Artikel top billede

Test: To kompakte mediecenter-bundkort

Vi har testet to krympede bundkort fra MSI og Zotac, der er som skabt til et støjsvagt, strømbesparende mediecenter med fornuftig ydelse. Følg med, når vi afsiger dom over AMD's spritnye Brazos-platform.

1. Test: To kompakte mediecenter-bundkort

Vi skrev første gang om AMD's Fusion-teknologi tilbage i august.

Siden da har der været lidt stille omkring denne chip, men nu begynder produkterne at dukke op. Der er både små netbooks og Mini-ITX-bundkort på vej ud på markedet.

Vi har fået fingrene i sidstnævnte, nemlig MSI E350IA-E45 og Zotac Fusion 350-A-E.

Mini-ITX-standarden er lavet til små, strømbesparende bundkort, som blandt andet kan bruges i mediecentre. Når der spares på strømmen, er der heller ikke brug for en vindtunnel af køling, og dermed undgår man støjende blæsere i ens hjemmebiograf.

Der har ikke været meget aktivitet i denne formfaktor, før Intel lancerede chipproducentens Atom-processor, hvorefter det væltede frem med bundkort i det kompakte format.

Sidenhen har Nvidia udbygget platformen yderligere med firmaets Ion-chipsæt, som tilbyder bedre grafisk ydelse, uden at det sætter kløerne i elforbruget.

Kombinationen af Atom og Ion har været kongen af Mini-ITX-land i et stykke tid, men det er måske slut nu.

AMD's Fusion

AMD har efter et par års fravær meldt sig ind i kampen. Våbnet hedder Fusion, som er en såkaldt Accelerated Processing Unit (APU - læs mere på Wikipedia), hvor den almindelige processor og chippen fra grafikkortet er smeltet sammen i en enkelt chip.
 
I dag skal vi lege med APU'en, der går under betegnelsen 'E350', som består en dualcore-processor på 1,6 gigahertz og en Radeon HD 6310-grafikchip.

Denne APU er hjertet i begge testkandiddater, som på mange måder minder om hinanden, hvorfor det er på de absolutte marginaler, at en vinder skal kåres. Få dommen på de kommende sider.

2. MSI E350IA-E45

I det første ringhjørne finder vi den seneste Fusion-model fra MSI. Kortet byder som nævnt på E350-APU'en fra AMD.

Derudover finder vi USB 3.0, SATA 6Gb/s (Gigabit per sekund), et gigabit netkort og et 7.1-kanalers lydkort. Alt i alt ganske fine specifikationer for et bundkort i denne størrelse og klasse.

I maskinens indre er der plads til fire SATA-enheder, to DDR3-hukommelsesstænger på op til otte gigabyte i alt og en PCI Express x16-port, der giver mulighed for et kraftigere grafikkort.

Derudover er der mulighed for at smække USB 2.0 og lyd til fronten af det kabinet, du kaster dine penge efter. Til at køle Fusion chippen finder vi en fin blå køleprofil, hvorpå der er monteret en lille 40 millimeter blæser.

På bagsiden, som også kan ses på billedet til højre, finder vi de forbindelser, som vi efterhånden forventer at se på et bundkort i dag: Masser af lydudgange, otte USB-porte, et Gigabit Ethernet-stik, en VGA-udgang, HDMI og en PS/2-port til ældre mus og tastaturer. Bemærk, at de to blå USB-stik er USB 3.0, hvilket åbner en sand data-motorvej sammenlignet med de ældre USB 2.0-porte.

Til et bundkort medfølger der typisk lidt kabler og en manual, altså det man kalder et bundle. Det gør der selvfølgelig også til dette kort, om end i en ret skrabet udgave. I kassen finder vi to SATA-kabler, et I/O-skjold, en manual og en cd med drivere og software.

Installationen

Kortet er let at montere, idet der blot kræves fire skruer for at fastspænde bundkortet, som efterfølgende kan tages i brug.

Derefter skal der blot monteres ram og de nødvendige kabler, så vi kan tænde computeren.

Installationen af Windows gik som forventet ganske let. Der opstod dog lidt problemer, da der skulle installeres drivere. Til vores presseeksemplar var driverne leveret på en hjemmebrændt cd, og en fejl på denne gav problemer med at installationen. Det blev dog løst efter en tur forbi MSI's webside, hvor driverne også findes.

Vi forventer selvfølgelig, at den medfølgende cd-rom i den forbrugervenlige udgave fungerer uden problemer.

3. Zotac Fusion 350-A-E

I den anden ende af vores imaginære boksering er Zotac Fusion350-A-E klar til kamp. Som tidligere nævnt minder disse kort meget om hinanden.

På dette kort finder vi ligeledes USB 3.0- og SATA 6Gb/s-tilslutninger, men Zotac har også udstyret kortet med et trådløst netkort, som arbejder med den hurtige 802.11n-standard, der omfatter en teoretisk overførselshastighed på op til 300 megabit per sekund.

Selv om specifikationerne på de to kort er meget ens, betyder det ikke, at deres opbygning er tilsvarende ens. Zotac har valgt en stor køleprofil med et par heatpibes til at køle Fusion-chippen og har i samme ombæring undladt at montere en blæser. Hvilken betydning det får for temperaturerne, at chippen er passivt kølet, ser vi på senere, men det lover godt for et lavt støjniveau.

Hukommelsessoklerne er endnu et punkt, hvor de to kort er forskellige. MSI har valgt en standard DIMM-løsning, mens Zotac i stedet har valgt at bruge SO-DIMM-hukommelse - det er den størrelse, vi kender fra bærbare computere. Det har dog ikke den store betydning i praksis, da de understøtter samme hastighed.

Fusion350-A-E må nøjes med en PCI Express-x4 port i modsætning til den store x16-løsning hos MSI. Til gengæld kan Zotac prale af at være i stand til at levere USB 3.0 til kabinettets front.

På forbindelsessiden er der igen nogle forskelle mellem de to duellanter. Her er lidt færre forbindelser på lydsiden og to USB-porte mindre. Til gengæld finder vi eSATA, DVI, displayport, HDMI og selvfølgelig forbindelser til de aftagelige antenner. Med en medfølgende adapter er det også muligt at forbinde en skærm med VGA-stik.

Tilbehørspakken er igen en mager omgang, vi finder dog tre SATA-kabler, DVI/VGA-adapter, I/O-skjold, manual, driver-cd samt to antenner til det trådløse netværk.

Installation og opsætning

Igen gik installationen stort set uden problemer. Der opstod dog et problem, da driveren til grafikkortet blev installeret. Pludselig var det ikke længere muligt at få et billede ud gennem HDMI-porten, når maskinen befandt sig i Windows.

Efter at have leget lidt med forskellige HDMI-kabler og forskellige indgange på skærmen lykkedes det dog at få billede og lyd via HDMI-stikket igen.

Alt i alt en forholdsvis problemfri installation og opsætning.

4. Sådan har vi testet

Bundkortene burde have været monteret i et Mini-ITX-kabinet, som de fleste nok vil gøre. Det havde vi desværre ikke til rådighed under testen, og derfor faldt valget på et Antec Three Hundred-kabinet med en 500 watt OCZ ModXtream Pro-strømforsyning.

I samme kabinet var et par Scythe S-FLEX 800 120 millimeter blæsere, som er opgivet til 8,7 decibel. Til sidst blev der monteret fire gigabyte DDR3-1066-ram, og Windows 7 64-bit blev installeret på en Western Digital Green-harddisk på en terabyte.

I selve testen har vi målt ydelsen med PCMark Vantage. Da bundkortene egner sig specielt godt til mediecentre, har vi også testet, hvordan de opfører sig, når der afspilles et Full HD-videoklip (1080p), som er komprimeret med h264. Under afspilningen af dette klip registrerede vi, hvor kraftigt processoren blev belastet, og hvor varm maskinen blev undervejs. Samtidig målte vi strømforbrug og hvor meget støj, der kom fra computeren.

Det bør dog nævnes, at niveauet i støjmålingen ikke kan forventes at være korrekt, da det blev målt med en mobiltelefon, men eventuelle forskelle mellem de to bundkort kan man dog godt regne med, da de bliver målt på samme grundlag.

Som et mindre twist har vi lavet tilsvarende målinger på skribentens egen computer for at kunne sammenligne, hvordan de små bundkort klarer sig i forhold til en almindelig stationær. Denne maskine består af en Intel Core i7-920 med seks gigabyte ram samt et Radeon HD 4870-grafikkort.

Resultaterne kan ses på næste side.

5. Kampen er slut - og resultatet blev...

En ret væsentlig ting, som man ikke kan læse ud af vores benchmark-test herunder, er hvordan videoklippet ser ud, når det afspilles.

For begge kort gælder det, at 1080p-materiale kan afspilles stort set uden problemer. En sjælden gang er der et framedrop, altså oplever man et hop i billedet. Det sker dog ikke ofte, måske en gang eller to i løbet af en normal spillefilm. Når man hopper rundt i filmen, har vi dog bemærket, at der sagtens kan gå 5 til 10 sekunder, før billedet igen kører, som det skal.

Ud over de udvalgte test herunder har vi også testet de små kort i lidt mere almindelige situationer. I det daglige har de rigeligt med ressourcer til at surfe på nettet og arbejde i Office, og her har vi ikke oplevet nogen problemer.

