Artikel top billede

GPS-sporing skal udvikle Odense-bydel

Nu skal GPS-teknologi og mobiltelefoner bruges til at registrere, hvordan de unge bevæger sig rundt i Odense.

Forskere fra Aalborg Universitet gennemfører i starten af maj en undersøgelse af, hvordan unge Vollsmose-beboere bevæger sig rundt i bydelen. De unges bevægelsesmønstre skal inddrages i byplanlægningen på en ny måde ved hjælp af de tracking-muligheder, der ligger i mobiltelefoner og GPS-teknologi.

Bydelen skal populært sagt ”tegnes med fødderne” ved at registrere, hvor de unge går rundt i området.

"Det kan ellers være svært at få inddraget de unge i offentlige diskussioner om byudvikling, men ved at anvende teknologier, de unge i forvejen kender, får man en anden mulighed for at gøre de unges stemme hørt i debatten," siger Anne-Marie Sanvig Knudsen fra Aalborg Universitet.

Det er en forskergruppe fra Institut for Arkitektur & Medieteknologi på universitetet, der har udviklet teknologi til at kortlægge de unges bevægelsesmønstre. Det skal bruges i den helhedsplan, man er i færd med at udvikle for Vollsmose-bydelen.

"Undersøgelsen giver mulighed for direkte borgerinvolvering, hvor de unge er med til at tegne en ny bydel eller pege på, hvordan man vil udvikle bydelen. Samtidig får vi brugbar viden i byplanlægningsperspektiv, som vi ellers typisk ville have søgt ved at tælle biler eller fodgængere. I det hele taget vil vi gerne tage hul på brugen af sociale medier og nye teknologier, som rummer nogle interessante perspektiver i forhold til borgerinddragelsen," siger projektleder Niels Skovlund Madsen.

Kortlægningen foregår primært via smartphones, som de 20 unge Vollsmose-borgere får med i lommen gennem en hel uge.

"Ganske som når motionister eksempelvis anvender servicen Endomondo til at kortlægge løberuter, vil en applikation på deltagernes telefon registrere, hvordan de bevæger sig rundt i bydelen. Samtidig opfordres deltagerne til at bruge mobilen til at tage billeder, kommentere dem og lægge dem op på projektets website, så de også kan indgå i den ”fortælling” om Vollsmose, som tracking-undersøgelsen også er," siger Anne-Marie Sanvig Knudsen.

Forskerne mener selv at de er blandt de første i verden til at inddrage nye overvågnings-teknologier i byplanlægningsprojekter. Målet er at hjælpe danske kommuner med at gøre byrummet mere attraktivt.

Selve undersøgelsen gennemføres i denne uge og en serie opfølgende deltagerinterviews skal give mere detaljeret viden, som også kan indgå i en kommende masterplan og ny helhedsplan for Vollsmose.

Det er ikke kun undersøgelsens 20 deltagere, der kan bidrage til kortlægningen. Andre borgere kan låne en GPS eller bruge en Android-telefon med en gratis applikation og derefter oploade deres egen færden til det kort, der vil kunne følges på projektets website.

Overvågningen finder som udgangspunkt finder sted døgnet rundt, men deltagerne i Vollsmose-undersøgelsen har mulighed for at slukke for mobilen og tracking-applikationen, hvis de føler behov for det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.