerhed og høje overførselshastigheder på din næste netværksharddisk? Og vil du gerne betale prisen for det?

Så skulle du måske kigge nærmere på det nyeste NAS-drev
(Network Attached Storage, også kaldet netværksharddisk) fra Synology, DiskStation DS1010+.

Tricket med NAS-drevet, der understøtter hele fem interne harddiske, er, at du kan få forbedret fejltolerance, uden at lagerkapaciteten rasler i bund.

I modsætning til den glimrende Qnap TS-459 Pro, der er begrænset til fire interne harddiske, kan dine diske med DS1010+ desuden konfigureres som RAID 5+spare og RAID 6.

Læs mere om RAID i vores Q&A om NAS-drev.

Fordelen ved RAID5+spare er, at NAS-drevet automatisk påbegynder genopretning på den såkaldte spare-disk, hvis en harddisk står af.

Du er derfor væsentligt hurtigere oppe at køre igen, hvis uheldet banker på din dør.

Hvis du vil have den optimale fejltolerance, skal du vælge RAID 6, for så kan du trække på smilebåndet, selv hvis to harddiske ufrivilligt må lade livet.

Næsten 15.000 gigabyte

Hvis du satser på tidens mest velvoksne harddiske på tre terabyte, kan du i teorien smække helt op til 15 terabyte lagerplads i Synologys mastodont.

I forbindelse med testen holdt vi os til fem 3,5-tommer test-diske på hver to terabyte, som vi konfigurerede i en RAID 5-opsætning.

Efter endt installation og konfiguration, der i øvrigt forløb nemt og smertefrit, var resultatet, at vi havde et gigantisk netværksdrev på omkring syv terabyte foran os.

Det lyder måske vanvittigt for almindelige brugere, men hvis du har en stor husstand med mange computere, eller hvis du bare er bidt af en digital videoentusiast med smag for HD-kvalitet, kan man som bekendt aldrig få plads nok.

Hardware med slag i

DS1010+ er baseret på Intels Atom D510-processor, der har to processorkerner på hver 1,6 gigahertz. Det lyder som specifikationerne på en træg netbook, men i et NAS-drev som dette er det ensbetydende med hurtige filoverførsler.

Derudover kan hardwaren prale med en gigabyte hukommelse, fire USB-porte og en eSATA-port til eksterne diske, mulighed for tilslutning af Synologys smarte udvidelsesenhed, DX510, så du kan sparke lagerpladsen i vejret med yderligere fem diske, to gigabit netværksstik, mulighed for deling af USB-printer samt tilslutning af en UPS, uninterrupted power supply, også kaldet redundant strømforsyning.
 
Sidstnævnte er især relevant til virksomhedsbrug, da prisen på den samlede løsning løber voldsomt op. 

Hvis du er på udkig efter en rimeligt prissat løsning med integreret redundant strømforsyning, kan du kigge nærmere på Thecus N4200, der kan holde systemet kørende i omkring to minutter, hvis strømmen bliver afbrudt, mens de sidste data skrives til disken.

Vi kunne godt have tænkt os et eller flere USB-stik direkte på enhedens forside - til nem sikkerhedskopiering af USB-nøgler og kamerahukommelse. Og selv om det er en lækker oplevelse at installere harddiske i DiskStation DS1010+, er det overordnede indtryk, at der er lige rigeligt med plastic i konstruktionen.

De små kritikpunkter er dog ikke med til at ødelægge det overordnede indtryk af NAS-drevet, der indtil videre er særdeles positivt.

Du er flaskehalsen

Hvad så med ydelsen? Den er, ikke overraskende, i top - og fuldt ud på niveau med eller marginalt bedre end Thecus N4200 og Qnap TS-459 Pro.

Vi har set andre medier nå hastigheder på mellem 90 og 100 megabyte per sekund og har indtryk af, at vores testresultater kan være begrænset af for lav diskydelse, for dårlig netværkscontroller eller måske for dårlig switch. Vi befandt os nemlig lidt under de højtflyvende hastigheder, andre har opnået, og konstaterede en gennemsnitlig læsehastighed på 85 megabyte per sekund, mens skrivehastigheden var lidt lavere.

Sagt på godt dansk har NAS-drevet så mange muskler at spille med, at dit eksisterende netværk risikerer at være flaskehals.

Gennemført funktionalitet og brugergrænseflade

Når det gælder funktionalitet og især brugervenlighed, er Synology i dag forrest i feltet inden for NAS-drev.

Tidligere var Qnap og Synology rimeligt ligeværdige, men med Synologys omfattende opdatering af GUI'en (graphical user interface, på dansk brugergrænsefladen), DiskStation Manager 3.0, er firmaet drønet først over målstregen.

Softwaren flytter simpelthen grænserne for, hvad det tidligere har været muligt at udrette direkte i browservinduet uden brug af pc'en. Det er ifølge Synology selv et NAS-styresystem, og selv om det er pænt store ord, skal vi ikke lægge skjul på, at slutproduktet er rigtigt godt.

Blandt forbedringerne er blandt andet mulighed for filadministration og multitasking direkte i GUI'en samt udpakning af komprimerede filer.

Det føles ikke som en web-grænseflade til en NAS, men som et styresystem med egne applikationer, hvilket er en lækker tilføjelse.

Træk vejret og læs videre

Funktionalitetsmæssigt er DS1010+ i front med blandt andet mulighed for PHP- og MySQL-baseret webserver, webbaseret billedalbum og en enkel blogløsning.

Du får desuden iTunes-server, uPnP AV/DLNA til streaming af video og musik, iPhone-applikation til streaming af musik og billeder fra NAS-drevet, download-klient til Bittorrent, ftp, usenet og meget andet, e-mail-server, firewall, routerfunktionalitet, iSCSI, gode muligheder for at sikkerhedskopiere data til eksterne harddiske eller andre NAS-drev, Apple Time Machine-understøttelse og ftp-server.

Inden vi bliver stakåndede, må konklusionen lyde, at Synology DS1010+ er et ualmindeligt gennemført NAS-drev, der er så proppet med funktionalitet, at vi har svært ved at finde noget at brokke os over.

Det skulle da lige være prisen, der lyder på omkring 5.500 kroner uden harddiske. Du skal altså lægge en pæn sjat tusindkronesedler på bordet, før du har bestykket Synologys monster med lagerplads.

Vi ryster op med et femtal til Synology DS1010+.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere