Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Derfor skal du skrotte din usb-port

Påstand: Du har ikke brug for en usb-port, og om få år er den væk.

Kan du undvære din usb-port? 

Din umiddelbare reaktion vil måske være nej. Akkurat som vi var mange, der for få år siden ville have fået kuldegysninger ved tanken om at skulle undvære et dvd-drev.

Men i dag sælger Apples Macbook Air uden dvd-drev som varmt brød, og nu vælter det også frem med ultra-slanke Windows-computere uden dvd-drev.

Det skyldes, at det er gået op for mange forbrugere, at de ikke savner deres dvd-drev. Vi har i forvejen vores musik liggende digitalt, samtidig med at dvd-mediet er på retur.

Men når mange af os skal ud og købe en bærbar-computer, er usb-porte stadigvæk en af de mange parametre, som vi overvejer.

Og selv om de fleste almindelge mennesker aldrig bruger mere end to usb-porte på én gang, kan du stadig finde mange pc'er, der har både tre og fire usb-porte og sågar en ethernet-port til noget så gammeldags som et netværkskabel.

Du har ikke brug for porten

Skribenten af denne artikel vil endda gå så langt som til at hævde, at usb-porten er blevet overflødig, og at mange af os ville kunne klare os uden.

Ligesom vi har lært at undvære floppy-disken og dvd-drevet.  

Mange af os bruger i forvejen iPad og smartphones, der ikke har usb-porte. Og de færreste skænker den manglende port en tanke i hverdagen. 

Så vil nogen måske indvende, at du godt kan undvære en usb-port i et stykke legetøj som en tablet, men ikke på en såkaldt "rigtig computer". Det er måske korrekt, hvis du eksempelvis arbejder med videoredigering eller andre opgaver, hvor du skal flytte store mængder tung data. 

Men min Macbook Pro er både et uundværligt arbejdsredskab og mit yndlings-legetøj, og til ingen af delene har jeg brug for et usb-stik. 

Alt kan klares over nettet

I dag flytter flere og flere services ud i skyen, som det hedder, når ting, der tidligere lå lokalt på harddiske og drev, nu bliver lagret på nettet. 

Vi ser det med Dropbox og Apples nye trådløse AirDrop-funktion, der begge er med til at overflødiggøre den usb-nøgle, der ellers var uundværlig for få år siden. 

Vi behøver heller ikke en ekstern usb-harddisk for at tage backup. Her kan vi også bruge tjenester som Dropbox eller måske købe en NAS-harddisk.

Har vi brug for tastatur og mus, tilsluttes det naturligvis via bluetooth, og musikken kan overføres trådløst eller afspilles via musikstreamingtjenester som Spotify, Wimp, Groveshark eller TDC Play. 

Selv bruger jeg kun mine USB-porte, når jeg skal opdatere og synkronisere min iPhone og iPad, og når jeg en sjælden gang skal bruge mobilt bredbånd via et 3G-modem.

Men inden længe vil jeg sandsynligvis ikke længere stå i nogen af situationerne.

Kan usb-farvel skabe nye fantastiske computere?

I dag bruger jeg stort set aldrig et USB-modem, fordi min iPhone ligesom mange andre smartphones med få tryk på skærmen kan omdannes til et lille trådløst netværk.

Og om få måneder udkommer næste version af Apples styresystem til iPhone og iPad, iOS5. 

Ifølge Apple vil den gøre din iPhone og iPad helt uafhængig af din computer, fordi du nu kan synkroniere trådløst og opdatere uden om din computer. En funktion som Android-brugerne i øvrigt allerede har.

Derfor skal vi sige farvel til usb

Sløjfer vi usb-porte og andre overflødige stik i vores computere, vil vejen være banet for den næste generation af ultra-slanke computere.

Grænserne for, hvor tynde vores gadgets kan laves, flyttes hele tiden, og det går næppe længe, før grænsen for tykkelsen af din computer kun bliver begrænset af usb-portens højde.

Derfor skal vi nok ikke blive overraskede, hvis Apple om få år kan præsentere en ny Macbook Air, der er så ufattelig tynd, at endnu flere overflødige porte er sløjfet, og strømstikket er det eneste tilbageværende stik.

Det er måske også en af grundene til, at vi gennem de seneste år har set, hvordan Apple har lanceret trådløse funktioner som iCloud, AirDrop og Airplay, der alle er med til at mindske behovet for at slutte kabler og stik til din Mac. 

Og netop Apple er kendt for at gå sin egne veje og ikke være bange for at tage beslutninger, som forbrugerne umiddelbart oplever som kontroversielle. Men når vi som forbrugere én gang har oplevet, hvor fantastisk vores nye ultra-lette computer er, vil vi aldrig igen bytte den lave vægt og det lækre design for en computer med et usb-stik, diskette- eller dvd-drev.

Forbrugerne ved ikke, hvad de vil

Som Apple-chefen Steve Jobs har sagt i et interview med erhvervsbladet BusinessWeek: "Ofte ved folk ikke, hvad de vil have, før vi har vist det for dem."  

Eller som den amerikanske it-blogger Robert Scoble på sin blog har citeret en af sine tidligere chefer for altid at sige:

"Spørger du en gruppe Porsche-ejere om, hvad de ønsker sig af deres bil, vil de sige ting som "‘bedre kørekomfort, større bagagerum og mere benplads." 

Men hvis de fik opfyldt deres ønske, ville de stå med en Volvo i stedet for Porsche og ville måske ikke være så tilfredse med resultatet, som de selv troede.

Vi kunne sikkert også godt ønske os en laptop med en kæmpe skærm, dvd-drev og et væld af porte og tilslutningsmuligheder, som vi sjældent bruger. 

Men spørgsmålet er, om vi - når alt kommer til alt - vil foretrække sådan et skrummel? Eller om ikke forbrugerne vil flokkes om den næste generation af endnu mere slanke og lækre bærbare, når vi bliver præsenteret for dem? 

Læs også:
Med disse værktøjer kan du drive virksomhed i skyen

Her er de smukke Windows-alternativer til Macbook Air




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere






CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?