Vi kunne ikke dy os for at prøve et nyere spil på de små maskiner. Derfor installerede vi Call of Duty: Black Ops, men det blev hurtig klart, at vi havde fundet maskinernes grænse.

Selv i den laveste opløsning og med mindst mulige detaljer leverede Fusion-chippen kun i omegnen af 15 billeder per sekund. Det siger måske ikke så meget, men det opleves som hak i spillet. Der er simpelthen ikke kræfter nok i de små kort til at levere en tilfredsstillende 3D-ydelse, og vi må konkludere, at ydelsen bestemt ikke går an til blot moderat krævende spil, hvor oplevelsen er elendig.

Til ældre spil kan vi dog ikke udelukke, at Fusion-chippen kan levere en acceptabel oplevelse, men du skal være indstillet på at gå på kompromis med kvalitetsindstillingerne i spillet.

6. Konklusion: Fin ydelse til billige penge

Disse bundkort byder på fin ydelse til billige penge, og for de mindre krævende brugere er der mulighed for at bygge en billig computer.

Til mediecenteret kan de også fint bruges. Vi oplevede godt fem sekunders ventetid, når vi sprang til et andet sted i filmen, før det igen kørte, som det skulle.

I en kraftigere maskine vil det måske kun være et enkelt sekund. Det er et mindre problem, og kan man leve med det, får man en sparegris af et mediecenter. Det er ganske imponerende, hvor meget computer man får, når man tager det lave strømforbrug i betragtning.

Vi har desværre ikke haft mulighed for at sammenligne disse kort mod nogle bundkort med Intels Atom-processor. Flere steder på nettet kan man dog læse, at bundkort med Fusion-chippen yder op mod 12 procent bedre end konkurrerende kort med Atom-processoren.

Kortet fra MSI hverken skuffer eller overrasker. Det yder som forventet og fungerer efter hensigten. Der er ikke umiddelbart noget at sætte en finger på, men omvendt kunne man godt ønske et eller andet, som får kortet til at skille sig ud fra de andre Mini-ITX-bundkort på markedet. Kortet kan købes til cirka 950 kroner, hvilket placerer det på niveau med andre Mini-ITX-bundkort med Intel Atom-processor og Nvidias nyeste Ion-chipsæt.

Løsningen fra Zotac yder på samme niveau som modstanderen fra MSI. Det trådløse netkort fungerer fremragende, og hastighederne er helt på højde med de bedste 802.11n-netkort på markedet. At kortet er passivt kølet har både fordele og ulemper. Det kræver bedre køling i kabinettet, men til gengæld slipper man for støjen fra en lille blæser, som ofte er mere hørbar end en større blæser.

Zotac Fusion350-A-E kan købes til omkring 1.150 kroner, altså 200 kroner mere end kortet fra MSI.

Hvad skal du så vælge? Det er svært at kåre en vinder, da kortene reelt set yder ens. Derfor må valget afgøres af, om du vil have passiv køling og har brug for trådløst netværk. Kan du leve med den lave stigning i støjniveauet og uden trådløst netværk, bør du lade den sidste tohundredelap blive tilbage i muldvarpen. Personligt vil jeg dog foretrække den passive køling og derfor ofre de sidste penge.

7. Indledende Linux-eksperimenter

Da testen var overstået, legede vi for sjov skyld videre med kortene og prøvede blandt andet at installere XBMC Live. Det er en Linux-distribution, som booter direkte ind i mediecentersoftwaren XBMC.

Da installationen var overstået, bootede maskinen op og startede XBMC. Det så ganske fint ud, indtil vi begyndte bladre i menuen. Det hele hakkede simpelthen, og det var umuligt at afspille en film.

Efter lidt research fandt vi ud af, at det skyldes et problem med driveren til grafikkortet. Driverne til AMD's grafikkort er proprietær, og derfor skal man manuelt godkende installationen af dem på Linux.

Vi prøvede derefter at installere Ubuntu 10.10, som var nyeste udgave på daværende tidspunkt, og installerede den medfølgende driver. Det viste sig, at denne driver ikke genkendte den nye Radeon HD 6310-chip, og derfor var der ingen mulighed for 3D-acceleration.

Op til afslutningen af denne artikel har vi dog ganske kort prøvet at installere den helt nye Ubuntu 11.04, og her genkender driver og grafikchip hinanden. Derfor bør det være muligt at afvikle h264/x264-materiale i blandt andet XBMC og stadigvæk lade grafikkortet stå for dekodningen.

Du kan læse om forskellige bud på mediecentersoftware i vores guide, som findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere