Artikel top billede

Sådan sikrer du din Android-telefon

Med disse seks tricks kan du sikre dig imod, at hackere finder vej til de kostbare data på din Android-telefon.

Googles software-butik, Android Market, har for første gang været ramt af et større malware-angreb.

Den populære applikation "DroidDream" viste sig at være inficeret med ondsindet kode designet til at stjæle brugernes personlige informationer, og Google blev tvunget til at anvende den indbyggede "kill-switch" for at slippe af med den problematiske applikation.

Men på det tidspunkt havde den allerede inficeret i tusindvis af Android-smartphones.

Googles Android-platform har aldrig været mere populær. Faktisk sidder Android i dag på 31 procent af det amerikanske smartphone-marked, hvilket gør styresystemet til det mest populære i landet, fortæller ComScore.

Android har aldrig tidligere udgjort så markant et mål for hackere og andre lyssky typer, der vil profitere på platformens popularitet. Det er med andre ord på høje tid at forholde sig til sikkerhed på Android på en smart måde.

De følgende seks tips og tricks hjælper dig med netop det.

1. Beskyt din Android med et password - Nu!

Hvis man kun skulle gøre én ting for sikkerheden på sin Android-mobil, så skulle det absolut være at beskytte den med et password. Det lyder enkelt, men et stærkt password - eller selv et simpelt password - kan beskytte dig og din smartphone fra langt de fleste trusler.

Hvis en person med ondt i sinde ikke kan komme forbi din password-skærm, så er både data og alt andet på enheden som hovedregel sikret.

Afhængigt af din Android-model vil du have en række forskellige password-muligheder, som alle bliver tilgået på samme måde.

Gå ind i menuen Indstillinger og scroll ned til det afsnit, der hedder Sikkerhed eller lignende. Klik herefter på Indstil skærmlås, og du vil blive præsenteret for en stribe forskellige password-muligheder, afhængigt af modellen.

En Motorola Atrix 4G og HTC Desire HD tilbyder for eksempel password-muligheder med Pattern Lock, hvor du kan opsætte et særligt 'swipe-mønster' til at låse telefonen op med; et PIN Lock, der bruger tal til at sikre dit håndsæt samt et Password Lock, hvormed man kan anvende både tal og bogstaver. Motorola Atrix 4G har desuden en biometrisk baseret Fingerprint Lock, der bruger Atrix's fingeraftrykslæser til autentificering.

Selv om fingeraftryks-muligheden er den mest sikre ... så er jeg ikke helt tryg ved at aflevere mine biometriske informationer til Googles servere, så jeg vælger i stedet Password Lock. I forhold til sikkerheden er Fingerprint Lock mest sikker, efterfulgt af Password Lock, PIN Lock og endelig Pattern Lock. Men alle de forskellige låsemuligheder giver bedre sikkerhed, end hvis man ikke har et password overhovedet.

(Bemærk: Hvis du vælger Pattern Lock-muligheden, så er det en god idé med jævne mellemrum at polere sin touchscreen, eftersom mønstret ved gentagelse kan efterlade spor på skærmen, som hackere kan se og bruge til at komme ind på enheden med.)

Når du har valgt dit Android-password, bør du sætte din timeout for skærmen til et relativt lavt niveau, så din enhed af sig selv lukker ned og låser, kort tid efter du har forladt den.

For at gøre det åbner man Indstillinger, scroller ned og vælger Visning. På den følgende skærm finder man punktet timeout for skærmen og vælger en værdi - jeg vil foreslå et minut eller mindre for maksimal sikkerhed.

2. Skræddersyet Locked Home Screen med ejer-information

Forestil dig, at du glemmer din smartphone på et værtshus. En god samaritaner finder enheden og vil gerne levere den tilbage til ejermanden ... men telefonen er låst, og skærmen viser ikke andet end en smuk, men ubrugelig, havudsigt.

Det scenarium forekommer hele tiden, og hvis flere smartphone-ejere skrev deres informationer på skærmen, så ville langt flere tabte enheder formentligt blive returneret til den rigtige ejer.

Desværre indeholder Android ikke nogen indbygget mulighed for at skrive ejer-informationer på den låste skærm, ligesom andre mobile platforme, som for eksempel Research In Motions (RIM) BlackBerry OS. Men der findes flere tredjeparts-applikationer, der kan gøre det for dig.

Min foretrukne metode til at tilføje ejer-informationer til Androids låste skærm: Applikationen Phone Found - Owner Info, som kan findes gratis på Android Market. For at bruge den åbner man bare softwaren, finder Edit-knappen og tilføjer sine kontaktinformationer.

Derefter kan man åbne applikationens indstillinger og vælge hvilke informationer, man gerne vil have fremvist på enhedens låste skærm.

3. Lad være med at roote din Android-enhed

At 'roote' sin Google Android-enhed betyder, at man fjerner en del af de restriktioner, som producenten og udbyderen har lagt hen over telefonen for at gøre det nemmere for dem blandt andet at installere og levere de applikationer og tjenester, som de gerne vil have dig til at anvende.

Rooting åbner desuden for system-level adgang til telefonens kerne-ressourcer, og det er ikke en god ting, set fra et sikkerhedsperspektiv, eftersom det samtidig fjerner en række sikkerhedselementer, der er blevet installeret for at beskytte telefonen fra malware og andet potentielt farligt kode.

Med mindre du er udvikler eller har et usædvanligt godt kendskab til Android og en vis risikovillighed, så bør du IKKE roote din Android-enhed. Aldrig nogensinde!

Det kan godt være, at det betyder begrænset adgang til visse seje, skræddersyede applikationer og tjenester, og at det forhindrer dig i at benytte uofficielle tredjeparts-applikationsforretninger. Men til gengæld betyder det også væsentlig højere sikkerhed, eftersom applikationer som hovedregel ikke kan opnå system-level adgang uden en root.

Konklusionen er: Lad være med at roote din Android-enhed. Hvis du ikke kan lade være, skal du vide, at det samtidig betydeligt reducerer telefonens eksisterende sikkerhedsmuligheder.

4. Hold dig til det officielle Android Market

Det er en god ide at være yderst selektiv i forhold til de steder, hvor man kan downloade applikationer til Android. Business Center har tidligere beskrevet de mange forskellige markedspladser for Android-apps. Jeg vil rent faktisk anbefale, at man holder sig til udelukkende at downloade fra Googles Android Market, trods det at hele DroidDream-situationen beviser, at heller ikke Android Market er 100 procent fri af malware og ondsindede applikationer.

(Efter episoden med DreamDroid har Google dog lovet at forbedre sikkerheden i Android Market.)

I ny og næ downloader jeg applikationer til Android fra andre steder end Android Market, men jeg er altid bevidst om de potentielle risici, og jeg anvender altid en antivirus-scanner efter download for at højne sikkerheden.

Læs Business Centers guide om, hvordan du tjekker en app inden du downloader den til din mobil.

Som tommelfingerregel er det altid en god idé at hente Android-software direkte fra Googles Android Market.

5. Google Android Antivirus

En god mobil antivirus-applikation kan scanne nye Android-downloads for åbenlyse tegn på fuskeri, som for eksempel underlige anmodninger om tilladelser og downloads. Og der findes en række antivirus-apps både gratis og mod betaling på Android Market.

Jeg kan ikke personligt garantere for deres effektivitet, men helt generelt så er det bedre at køre med en af de populære antivirus-applikationer end ingen overhovedet.

Den applikation, jeg har brugt mest, er Lookout Mobile Security. Lookout findes som gratis download med en basal antivirusscanner. Man kan også opgradere Lookout med mere dybdegående sikkerhedsfunktioner, men den gratis version burde dække almindelige brugeres basale behov.

En anden gratis antivirus-mulighed er applikationen med det beskrivende navn Antivirus Free.

Selv hvis man vælger ikke konstant at køre med en Android antivirus-applikation, er det stadig en god idé at downloade en, så man med jævne mellemrum kan scanne sin enhed for potentielt farlige apps.

6. Android Wireless Connectivity og sikkerhed

Som hovedregel er det altid en god ide at afkoble enhver ubrugt trådløs forbindelse på sin Android smartphone. Du bør, med andre ord, slukke for din Wi-Fi, når du forlader dit hjem og ikke regner med at være i nærheden af et andet trådløst netværk resten af dagen. Når du er færdig med at bruge dit Bluetooth headset i bilen, skal du slukke for Bluetooth.

Det vil ikke bare spare på batteriet, men også mindske risikoen for, at folk med lyssky hensigter kan spore eller koble sig til din enhed, uden at du ved det.

Derudover bør man altid slukke for Wi-Fi auto connect - hvis den mulighed findes på enheden - for at sikre, at du ikke automatisk kobler til offentlige netværk, hvorigennem andre kan få adgang til dine data.

Sluk for Wi-Fi auto connect ved at åbne Indstillinger, vælg muligheden Trådløs og Netværk og derefter Wi-Fi indstillinger. Hvis din enhed indeholder en auto connect-mulighed, så burde den ligge her. Slå funktionen fra.

Trådløs og Netværk-skærmen kan man desuden finde Bluetooth-indstillingerne. Åben Bluetooth-indstillinger og slå Bluetooth fra, hvis ikke det allerede er gjort.

Klik derefter på Device Name og sørg for at ændre enhedens navn til noget, der er unikt og har forbindelse til dig. Det vil mindske fremtidig forvirring, hvis du ønsker at tilkoble din smartphone til en anden enhed via Bluetooth.

Hvis din Android-enhed understøtter mobile hotspot-funktioner, så bør du desuden sikre dit personlige netværk. Du starter med at åbne Trådløs og Netværk-indstillingerne igen, hvorefter du scroller ned og vælger Mobilt Wi-Fi-hotspot eller Portable Wi-Fi hotspot. Så aktiverer du Wi-Fi hotspot-funktionerne og klikker på Indstillinger for Mobilt Wi-Fi-hotspot. 

Når hotspot-funktionerne er blevet aktiveret, burde din Wi-Fi Hotspot Settings-side give dig mulighed for at konfigurere trådløse hotspot.

Åben menuen, giv dig selv et unikt navn, vælg WPA2 PSK-sikkerhed i dropdown-menuen og lav et password til netværket. Gem dine ændringer og du har et sikkert Wi-Fi hotspot.

Det er en god øvelse at sørge for at slukke for sit Wi-Fi hotspot, når det ikke er i brug, så uautoriserede parter ikke kan gå på dit netværk og æde dit månedlige dataforbrug eller skabe adgang til informationer i din enhed.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.